VAKANTIEGELD! De maand mei is alweer bijna voorbij en dat betekent (voor de mensen in loondienst) een mooi extraatje op de rekening!

Vakantiegeld wordt volgens het Nibud (Nibud, 2022) al enig tijd niet meer alleen aan vakanties uitgegeven. Van de mensen die vakantiegeld ontvangen gaat 42% op zomervakantie. Het Nibud signaleert een versterkende trend van torenhoge inflaties met prijsstijgingen. Door de huidige omstandigheden kunnen veel mensen wel een extra zakcentje gebruiken. Vakantiegeld wordt eerder besteed aan persoonlijke financiële situaties met betalingsachterstanden, omdat mensen te maken hebben met hogere uitgaven. Ondanks de lage spaarrentes bij banken, zet 44% van de mensen hun vakantiegeld op de spaarrekening. Slechts 7% van de mensen belegt het ontvangen vakantiegeld. De lage spaarrente biedt geen (interessant) rendement, waardoor beleggen wordt gezien als een interessanter lange termijn alternatief (Robeco, 2022). Een goede investering dus voor je eigen toekomst!

Uitgeven (aan een vakantie), sparen of beleggen; wat doe jij met je vakantiegeld? Wij zouden het wel weten, namelijk ons vermogen opbouwen, laten groeien of een boost geven! Ben jij ook benieuwd hoeveel vakantiegeld in waarde kan stijgen door middel van beleggen? Wij vertellen je graag meer hoe jij als (nieuwe) belegger een vermogen kan opbouwen en financiële doelen kan behalen door vakantiegeld te beleggen!

Beleggingsprofielen 

Allereerst is het goed om te weten welke verschillende (bekende) beleggersprofielen er zijn. Deze profielen geven de verhouding weer tussen rendement en risico. De profielen luiden:

 • Defensief beleggen: weinig risico – minder kans op een hoog rendement.
 • Offensief beleggen: veel risico – meer kans op hoger rendement.
 • Neutraal beleggen: tussen defensief en offensief in, ofwel risico met grenzen.

Wil je meer weten over de beleggingsprofielen bij vermogensbeheerders? Houd dan onze aankomende blogs in de gaten, dan gaan we meer de diepte in en vertellen we je meer over deze materie!

Gespreid vakantiegeld beleggen

Een interessante manier om gestaag een vermogen op te bouwen is door het ontvangen vakantiegeld gespreid te beleggen. In het Beursnieuws item hebben we gesproken over de ‘sales bij Zara’. Voor beleggers met een lange termijn visie is het in de huidige markt (lees berenmarkt) niet verkeerd om lage koersen mee te pakken en posities te openen en/of uit te breiden. Wil je meer weten over dit item? Lees dan de blog. 

Gespreid beleggen kunnen we op twee manieren interpreteren, namelijk:

 • Gespreide inleg (Dollar Cost Averaging). Dit is een beleggingstechniek waarbij er een vast bedrag op een vaste datum wordt belegd, bijvoorbeeld: de eerste maandag van de maand.
 • Goede spreiding binnen een portfolio. Bijvoorbeeld: beleggen in verschillende regio’s of sectoren.

Je kan natuurlijk ook beide strategieën toepassen (best case scenario?). Bij de Dollar Cost Averaging methode wordt er in regelmaat aandelen of ETF’s aangekocht, ongeacht de prijs van het product of de (financiële) omstandigheden op de markt. Bij deze strategie komen twee grote voordelen bij kijken. Het eerste voordeel is dat de emoties van een (nieuwe) belegger geen invloed kunnen hebben op bepaalde beslissingen als de markt bijvoorbeeld zakt. Het tweede voordeel bij deze beleggingsstrategie is dat het helpt om de gemiddelde aankoopkoers naar beneden te krijgen. Kan jij een relatief kleiner bedrag van jouw vakantiegeld inleggen? Wees gerust, deze strategie maakt het toegankelijk voor elke belegger om een portfolio op te bouwen, of uit te breiden. Zeker in tijden van volatiele aandelenkoersen en de externe marktomstandigheden is gespreid beleggen een goede strategie om toe te passen binnen jouw portfolio en risico te spreiden.

Vakantiegeld beleggen in de praktijk

Wat kan jouw vakantiegeld opleveren als je investeert? In dit voorbeeld gaan we uit van de volgende cijfers van het Nibud en nemen we de verschillende profielen onder de loep. Er wordt gebruik gemaakt van de beleggerstool van Brand New Day.

