Dividendbeleggen wordt steeds populairder. Enerzijds omdat de lage spaarrente geen rendement biedt en anderzijds een combinatie van huidige onzekerheden. De huidige omstandigheden, waaronder stijgende rente, hoge inflatiecijfers, afnemende economische groei, de oorlog in Oekraïne en aanhoudende corona-uitbraken in China zorgden voor forse druk op de financiële markten. Dit maakt beleggen in aandelen risicovoller. Het is dus simpel; nieuwe beleggers die een vermogen willen opbouwen en een meerwaarde willen bieden binnen hun portefeuille kunnen investeren in dividendaandelen. Wij vertellen jou graag meer over de kracht van dividendaandelen. We noemen het voor het gemak the double, omdat je kan profiteren van eventuele koersstijging en dividend die bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. Dividendaandelen worden vaak gezien als een stabiele positie in onzekere tijden. Wil je meer weten over alles omtrent dividendbeleggen? Lees dan de blog!

Veel beginnende beleggers denken snel geld te kunnen verdienen door net voor de ex dividend datum (datum van toekenning van het uitgekeerde dividend) een dividendaandeel aan te schaffen; dit is – helaas – een misvatting. Waarom? Omdat dividenden voorafgaand de ex dividend datum in mindering worden gebracht op de koers. Dit houdt in dat als het aandeel dividend uitkeert, de koers van het aandeel daalt.

Welke bedrijven keren dividend uit?

Er zijn een aantal sectoren en bedrijven die bekend staan om het uitgeven van hoge dividenden. Deze bedrijven komen meestal uit stabiele en gevestigde sectoren zoals bijvoorbeeld banken, olie, energie, telecom of vastgoed. Vergeet niet dat stabiele bedrijven minder mogelijkheden bieden om door te groeien en dus niet veel stijgen in de koerswaarde (deze bedrijven zitten in een volwassenheid fase). Sectoren die traditioneel weinig dividend uitkeren zijn technologie-aandelen, omdat deze nog in de groeifase zitten en de inkomsten herinvesteren.

Door te investeren in dividendaandelen en gebruik te maken van het rente-op-rente effect zal je aan de hand van uitkeringen een mooi vermogen op kunnen bouwen. Verder in de blog leggen we je graag uit wat het rente-op-rente effect is en hoe je hier gebruik van kunt maken.

 Waar moet ik op letten bij het kopen van dividend aandelen?

Wij hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat het van groots belang is om goed onderzoek te doen naar bedrijven waar jij jouw welverdiende geld in gaat beleggen. Je kunt dit onderzoek uitvoeren op verschillende websites zoals Yahoo Finance, Morningstars, Dividendinfo, brokers websites en natuurlijk de officiële website van het aandeel. De meest voorkomende strategie bij dividendbeleggen is de ‘buy-and-hold strategie’. Dit houdt in dat je goed onderzoek doet naar aandelen, met de intentie om deze voor een lange tijd aan te houden. Bij het doen van onderzoek kan je letten op de volgende kenmerken:

Financiële gezondheid van een organisatie Heeft het bedrijf stabiele/stijgende winsten? Hoe veel schulden heeft het bedrijf? Heeft het stabiele/stijgende dividenduitkering? Denk hierbij aan de frequentie van uitkering (zowel verleden als toekomst). Groeit het dividendpercentage? En wat is het toekomstperspectief van het aandeel met betrekking tot de uitkering van dividend? Dit heeft betrekking tot de fundamentele analyse.
Vorm van uitkering Dividend uitgekeerd in vorm van cash of aandelen
Ex dividend datum / uitbetalingsdatum Voor welke datum moet je het aandeel in jouw portefeuille bezitten? En wanneer wordt het dividend uitgekeerd?

 

Dividend yield/dividend rendement berekenen Hoeveel dividend betaalt het bedrijf in verhouding tot de koers van het aandeel uitgedrukt in procenten? Of te wel, krijg je waar voor jouw geld?

 

De formule voor het berekenen van dividendrendement is: dividend per aandeel of uitkering/ koerswaarde van een aandeel x 100%.

