Op 1 mei 2007 begon Mike Winkelmann (aka Beeple) aan zijn ‘Opus Magnum’ dat uiteindelijk in 2021 zijn apotheose kreeg. Dit digitale kunstwerk genaamd EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS bracht toen in februari bijna 70 miljoen dollar op. Christie’s was het eerste grote veilinghuis dat een puur digitaal werk verkocht met een unieke NFT.

Dit was niet alleen uniek qua opbrengst, want het kunstwerk was niet tastbaar in de zin van de ‘oude’ kunstwerken (of zoals Eddy Schekman het zo mooi verwoordt: Fysiek stelt het minder voor dan een stoeptegel met je naam erop) maar ook de wijze waarop veilinghuis Christie’s het kunstwerk aanbood. Het was het eerste grote veilinghuis dat kunst aanbood met een uniek NFT (Non-fungible token, een soort garantie voor de authenticiteit ervan) en ook naast de standaard-cryptocurrency, in dit geval ethereum, alle andere vormen van crypto accepteerde.

‘I suck ass’

Beeple begon in 2007 met iedere dag (echt iedere dag, hij heeft niet een dag overgeslagen, in totaal 5596) een tekening te maken van ‘whatever’ hem interesseerde. Zijn intentie was niet direct 70 miljoen dollar ermee te verdienen (denk ik maar zo), maar om juist beter te worden in de dingen die hij nog niet goed beheerste; of hoe hij het op zijn site verwoordt: I’m “less” likely to throw down a big pile of ass-shit even though most of the time I still do because I suck ass. Door de jaren heen had hij inmiddels al een naam opgebouwd in 3D graphics. De niet-kunstkenners kennen hem wellicht van zijn filmpjes voor Justin Bieber, Katy Perry, Eminem, deadmau5 en noem maar op.

Wat is een NFT?

Maar wat is nou eigenlijk een NFT? Een Non-Fungible Token is een manier om eigenaarschap aan digitale objecten te koppelen of zoals Jarno Duursma op zijn site uitlegt: ‘een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat’. Oftewel vertaald naar de fysieke wereld: ‘…heb jij een eigendomscertificaat dat in een glazen kluis ligt waarvan alleen jij de sleutel hebt. Omdat jij de sleutel hebt is het glashelder dat jij de eigenaar bent. Omdat de kluis van glas is kan iedereen zien wat erin ligt en weet iedereen dat jij de eigenaar bent’

Hoe werkt het als ik een NFT wil kopen?

Dat doe je op Opensea. Dit is een marktplaats waar je kunt handelen in NFT’s. Het is het grootste en meest gebruikte platform voor het kopen en verkopen van NFT’s. Maar let wel op he, als je het gaat doen met het idee in je achterhoofd om er snel rijk mee te worden, doe het dan maar niet. Risico’s zijn er altijd en overal, dus doe altijd je eigen onderzoek, ga niet op anderen af!

Mocht je geïnteresseerd zijn in het handelen in crypto, neem dan eens een kijkje op Litebit.eu. En natuurlijk ­– wellicht ten overvloede – verdiep je toch nog even in alle risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Kuuske bedankt, haar vrienden VanEck, LiteBit adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Deze show bestaat uit drie items: Beursnieuws, Tech vs Fund, FIRE & Crypto bekijk luister of lees deze items via YouTube, Instagram, TikTok of op de website www.kuuske.com

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.