In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Beleggen in praktijk, Tech versus Fund, FIRE & natuurlijk Crypto, met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.

In het derde Kuuske-Item Tech vs Fund leg ik, Zita Chengadu, jou uit waar een portfolio uit bestaat en hoe je deze kan samenstellen. Edgar de Haas van Trading Strategie geeft vervolgens een koopsignaal af voor een aandeel middels een fundamentele en technische analyse.

Maak ook kans op het boek dat swing trader Jordi van de Pas (en ook Warren Buffett) aanprijst: ‘Common Stocks and Uncommon profits’ van Philip Fisher bij Raad het aandeel!

Tech vs Fund: uitleg Zita Chengadu: Portfolio

Macro-econoom Edin Mujagić stelt dat beleggen een portfolio onderhouden is met verschillende soorten beleggingen.

Om jouw portfolio samen te stellen ga je een asset allocatie uitvoeren. Hiermee bepaal je jouw risicoprofiel door jouw portfolio op te bouwen uit verschillende soorten assets oftewel activaklassen, deze bestaan uit:

Cash geld is je buffer, je safetynet en bestaat uit je spaarrekening of baar geld.

Aandelen kunnen bestaan uit verschillende activaproducten zoals ETF’s, fondsen en losse aandelen.

Vastrentend, je leent hier geld uit en krijgt daar rente voor. Denk aan obligaties en deposito’s.

Alternatieve beleggingen: 

  • Onroerend goed, zoals huizen, appartementen, commerciële gebouwen etc. Deze kan je aanschaffen via een REIT een vastgoedfonds, ETF’s in vastgoed, beleggingsobjecten of door het los aanschaffen van onroerend goed.
  • Commodities bestaan uit goederen of grondstoffen in de edelmetaal, metaal, agrarische en energiesector, zoals goud, zilver, olie, koffie, wijn en whisky’s. Deze kan je aanschaffen door ze los te kopen, door aandelen van bedrijven die deze grondstof produceren aan te schaffen middels derivaten zoals futures (termijncontracten), middels een commodity fonds/ETF of beleggingsobjecten.
  • Crypto’s, deze bestaan uit munten en tokens zoals bitcoin, ethereum, theta of NFT’s. Crypto’s kan je direct aanschaffen, via ETF’s of ETN’s of door te beleggen in bedrijven die gerelateerd zijn aan crypto’s.

Ik heb voor jou 3 soorten strategieën uitgeschreven die je kan toepassen op jouw portfolio. Eentje die je baseert op jouw doel; een standaard defensieve of agressieve strategie en een makkelijke vuistregelstrategie voor het opbouwen van je portfolio! Check deze in de vorige blog!

Kuuske hanteert de volgende strategie

Allereerst ga je een buffer opbouwen, dit heb je nodig voor eventuele emergencies en kortetermijndoelen. Als je dat hebt vastgesteld trek je jouw leeftijd van 100 af. Dus voor mij komt dat neer op 100 – 26 = 74. Mijn overig besteedbaar inkomen, hetgeen wat ik kan beleggen, zal ik dan als volgt indelen: 74% van mijn portfolio zal bestaan uit aandelen en 26% in vastrentende. Dan neem ik 16% (valt niet veel rendement mee te behalen en ben bereid wat agressiever te beleggen) van het vastrentende en 9% van de aandelen om samen (25%) te investeren in alternatieve beleggingen, deze verdeel ik ook weer onder in 10% onroerend, 10% commodities en 5% crypto’s. De aandelen worden ook weer verdeeld in percentages, deze kan je verdelen door te beleggen in verschillende bedrijven, sectoren, en markten. Om het risico te spreiden en je portfolio nog verder te diversifiëren kan je kiezen voor ETF’s of een combinatie van losse aandelen, fondsen en ETF’s. Hoe langer je horizon hoe meer risico je zou kunnen lopen. Dat is de reden dat ik niet heb gekozen voor de 60/40 strategie want ik ben ook bereid om wat meer risico te lopen.

Ik heb dit natuurlijk even laten checken bij de expert: macro-econoom Edin Mujagić. Hij vindt het een mooie mix met een goede spreiding.

Edgar de Haas van Trading Strategie

Ik wil het vandaag met jullie hebben over het aandeel Just Eat Take Away. We kennen het aandeel natuurlijk van voorheen TakeAway.com en van thuisbezorgd.nl. Begin 2020 is dit samengegaan met Just Eat uit het Verenigd Koninkrijk en heet nu dus Just Eat Take Away. Ik zei al: begin 2020, aan de vooravond van de coronapandemie. Ja, dan zou je toch zeggen: die hebben de wind enorm mee! Daar leek het ook wel even op. Maar dat viel daarna toch wel behoorlijk tegen. Jitse Groen, van de Nederlandse tak: ‘Veel kantoren zijn ook dicht, dus we hadden veel minder lunches.’

Je zou kunnen zeggen: fundamenteel hebben ze de wind helemaal mee. Ze zijn even boven de 100 euro geweest en staan nu zo rond de 50 euro. Goed, ze opereren in een hele dynamische markt. We kennen Uber Eats, de Deliveroo, noem maar op, veel concurrentie. Wat wij verwachten, fundamenteel gezien, is dat Just Eat Take Away wel een overnamekandidaat zou kunnen zijn. De groei zit er weer in, gaven ze laatst nog aan: ‘In 2021 hebben we 33 procent meer orders ontvangen. Maar we maken nog wel verlies en we hebben een moeilijke investering gedaan in de Verenigde Staten.’ Aan de andere kant kijken we natuurlijk ook technisch, dan zien we dat de koers van Just Eat Take Away zo rond de 45 euro bleef hangen. Met even een top net boven de 100 euro en daarna zakte het weer terug. We zien dus een steun rond die 45 euro. Wat ons betreft: rond die 45 tot 50 euro kopen. Wij werken altijd met een stop loss. We gaan nu op de technische steun kopen. Met in ons achterhoofd natuurlijk die mogelijke overname. Koersdoel is 80 euro.

En we houden de stop loss aan op tien procent; stop even op 40 euro. Dus: fundamenteel en technisch koopsignaal: Just Eat Take Away!

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Deze kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekendgemaakt en zijn terug te zien op de website.

Het raadsel

Welk aandeel/bedrijf uit de Nasdaq binged lekker weg, maar werd keihard afgestraft, alleen maar omdat ze de te hoge verwachtingen niet waargemaakt hebben en hierdoor de verwachtingsbubbel uiteenspatte, wat resulteerde dat de koers in een week met 30% kelderde?

Vul het aandeel in (formulier onderaan pagina) en maak kans op een van de 5 boeken ‘Common Stocks and Uncommon Profits’ van Philip Fischer, de aanrader van de succesvolle Swing Trader Jordi van de Pas en Warren Buffett.

Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.kuuske.com.

Iedere week een ander Item!

NEXT: FIRE & Crypto: Raoul Esseboom van Cryptotakkies deelt zijn heldere kijk op de cryptowereld en Roy, Kuuske-volger, deelt zijn ervaring! Daarnaast deel ik wat persoonlijke financiën zijn!

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarde bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.