 

Een voorbeeld luidt: dividenduitkering van €1,- en een koers aandeel van €20,- euro komt neer op een dividendrendement van 5%.

Payout ratio Dit is het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders. De hoogte van de Payout ratio wordt bijvoorbeeld beïnvloed door het dividendbeleid van de onderneming. Bij deze ratio geldt dat hoe hoger de payout ratio is, hoe meer het groeipotentieel van het dividend kan afnemen en de kans groter is dat het dividend niet meer wordt uitgekeerd in de toekomst. Als belegger wil je deze ratio dus zo laag mogelijk houden.
Spreiding Het is van belang om voldoende spreiding aan te houden bij het opbouwen van een dividend portfolio met verschillende sectoren en of regio’s.

Dividend beleggen met ETF’s.

Vind jij het selecteren van aandelen veel werk en risicovol? En wil jij een portfolio opbouwen met veel spreiding? Dan bieden ETF’s (mandje aandelen die ene bepaalde index volgt) goede mogelijkheden om een vermogen op te bouwen. Met betrekking tot dividenden is dit natuurlijk een index die enkel dividendaandelen volgt, hierbij heb je vormen van hoog dividend ETF’s of mandjes die meer gericht zijn op dividendgroei. Dividend ETF’s geven een bredere spreiding tegen lage kosten, zo maakt het voor iedere (nieuwe) belegger toegankelijker om een vermogen op te bouwen aan de hand van dividend (gelukkig maar!).

Wel is het belangrijk om te weten dat de kosten van een dividend ETF meestal hoger zijn dan die van een ETF die alleen de index volgt. Zeker in tijden van negatieve rentes en onzekerheid trekt deze vorm van beleggen meer nieuwe investeerders aan, om meer stabiliteit te creëren.

 

Voorbeelden van hoog dividend ETF’s zijn:

–          Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield

–          Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS

 

Voorbeelden van ETF’s met een gemiddeld dividendrendement zijn:

–          Nasdaq 100 index (iShares)

–          S&P 500 (Vanguard)

–          All-world Dividend (Vanguard)

–          VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

Rente-op-rente effect

Je kunt op twee manieren omgaan met dividend. Ten eerste kan je dividend (automatisch) herbeleggen en krijg je er nieuwe aandelen voor terug, geheel afhankelijk van jouw inleg. Ten tweede kan je jouw dividend laten uitbetalen, hierbij ontvang jij dividend op jouw beleggersrekening en is het geheel aan jou wat je er mee doet. Bij een ETF kan je in de naam zien of een dividend herbelegd of uitbetaald wordt, dit wordt aangeduid met de volgende termen:

–          Distributing: ETF keert dividend uit.

–          Accumulating: ETF herbelegd automatisch het dividend.

Heb jij een lange termijn visie en wil jij net als Warren Buffet een vermogen opbouwen? Dividend herbeleggen heeft een positief effect op het opbouwen van een vermogen, ook wel het rente-op-rente effect genoemd (of het sneeuwbaleffect). Dit principe klinkt lastig, maar is eigenlijk best simpel. Het dividend wat jij ontvangt over jouw inleg, investeer je opnieuw, waardoor je weer nieuw rendement kan maken over dit herinvesteerde bedrag. We zullen het uitleggen met een voorbeeld, waarbij we uitgaan van de volgende cijfers:

–          Eenmalig bedrag: €5000,-

–          Dividend: 3% per jaar

–          Horizon: 3 jaar

 Jaar 1:

Totaal vermogen: €5150,-

Jaar 2:

Totaal vermogen: €5304

Jaar 3:

Totaal vermogen: €5463

Zoals berekent is het vermogen in drie jaar al aardig gestegen. Nu is dit een voorbeeld met drie jaar, maar jij als belegger hebt natuurlijk een langere horizon. Dit zorgt ervoor dat jouw inleg steeds sneller toeneemt en het totale bedrag waarover je dividendrendement ontvangt ook sneller meegroeit. Aha, vandaar wordt dit het sneeuwbaleffect genoemd! Een lang beleggingshorizon zorgt er dus voor dat jij een aardig vermogen kan opbouwen. Warren Buffett is het grootste voorbeeld, zijn voorkeur gaat uit naar deze strategie en is hiermee rijk geworden. Jouw vermogen kan door middel van dividend over dividend (met wellicht een extra maandelijkse inleg) een aardige boost krijgen en dat is wat wij bedoelen met de kracht van dividendaandelen!

