Beton rendabeler dan ‘gewoon’ goud?

Dat lijkt ons wel heel stug: goud minder waard dan beton? Tja, het is maar hoe je er naar kijkt.

Een klein rondje internet laat zien dat een investering in bijvoorbeeld Duits vastgoed gemiddeld een jaarrendement van zo’n 7% rente geeft. Tenminste, dat geven de aanbieders aan. Altijd ff checken hè! Maar goed, Duitsers noemen hun beton zelfs liefkozend ‘betongoud’. Kocht men vroeger vooral een tweede woning in bijvoorbeeld een warm land voor de vakanties en om er later wellicht te gaan wonen, tegenwoordig koopt men het vastgoed juist als investering en niet om er in te wonen én dichterbij huis.

Beleggen in vastgoed staat over het algemeen voor veiligheid en waardebehoud, vandaar die term betongoud. Een belegger is altijd op zoek naar bescherming tegen inflatie, en vastgoed is een aantrekkelijke optie door de geringe waardefluctuaties en natuurlijk de aantrekkelijke inkomsten van bijvoorbeeld de huur!

Hoe te beleggen in vastgoed

Natuurlijk hoef je niet zelf een pand te kopen. Nee, je gaat bijvoorbeeld investeren in beursgenoteerd vastgoed. Dit zijn bedrijven die primair in vastgoed beleggen en waarvan de aandelen op de beurs worden verhandeld. Ze hebben een mooie naam: Real Estate Investment Trusts (REIT’s). Een REIT is een bedrijf dat een of meer inkomstengenererende vastgoedobjecten bezit of beheert. REIT’s zijn vaak vrijgesteld van belasting op operationele winst, dit om te voorkomen dat beleggers dubbel belasting betalen.

Vastgoed-ETF

Je kunt ook met kleinere bedragen beleggen en dan komt de vastgoed-ETF (Exchange Traded Fund) om de hoek kijken. Hier is meer flexibiliteit te bekennen dan bij traditionele vastgoedaankopen. Denk aan bijvoorbeeld het zelf kopen van een appartement: je moet onderhandelen over de prijs (en als je in Amsterdam woont, weet je al dat je veel te veel gaat betalen voor dat ene pand omdat er 123 anderen aan het mee- en overbieden zijn), notariskosten, inschrijvingen in kadaster etc. etc.

Beleggen in vastgoed via een ETF is dan niet zo’n gekke optie. Je hoeft in ieder geval niet op zoek te gaan naar geschikte vastgoedaandelen. En – heel belangrijk weer – je diversifieert je aandelenportefeuille! Want wat was ook weer belangrijk bij beleggen in aandelen? Juist: diversifiëren.

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.