Wat is pensioen?

Droom jij er wel eens van als je met pensioen gaat je tijd door te brengen op een eiland in de zon? Op wereldreis te gaan? Alleen maar leuke dingen te doen? Of heb je een bepaald doel voor ogen wat je altijd al had willen hebben? Je bent er ongetwijfeld (nog) niet mee bezig en je bent je waarschijnlijk nog helemaal niet bewust van het feit dat veel mensen nu al een pensioentekort hebben. Maar helaas kunnen we er niet meer omheen; je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je eigen vermogen voor later en je eigen (aanvullend) pensioen.

Gelukkig kunnen we hier zelf wat aan doen en hoef je niet toe te kijken hoe jouw opgebouwde vermogen en pensioen – als belegger – mede door inflatie wordt weggenomen. Let dus goed op zaken als de alsmaar stijgende inflatie en dalende koopkracht.

Wij zijn geneigd om kwesties als geldzaken uit te stellen, maar het zou jammer zijn als je er ‘te laat’ achterkomt dat je te weinig werkgeverspensioen hebt opgebouwd, vind je niet? Het is goed om er over na te denken, dus nemen wij je mee in het Nederlandse pensioenstelsel; hoe kun je zelf invloed uitoefenen op het opbouwen van pensioen (en het tekort kan aanvullen).

Het Nederlandse pensioenstelsel.

Allereerst is het handig om te weten hoe ons pensioen is opgebouwd. Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat namelijk uit drie pijlers: overheid (AOW-uitkering), werkgeverpensioen en aanvullend pensioen in de privésfeer, of wel lijfrente (individuele pensioen opbouw). De eerste pijler bestaat uit het basisinkomen om rond te kunnen komen en te voorzien in onze basisbehoeften, want iedereen die in Nederland woont en/of werkt bouwt AOW op. De tweede pijler bestaat uit het werkgeverspensioen, dit is het pensioen dat je opbouwt via jouw werkgever en wordt uitgekeerd bovenop de AOW. Via Mijnpensioenverzicht.nl krijg je inzicht in het pensioen dat je al hebt opgebouwd en het verwachte pensioenbedrag na pensionering. Zodra je weinig opbouwt via jouw werkgever, dan heb je pensioentekort, vooral zzp’ers ervaren dit probleem. Deze groep bouwt binnen deze pijler geen pensioen op. Gelukkig kan dit tekort aangevuld worden, namelijk met aanvullend pensioen in de vorm van jaarruimte. Binnen de derde pijler zijn er twee opties: lijfrenteverzekering en banksparen. Banksparen houdt in dat je lijfrente (aanvullend pensioen) opbouwt via een bankrekening (dit kan door sparen of beleggen). Je bepaalt zelf hoeveel je inlegt, zolang je binnen je maximale jaarruimte blijft. Dit tekort kan je ieder jaar aanvullen op je eigen pensioenrekening. Daarbij blijft onbenutte jaarruimte zeven jaar geldig via de reserveringsruimte. Dit houdt in dat je de niet-gebruikte ruimte alsnog kan gebruiken om jouw pensioen aan te vullen (zie je je dromen al werkelijkheid worden?). Wil jij weten hoeveel je belastingvrij mag inleggen? Dat kan je eenvoudig uitrekenen aan de hand van de jaarruimte-tool.

Er is nog een extra pijler toe te voegen aan het pensioenstelsel, maar is in principe geen regeling, namelijk: box 3 vrij vermogen. Dit is ook wel sparen uit bezittingen en vermogensbeheerders (bijvoorbeeld vastgoedbeheer of beleggingen in aandelen).

Pensioentekort aanvullen

De belangrijkste vraag is natuurlijk; hoe kan ik zelf mijn pensioentekort aanvullen? Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om elk jaar jouw beschikbare jaarruimte te controleren en elk jaar volledig te benutten. De overheid wil graag dat dat je later ongeveer 70% van je werkelijke bruto-inkomen ontvangt vanuit het AOW en je werkgeverspensioen, want dit wordt vanuit hen gezien als ‘genoeg pensioen’. Als je werkgever onvoldoende pensioen voor je inlegt, kan er dus een pensioentekort ontstaan (dit verschilt per werkgever en is voor iedereen anders).

