Wapens – moet je daar nog in beleggen?
To be or not to be, een interessante stelling waarbij we graag jullie mening willen horen. Wellicht is die door de oorlogsdreiging beinvloed en veranderd.
De maker van de Stingers en Patriots is het Amerikaanse bedrijf Raytheon. In 2021 zette Raytheon 64 miljard dollar om. De nettowinst bedroeg 6,4 miljard. Waar beleggers op beurzen wereldwijd de koersen onder invloed van de oorlog in Oekraïne zagen kelderen, profiteerden de aandeelhouders in de wapensector juist wel.
Nu laten veel beleggers ESG (Environmental, Social en Governance), niet-financiële factoren meewegen bij hun selectie waardoor de sociale controle en peer pressure enorm zijn. Hierdoor lopen ze aantrekkelijke rendementen mis. Dat niet alleen, er is ook nog een andere stelling.
Analist Robert Stallard, die Raytheon volgt voor het Amerikaanse Vertical Research, hoopt dat de „Europese stelling dat defensie ‘slecht’ is” eens wordt uitgedaagd. „Zonder fatsoenlijke defensie zou onze westerse manier van leven, die het mogelijk maakt ons bezig te houden met ESG-factoren, worden bedreigd.” Tja is daar wat voor te zeggen?
Van het NRC
Carlsberg schrapt zijn 7% winstverwachting.
Carlsberg heeft zijn winstverwachting voor 2022 losgelaten, vanwege de negatieve impact van de oorlog in Oekraïne op de resultaten, met een mogelijke afwaardering van de activiteiten in Rusland en Oekraïne.
De bierbrouwer kijkt naar strategische opties voor zijn Russische brouwerij Baltika en stopt de brouwer met de productie en verkoop van het biermerk Carlsberg in Rusland.
De meevaller dat in de kroeg een Carlsberg biertje tanken nu goedkoper is dan benzine is in de cijfers nog niet verwerkt haha.
Van DeAandeelhouder
Europees Parlement wil geen beperkingen opleggen aan het energieslurpende ‘minen’ van bitcoins
Het Europees Parlement heeft een verbod op een energieslurpende methode voor het goedkeuren van transacties op het netwerk van cryptomunten afgewezen.
Tegenstanders van de bitcoin vinden dat er te veel energie wordt gebruikt bij deze methode van verificatie. China heeft afgelopen jaar wel een totaalverbod ingevoerd op activiteiten rond niet-gereguleerde cryptomunten.
Van BusinessInsider
China in de mineur: Biden verbiedt producten, SEC dreigt met vertrek van Wall Street en het coronavirus zorgt opnieuw voor paniek!
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend die de import van tal van producten verbiedt als ze niet kunnen aantonen dat de goederen niet zijn gemaakt via dwangarbeid van de Oeigoerse minderheid. Een primeur op handelsgebied. De Amerikaanse beursautoriteit SEC heeft direct al vijf bedrijven aangegeven te vertrekken van Wall Street als ze niet transparanter worden.
Ook Chinese techbedrijven met noteringen op Wall Street gingen flink omlaag. De dreiging dat ze hun beursnotering in New York mogelijk verliezen en de lockdown omdat het coronavirus opnieuw rasend snel oprukt in de Chinese miljoenenstad Shenzhen, het techcentrum van China, zorgden voor een verkoopgolf op de beurs in Hongkong.
Uit de Telegraaf en VRT-NWS