Het beleggen in dividendaandelen wordt steeds populairder. In tijden van lage rente worden deze vaak gezien als een extra inkomen (dat klinkt altijd goed, toch?). Op de lange termijn is het een mooi middel om extra vermogen (wellicht koersstijging en dividend) op te bouwen, als je maar op de juiste manier gebruik maakt van de kracht van dividendaandelen.

In deze blog leggen wij je graag uit wat dividend is en nemen we jou mee met alles wat je moet weten over dividenden. Wat is dividend? Waarom keren bedrijven dividend uit? En wanneer heb je recht op dividend?

Na het lezen van deze blog weet je hoe jij nog meer jouw vermogen kan laten groeien door het verzamelen van genoeg dividendaandelen. Wil je weten hoe je als (beginnende) belegger de theorie kan toepassen in de praktijk? Lees dan het vervolg in de volgende blog. Maar niet te snel, eerst de theorie!

Wat is dividend?
Simpel gezegd is dividend een deel van behaalde winsten door een (beursgenoteerd) bedrijf die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders (een belegger die ten minste één aandeel van een bedrijf in bezit heeft). Aandeelhouders  – jij dus als belegger – nemen een bepaald risico om geld te investeren. Dit risico wordt beloond aan de hand van dividend. Het geld wordt uitgekeerd vanuit de winsten of uit de kasreserves van een bedrijf. Hoe veel de aandeelhouders ontvangen is afhankelijk van het aantal aandelen wat zij bezitten. Er zijn twee soorten dividenden, namelijk:

–          Cashdividend: dividend uitgekeerd in geld (komt het vaakst voor).

–          Stockdividend: dividend uitgekeerd in aandelen (gaat samen met cashdividend).

Waarom keren bedrijven dividend uit?
Bedrijven hebben meerdere mogelijkheden om hun winsten ‘te besteden’. Allereerst is het handig om te weten dat bedrijven niet standaard dividend uitkeren, zij zijn – jammer genoeg – hiertoe niet verplicht. Bedrijven kunnen er voor kiezen om bijvoorbeeld hun behaalden winsten te herinvesteren om te groeien of dividend uit te keren om het aandeel aantrekkelijker te maken voor (potentiële/nieuwe) aandeelhouders. Tijdens de jaarlijkse beleggers vergadering wordt bepaald of er uitbetaling van dividend gaat plaatsvinden en/of hoeveel dividend de aandeelhouders kunnen verwachten. Deze beslissingen worden genomen aan de hand van bepaalde beïnvloedingen, hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de financiële gezondheid van een bedrijf, economische vooruitzichten (toekomstperspectief) of andere economische invloeden zoals bijvoorbeeld de Covid-19 situatie.

Bedrijven keren gebruikelijk jaarlijks dividend uit, maar sommige gevallen ook tussentijds zoals per kwartaal. Bedrijven kiezen zelf hoe vaak zij dividend uitkeren, wanneer zij kiezen voor een tussentijdse dividenduitkering aan hun aandeelhouders, noemen we dat interim-dividend.

Maar hoe ontdek je of een aandeel dividend uitkeert? Je kan gebruik maken van verschillende websites om een dividend aandeel te onderzoeken, denk bijvoorbeeld aan de gebruikelijke websites als Yahoo Finance, Morningstars, Dividendinfo, brokers websites en natuurlijk de officiële website van het aandeel. Tijdens het onderzoeken kom je ongetwijfeld het zogeheten ‘dividendrendement’ tegen. Dit is de verhouding tussen het uitgekeerd dividend per aandeel en de aankoopkoers van het aandeel.

De formule luidt hierbij: Uitgekeerd dividend / aankoopkoers van een aandeel X 100%. Dus stel je koopt een dividendaandeel voor €20 euro en het behaalde rendement is €5, dan is het dividendrendement €5/€20×100%= 25%.  En laat het dan net zo zijn dat het dividendrendement hoger is dan de spaarrente die we tegenwoordig ontvangen (huh, welke spaarrente?).

Wanneer heb je recht op dividend?
Nu de basis van dividendaandelen is uitgelicht is het ook belangrijk om te weten wanneer je recht hebt op dividend. Dat principe is heel simpel: je hebt recht op dividend als je een dividend aandeel in bezit hebt voor de ex dividend datum. Als je voor de ex dividenddatum het aandeel koopt en in bezit hebt, dan heb je  recht op dividend. Koop je het aandeel na deze datum (bijvoorbeeld de dividenddatum), heb je helaas geen recht meer op dividend. Als belegger kan je hier natuurlijk van te voren al rekening mee houden, want bedrijven geven altijd aan wanneer zowel de ex dividend datum als de uitbetaling zal gaan plaatsvinden. Al deze data kan je terug vinden in de dividendkalender van een bedrijf.

Dividendaandelen kunnen een deel van jouw rendement gaan bepalen. Alle input die je levert omtrent het verzamelen van nodige informatie, het opdoen van kennis en het selecteren van dividendaandelen kan zich op de lange termijn gaan terugverdienen (tijd is hier dus echt geld?).

 

Het is van belang om genoeg potentiële dividendaandelen te selecteren om op de lange termijn een extra inkomen te genereren. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder enig risico. In de volgende blog nemen wij jou mee in de praktijk van dividendaandelen. Waarom zou je als belegger investeren in bedrijven die dividend uitkeren? Hoe werkt het rendement-op-rendement effect bij dividendaandelen? Wat zijn de voordelen? En tevens zo belangrijk: de nadelen? Welke risico’s gaan er gepaard met het beleggen in dividendaandelen? En hoe zit het met dividendbelasting? In de volgende blog geven wij je antwoord op deze vragen, nemen we formules door en geven wij waardevolle praktijkvoorbeelden!