De overheid biedt ons – gelukkig – de mogelijkheid om dit pensioentekort aan te vullen op een pensioenrekening in privésfeer (de tweede pijler). Bovendien ontvang je over de benutte jaarruimte belastingvoordeel, dat is nog eens mooi meegenomen! Simpel gezegd is het dus voordelig om ieder jaar je jaarruimte te benutten, want dit zorgt ervoor dat je totale inkomen uit de eerste, tweede en derde pijler bij elkaar opgeteld ongeveer 70% is van je werkelijke bruto-inkomen uit je gewerkte jaren.

Jouw welverdiende pensioen kan aangevuld worden door een pensioenrekening (de derde pijler van het pensioenstelsel). Hierbij stort je geld op een ‘aanvullend pensioenrekening’ en kan je tussentijds het geld niet opnemen. Door de lange beleggingshorizon, krijgt jouw geld erg veel tijd om flink te groeien en dat is nou precies wat we willen!

De lijfrente kent twee fases, de opbouwfase en de uitkeringsfase.

Belastingvoordelen

Nu we zover zijn om na te denken over het feit dat je zelf zorgdraagt voor de inkomensvoorziening op je oude dag, als je het pensioentekort zelf aanvult in de derde pijler, beloont de overheid je met verschillende belastingvoordelen. De benutte jaarruimte is namelijk bij de eerst volgende aangifte aftrekbaar in box 1, dit betekent dat je van de Belastingdienst een flink deel terugkrijgt van je betaalde inkomstenbelasting en het geld ‘teruggestort’ wordt op jouw rekening.

Tijdens de opbouwfase is jouw inleg dus aftrekbaar van de inkomstenbelastingbelasting, vrijgesteld van box 3 vermogensbelasting én betaal je later minder inkomstenbelasting over de uitkering. Dit komt omdat gepensioneerden geen premie betalen voor volksverzekeringen over het inkomen. Tegenover de belastingvoordeel staat wel dat het geld vast staat en je hier tussentijds niet bij kan, de rekening wordt pas op pensioenleeftijd vrijgegeven. Maar aangezien wij dit geld voorlopig toch niet nodig hebben, moet dit natuurlijk geen probleem zijn!

Uitkeringsfase

Als we de AOW-leeftijd of de einddatum van lijfrente hebben bereikt dien je een ‘uitkering aan te kopen’. De looptijd van een bancaire lijfrente-uitkering is minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar. Wat kun je met zo een lijfrente-uitkering? Dat is heel simpel: het aanvullende pensioen dat je met een pensioenrekening naast jouw huidige AOW en werkgeverspensioen hebt opgebouwd, kan je dan extra laten uitkeren. Dat geeft nog eens een lekker en zeker gevoel voor later!

De periode van uitbetaling (vast bedrag) is natuurlijk geheel naar wens: maandelijks, elk kwartaal, per halfjaar of jaarlijks. Over de uitkering van het opgebouwde pensioen wordt – helaas – wel loonheffing ingehouden door de Belastingdienst.

Nu ben je helemaal op de hoogte van alles omtrent het zelf opbouwen van pensioen en het tekort te minimaliseren, ondanks dat je dé leeftijd – gelukkig – nog niet hebt bereikt. Een aantrekkelijke manier om extra pensioen op te bouwen met aanvullend pensioenbeleggen met je jaarruimte. Het wordt – mede door inflatie – steeds belangrijker om een eigen vermogen op te bouwen en zaken als het creëren van extra pensioen goed op orde te hebben, want wij willen onze oudedag natuurlijk goed doorkomen en genieten van alles wat we hebben opgebouwd. Wil je meer weten over het opbouwen van pensioen? Houd dan onze sociale media @kuuskenl en de blogs in de gaten. Aanvullende pensioenrekeningen met de optie om je uitkering aan te kopen wordt o.a. aangeboden door Brand New Day.