Waarom zou ik investeren in bedrijven die dividend uitkeren?

Een periodieke dividenduitkering kan buiten het herbeleggen voor veel beleggers een stabiele vorm van inkomen zijn. Het zijn vaak stabiele bedrijven, die de klappen van de markt (zoals deze periode) makkelijker kunnen opvangen en door stabiliteit nog steeds dividend blijven uitkeren. Zo creëer jij een extra mogelijkheid om een vermogen op te bouwen in volatiele markten en de lastige tijden als deze ‘te doorstaan’. Als de markten niet volatiel zijn, maar ook niet veel beweging laten zien, kan het zijn dat je in deze tijden niet veel rendement pakt. Ook in deze situatie kan het erg interessant zijn om een aantal dividendaandelen op te nemen in jouw portfolio om toch wat dividendrendement mee te pakken!

Welke risico’s zitten er vast aan dividendbeleggen?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar beleggen is niet geheel zonder risico en aan voordelen hangen vaak ook wat nadelen vast, zo ook bij dividendbeleggen. Een nadeel van dividendbeleggen is de belasting die we moeten betalen. Dit wordt vaak onderschat, voornamelijk onder Nederlandse beleggers die investeren in een buitenlandse ETF. Hierbij kan het zogeheten dividendlekkage ontstaan, waarbij dit groot invloed kan hebben op de behaalde rendementen. Dividendlekkage is het verschil in de belasting die je betaald over het dividend, waarbij je dit verschil niet teruggevorderd kan worden via de belastingaangiften. In Nederland betaal je 15% dividendbelasting en in Amerika 30% en dat verschil kan dus behoorlijk wat invloed hebben op het behaalde dividendrendement; dat is nou precies wat we niet willen!

Een ander risico is dat bij veel beleggers dividend wordt gezien als een (extra) inkomen, maar het kan zomaar zijn dat er een dividendaandeel binnen jouw portefeuille er voor kiest om geen dividend meer uit te keren; en dan zit je opeens zonder jouw gecreëerde inkomen en ook nog eens een koersverlies.

Veel (nieuwe) beleggers hebben veel focus op alleen het rendement, dat is begrijpelijk maar vaak worden de invloeden van tarieven (voor aankoop) en lopende kosten vergeten. Kosten die je aan jouw broker betaald moeten natuurlijk wel doorberekend worden in het behaalde rendement. Kleine uitgaven met hoge kosten kunnen op lange termijn invloed hebben op het rendement. Wil je meer weten over de kosten van ETF’s? Houd dan de blogs in de gaten op Kuuske.nl

Nu wij je mee hebben genomen in de praktijk is het natuurlijk aan jou om dit ook toe te passen binnen jouw portfolio. Dividendbeleggen kan een interessante strategie en manier zijn  om een vermogen op te bouwen en deze een boost te geven door gebruik te maken van het sneeuwbaleffect! Dividend aandelen (of ETF’s) bieden een goed alternatief in tijden van lage rente. Een risicomanagement is bij dividend beleggen zeer belangrijk, een mogelijkheid biedt om goed te spreiden in ETF’s en aandelen. Het creëren van een passief inkomen is natuurlijk nooit verkeerd, vooral met een lang beleggershorizon. Wat het beste is om te doen met de uitbetaling van de dividend is natuurlijk aan jou, uitbetalen of herbeleggen? Wij zouden het wel weten, want wie wil nou niet vermogen een boost geven?

Bronnen:

Dividendbelasting (belastingdienst.nl)

Wat is dividend? Dividend betekenis en berekenen dividendrendement (lynx.nl)