Diversifieer je suf
Nobelprijswinnaar Harry Markowitz, geboren in Chicago op 24 augustus 1927, is een Amerikaanse econoom en de vader van het diversifiëren met betrekking tot beleggen. In de jaren vijftig schreef hij een artikel waarin hij de aandacht vestigde op de wijze hoe een belegger, door middel van diversificatie, risico inherent aan zijn beleggingsportefeuille kan reduceren.
Dat artikel vormde de basis van de latere Moderne portefeuilletheorie (Wikipedia). Markowitz noemde diversificatie gekscherend ‘de enige gratis lunch’ in de financiële wereld: want, door te diversifiëren verminder je het beleggingsrisico terwijl dat niet per se ten koste hoeft te gaan van het rendement.
De meeste grote institutionele beleggers hanteren bij de samenstelling van hun portefeuilles het diversificatieprincipe. Het is immers logisch dat beleggers hun rendement willen maximaliseren en tegelijkertijd het risico zo veel mogelijk willen verminderen. Dat is het verschil tussen verstandig beleggen en speculeren.
Hieronder een paar vuistregels die je moet hanteren bij het samenstellen van een portefeuille (hoe stel je jouw portfolio samen?):
- Stel een kernportefeuille samen van aandelen en obligaties (hoe langer je horizon hoe minder obligaties)
- Vul deze aan met overige beleggingscategorieën zoals vastgoed en grondstoffen (goud bijvoorbeeld)
- Je portefeuille moet een redelijk aantal verschillende aandelen bevatten uit verschillende sectoren en regio’s. Meestal wordt daarmee bedoeld: zo’n 30 verschillende aandelen.
Geduld mijn kind
Ga even naar diversificatie en dan naar het kopje Geduld loont. Daar lees je wat de vijf grootste dalingen van de S&P 500 in de afgelopen vijftig jaar waren en het aantal jaren dat nodig was voor herstel. Dan begrijp je wat het betekent om geduld te hebben.
Helaas kopen mensen nog steeds (‘het ligt in z’n aard’) wanneer de koersen hoog zijn en ze verkopen wanneer de koersen laag zijn. De beste manier om niet in deze val te lopen is door beleggingen over de tijd te spreiden. Leer jezelf aan discipline op te brengen om regelmatig in te leggen zonder te letten op de koersniveaus. Als je regelmatig – zeg elke maand – belegt, koop je soms wanneer de koersniveaus hoog zijn en soms wanneer de koersniveaus laag zijn.
Beleggingsfondsen zijn een goeie manier om te diversifiëren, dat geldt voor zowel ETFs als voor traditionele beleggingsfondsen. Over het algemeen spreiden zij beleggingen over een groot aantal effecten (aandelen, obligaties). Zij herzien hun portefeuille regelmatig om eenzijdige blootstelling aan één enkele belegging te voorkomen.
Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s
Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.