Cijfers als we niet maandelijks bijleggen voor beleggingen:

 • Bruto maandloon: €2500
 • Bruto vakantiegeld: €2400
 • Netto vakantiegeld met loonheffings-korting: €1400
 • Horizon: 20 jaar

In dit voorbeeld gaan we het vakantiegeld van €1400 investeren. Jouw verwachte eindkapitaal in 2042 als je jouw vakantiegeld zou beleggen, uitgelicht per beleggersprofiel:

Defensief

Verwachte markt: €2209

Slechte markt: €1316

Goede markt: €3714

Neutraal

Verwachte markt: €2652

Slechte markt: €1311

Goede markt: €5381

Offensief

Verwachte markt: €3190

Slechte markt: €1283

Goede markt: €7942

Cijfers als we wel maandelijks geld opzij leggen en beleggen:

 • Bruto maandloon: €2500
 • Bruto vakantiegeld: €2400
 • Netto vakantiegeld met loonheffings-korting: €1400
 • Horizon: 20 jaar
 • Maandelijkse inleg: €150

Ook in dit voorbeeld gaan we het vakantiegeld van €1400 investeren, met een maandelijkse inleg van 150. Jouw verwachte eindkapitaal in 2042 als je jouw vakantiegeld zou beleggen, uitgelicht per beleggersprofiel:

Defensief:

Verwachte markt: € 48.093

Slechte markt: € 34.350

Goede markt: € 69.026

Neutraal:

Verwachte markt: € 53.550

Slechte markt: € 34.012

Goede markt: € 87.849

Offensief:

Verwachte markt: € 59.565

Slechte markt: € 33.611

Goede markt: € 112.346

Er kan geconcludeerd worden dat jouw vermogen zal groeien als je jouw vakantiegeld belegt, want met de spaarrentes en huidige omstandigheden levert het veel meer rendement op. Als we kijken naar een slechte markt (zoals nu) en een neutraal beleggersprofiel heb je in 20 jaar tijd al een vermogen van € 34.012 kunnen opbouwen. Dus heb jij €150 euro per maand over om te beleggen? En een lang beleggingshorizon? Het voorbeeld laat duidelijk zien hoe krachtig het rente-op-rente effect is. Wanneer je voor een lange periode (zoals in dit voorbeeld 20 jaar) elke maand een vast bedrag inlegt, kan je als (nieuwe) belegger met een relatief kleine maandelijkse inleg (en gebruik te maken van het (rente-op-rente effect) al een behoorlijk vermogen opbouwen. Snap je nu hoe Warren Buffett zo rijk is geworden? 

Tijd en geduld zijn natuurlijk wel van belang. Het is hierbij belangrijk om op jonge leeftijd al te beginnen met beleggen. Vooral als je de kans krijgt om op jonge leeftijd vakantiegeld te beleggen, daar zal je als (nieuwe) belegger in de toekomst behoorlijk van kunnen profiteren (dan maar nu even niet op vakantie?). Kijk vooral zelf op de website van Brand New Day, zodat je kunt kijken wat jouw vakantiegeld (-en maandelijkse) inleg voor je kan doen, volledig aangepast op jouw persoonlijke financiële situatie. Heb je een bepaald financieel doel? Werk je ergens naar toe? Bijvoorbeeld jouw droomreis? Reken dan eens uit wat je maandelijks moet inleggen om dit doel te kunnen bereiken. Interessant toch?

Ben je klaar om een vermogen op te bouwen of een boost te geven door je vakantiegeld te investeren? Neem dan jouw financiële situatie onder de loep. Met een startkapitaal (lees vakantiegeld) en een relatief lage maandelijkse inleg ben jij in staat om extra vermogen op te bouwen. Dat is een fijn vooruitzicht, toch? Wil je meer weten omtrent alles over beleggen? Houd dan de website en sociale media kanalen in de gaten!

Vakantiegeld wordt al lang niet meer alleen aan vakanties besteed – Nibud

Vakantiegeld? Hier geven Nederlanders het aan uit | Robeco.nl

Bijna de helft zet vakantiegeld opzij | Geld | Telegraaf.nl

Alles over vakantiegeld: hoeveel krijg je? – Nibud

Beleggingstool | Brand New Day