Beleggen in aandelen en meteen eigenaar zijn!

Wanneer we beleggen in aandelen zijn we eigenlijk de bezitter van een bedrijf (één van de bezitters natuurlijk hé!). Stel nou eens dat bedrijf X 1 miljoen aandelen verkoopt en jij koopt er hier 1000 van, dan betekent dat dus dat je voor 1 duizendste eigenaar bent van bedrijf X. Hiermee heb je stemrecht in wat er in het bedrijf gebeurt, maar ook recht op 1/1000ste deel van de winstuitkering (ook wel dividend genoemd). Maar, let op, mocht het bedrijf verlies lijden, dan lijd jij dat ook. Het kan zelfs zo heftig zijn dat als het bedrijf failliet gaat, jij al je geld kwijt bent. Dit klinkt natuurlijk heftig en dat is het ook, maar beleggen is niet alleen maar heel erg risicovol. Er zijn zó veel manieren om het risico te beperken. En heel belangrijk: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Het mag niet zo zijn dat je bij verlies je huur niet meer kunt betalen of twee weken op water en brood moet leven.

Niet één ei in het mandje
Sparen of beleggen? Waar je vroeger nog een heel leuk spaarpercentage kreeg bij je bank, word je geld tegenwoordig alleen maar minder waard bij diezelfde bank. Het meest voor de hand liggende voor jou is dan toch beleggen.
Maar voordat je begint met beleggen bedenk: het is altijd slim om niet in één bedrijf te beleggen. Hoe kun je nu het best je aandelenportefeuille samenstellen? Diversifiëren is hier het toverwoord. Het betekent niets anders dan dat je afwisseling oftewel verscheidenheid gaat aanbrengen in je portefeuille door bijvoorbeeld:
⁃ te beleggen in veel verschillende bedrijven
⁃ aandelen te kopen in verschillende sectoren (energie, vastgoed, gezondheidszorg etc.)
⁃ aandelen te kopen in verschillende landen.

Klaar met overdenken?
Goed nagedacht over ‘wil ik wel of niet beleggen’ en je kiest voor de eerste? Dan ben je klaar voor de volgende ronde: hoe moet ik gaan beleggen? Het makkelijkst is je aanmelden bij een online broker; dat is een soort makelaar die de koper en de verkoper bij elkaar brengt. Je betaalt bij de broker transactiekosten; dus iedere keer dat je een aandeel koopt of verkoopt betaal je die kosten.
En nu begin je eindelijk met beleggen, maar, nogmaals, al je inzet op één aandeel is niet slim! Wil je echt in dat ene bedrijf beleggen, okay, maar beleg daarnaast ook in beleggingsfondsen omdat die beleggingen (daar heb je het) ‘gediversifieerder’ zijn. Ze beleggen in meerdere bedrijven, waardoor het ‘totaalrisico’ afneemt. Stel dat een van die fondsen slecht presteert, dan kunnen de andere die wel goed renderen ervoor zorgen dat je toch een goed resultaat behaalt met je portefeuille.

ETF
Om verder te diversifiëren zou je ook eens wat meer kunnen lezen over ETF’s (Exchange Traded Funds); letterlijk vertaald: verhandeld op de beurs via ETF academy indexbeleggen. ETF’s worden ook wel trackers genoemd en volgen een index, een obligatie of een grondstof. In de volgende blog gaan we hier wat verder op in.

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.