Het favoriete aandeel van Jean-Paul van Oudheusden founder van Markets Are Everywhere was op het moment dat ik hem even geleden interviewde Berkshire Hathaway.

Jean-Paul: Ja, kom ik dan toch eigenlijk uit bij Berkshire Hathaway. Ik vind het een heel interessant fonds, zit veel meer in waarde-aandelen dan dat ik normaal gesproken zou doen. Het zit bijvoorbeeld in de Amerikaanse financiële sector. Nou ja, met de stijgende rente is het over het algemeen een goed idee om in banken te zitten, maar ook veel infrastructuur, energie. Dus ja, dat is een mooi pakketje bij elkaar om toch nog een beetje te leren van de oude meester: Warren Buffett en tegelijkertijd ook je vermogen een beetje te beschermen.

Aangezien het al even geleden is dat Jean-Paul hier antwoord op gaf en er ondertussen veel is gebeurd op de markt en Buffett ook niet heeft stilgezeten heb ik om een kleine update gevraagd.

Berkshire Hathaway

Het investeringsfonds van Warren Buffett, heeft 75% belegd in vijf fondsen: Apple, Bank of America, Coca Cola, Chevron en American Express. Het fonds bereikte een all-time high in maart van dit jaar, toen het werd gekocht als ‘veilige haven’ ten tijde van stijgende rentes en de Russische invasie in Oekraïne. Daarna ging het aandeel met de bredere markt mee naar beneden. Het verloor in juni 10% door de overweging in financiële instellingen. Toch presteert Berkshire Hathaway dit kalenderjaar nog steeds zo’n 10% beter dan de S&P 500 Index.

Opvallende aankopen van Warren Buffett zijn aandelen van computermaker HP en oliebedrijf Occidental Petroleum. HP is een typisch waarde-aandeel zonder veel sex appeal, dat Buffett kocht tegen een heel lage koers/winstverhouding. In Occidental Petroleum, dat profiteert van de hoge olieprijs, heeft Berkshire inmiddels een belang van meer dan 50%.

Een opvallende verkoop is de Chinese autofabrikant BYD. Na een tip van zijn rechterhand Charlie Munger kocht Buffett zijn belang van 20% al in 2008. Juist nu elektrische auto’s, samen met batterijen de specialiteit van BYD, sterk in opkomst zijn, neemt hij afscheid. De belegging heeft hem geen windeieren gelegd: de aandelenkoers van BYD is in de afgelopen twee jaar geëxplodeerd. Het ziet er naar uit dat de verkoop simpelweg uitgelegd kan worden als het nemen van winst.

Berkshire Hathaway blijft interessant als defensieve aandelenbelegging in een breed gespreide portefeuille. Warren Buffett is belegd in een aantal Amerikaanse fondsen die veel beleggers zelf niet zo snel zouden kopen. De grote vraag is wel of beleggers het aandeel trouw blijven als Buffett, 92 jaar inmiddels, op een gegeven moment zelf niet meer aan het roer staat.

Kuuske bedankt, haar vrienden VanEck, LiteBit adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen.

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.