Hoewel er altijd wordt geclaimd dat beleggen met ETF’s een veilige belegging is, zijn er ook risico’s aan verbonden. En daar moet je je natuurlijk wel van bewust zijn. Maar ja, wanneer je in een auto stapt, weet je ook al van tevoren dat er risico’s aan vastzitten (je kunt uiteraard zelf wel bedenken welke), maar dat weerhoudt je er totaal niet van om toch met die auto naar je vrienden te gaan.

Maar een ETF is geen auto en daarom toch even een opsomming van een paar risico’s.

Wat zijn de risico’s van ETF’s

  1. Belegging wordt minder waard

Daalt de index, dan wordt de ETF minder waard. Hoe volatieler de markt, hoe hoger het risico. Maar geduld is een schone zaak.

  1. Valutarisico

Staat je ETF bijvoorbeeld in Zwitserland, dan heb je te maken met de Zwitserse frank. Stel dat de euro stijgt, tja dan heb je dus even pech, want dan is je ETF minder waard. Het moet namelijk eerst omgerekend worden naar euro’s.

  1. Synthetische ETF’s

Dit is even wat moeilijker: je hebt fysieke ETF’s en synthetische ETF’s. een fysieke koopt bijvoorbeeld aandelen op die onderdeel zijn van de AEX, die heb je dus in bezit. Een synthetische ETF heeft die waarde van de aandelen niet in bezit. Het fonds maakt gebruik van derivaten waarmee een index wordt nagebootst. Wat is een derivaat: letterlijk betekent het: afgeleide. Het zijn dus afgeleide financiële producten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde, zoals grondstoffen of aandelen. Een paar voorbeelden van derivaten zijn opties, futures en swaps.

  1. Effectenuitleen

Meestal wordt effectenuitleen over het hoofd gezien. Sommige aanbieders van ETF/s lenen de aandelen of obligaties uit aan anderen. Dat kunnen bijvoorbeeld hedgefondsen zijn die een koersdaling verwachten. Natuurlijk zouden beleggers hiervan kunnen profiteren, mits er geen kapitaalverlies is. Want de kans dat die partij failliet zou kunnen gaan is aannemelijk. En dan ben je niet blij als ETF-eigenaar. Let daar dus op! Aan de andere kant kun je er natuurlijk weer heel wat mee winnen. Tja… choices, choices!

Er zullen vast meer risico’s verbonden zijn aan ETF’s kopen en verkopen, maar Google is near en onhoud altijd: ook met diversificatie kom je een heel eind om zo min mogelijk risico te lopen met je beleggingen.

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je toch nog even in alle risico’s die beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit wat de risico’s zijn van ETF’s