VanEck heeft twee nieuwe ETFs gelanceerd en ik ging daarom bij VanEck op bezoek!

Lies Oudemans werkt bij VanEck als projectmanager en is deels betrokken bij de ETFs, maar deels ook met een groot project waar we binnenkort meer over gaan vertellen. In haar vrije tijd heeft ze ook een eigen Instagram profiel, namelijk @investeren.met.lies, waar ze kleine tips geeft, om die drempel wat lager te maken voor beginnende beleggers.

Highlight van het interview met Lies Oudemans, projectmanager bij VanEck

Van Eck heeft twee nieuwe ETFs gelanceerd, de Space ETF en de Future of Food ETF, Daarnaast bespreken we ook hoe een index samengesteld wordt en waarom dat voor de lange termijn juist zo belangrijk is.

Favoriete asset of ETF van Lies Oudemans

Lies: Ik merk dat ik hier ook echt wel gevoelig ben voor voor hypes want ik denk dat ik een nou een half jaar tot een jaar geleden gezegd zou hebben dat de semiconductor wel één van mijn favoriete ETFs is. Nu grijp ik toch ook wel weer wat meer terug op de veiligheid en denk ik dat ik eigenlijk toch wel heel blij ben dat de helft van mijn belegde vermogen in in de Sustainable World zit.

Tip voor de Kuuske kijker van Lies Oudemans

Op het moment dat je geïnteresseerd bent in thematisch beleggen, zorg er dan voor dat je de thema’s kiest waar je echt voor de lange termijn in gelooft. Ga niet mee op op de hypes van dit ene thema is nu fantastisch, want dan heb je waarschijnlijk de grootste stijging in korte termijn al gemist. Maar ga dus voor die lange termijn stijging.

Kan je mij wat meer vertellen over de nieuwe ETFs van VanEck

Lies: Ja, ik denk dat het goed is om als eerst te vertellen dat, het is niet alleen een food ETF, maar het is echt een Future of food ETF, dus sowieso met beide ETFs, gaan we echt op zoek naar weer dat volgende stapje op het gebied van innovatie, gebied van duurzaamheid, et cetera en naja, specifiek dus de Future of Food ETF richt zich heel erg op, nou op die thema’s dus hoe kunnen we vlees vervangen? Zuivel vervangen? Nou, et cetera dus dat, dat is een beetje aan die kant en aan de de Space ETF ik denk ook wel dat dat nou van een paar mensen hier op de werkvloer echt wel een kindje was, dus veel mensen hadden het erover was echt een wel een hele gave ETF om te bouwen. En daarbij kijken we dus vooral naar satelliet technologie. We kijken naar ruimte, verdere ruimtevaart ontdekkingen maar ook ruimtevaart toerisme, dus dat zijn een beetje de hoofdonderwerpen van de Space ETF.

 

Wat houdt de Future of Food ETF in?

De Future of Food, die heeft 35 posities, uit mijn hoofd dus 35 bedrijven die dus op die is Future of Food zich richten en nou, bekende namen zijn onder andere Oatly dat is natuurlijk de bekende man van de havermelk et cetera ook herkenbaar, omdat de naam van het bedrijf is, ook het merk wat je in de supermarkt koopt. Dan hebben we Danone waarvan je misschien niet meteen zou zeggen van oh, ja, dat kennen we, of dat relateren we aan duurzaamheid of zuivel vervanging, maar eigenlijk is Danone daar best ook wel mee bezig zij hebben bijvoorbeeld ook het merk Alpro onder zich, wat van de soja is. Dus ook dat bedrijf is opgenomen in de in de index.

Zita: Wat vind je zelf van die Future of Food ETF?

Lies: Ja, het is natuurlijk, het, het is heel actueel, dus het is het is echt een leuke ETF om in je portfolio te hebben. Het is ook echt een ETF waar ik, waar ik zelf trots op ben en ook bewijze van aan vrienden of vriendinnen kan vertellen van jongens, let op, daar is een nieuwe ETF uit en deze gaat gewoon echt voor die, voor die duurzaamheid. Het is een artikel, negen ETF en dat betekent dat in het spectrum van licht naar donkergroen zit je echt aan het donkergroene kant van van investeren. Ja, en, en ik vind het zelf een ja, een goeie initiatieven.

Ja, inmiddels zitten we natuurlijk wel echt in een fase waarin de verdergaande klimaatveranderingen willen tegenhouden. Productie van vlees en zuivel heeft gewoon heel erg veel invloed op klimaatverandering op CO2 uitstoot dus innovatie op het gebied van nou in ieder geval die twee vervangen is, is al heel erg mooi meegenomen.

Wat moet ik mij bij de Space ETF voorstellen?

Lies: Ja, de grap was een beetje toen ik dacht aan de Space ETF het allereerste wat bij mij te binnenschoot is nou het bedrijf van Elon Musk Space X, maar die zit er niet in, want het is geen beursgenoteerd bedrijf. Dus toen ik de posities ging bekijken in de ETF dacht ik: hé, waar, waar staan ze dan? Maar dat is dus de reden. Maar met de, de Space ETF focust zich voornamelijk op nou voor een deel, dus de satelliet, satellietcommunicatie. We hebben een stukje ruimtevaart en de ontwikkeling daarin, en ruimtevaart toerisme, wat we natuurlijk gezien hebben met Richard Branson Jeff Bezos die de ruimte ingaan. Dus eigenlijk is de ruimte. De ontdekking daarvan is toegankelijker geworden, dus de kosten zijn lager en de mogelijkheden technologisch zijn groter. Dus ja, het is natuurlijk nu best een mooi moment om daarin te stappen, dus zowel als bedrijf, dus mocht dat je bedrijfsmodel zijn als investeerder.

Space tourism biedt natuurlijk nog veel opportunities?

Lies: Ja, precies d’r is nog heel veel te ontdekken op op dat gebied. En maar ja en en misschien ook nog wel leuk om te vertellen is dat als je kijkt naar de satelliettechnologie als we dan toch nog weer ook over duurzaamheid hebben, is dat: met met satelieten kun je heel veel dingen meten dus vanuit de ruimte kan gemeten worden wat de toestand is van de Oceaan.

Wat de temperatuur is van de van de bodem van de aarde en natuurlijk ook zee temperaturen, zeeniveau et cetera. Dus ook weer met die data kun je dan toch weer de, nou ja, de verdere klimaatverandering tegengaan.

Dus ook weer een duurzame investering?

Lies: Ja, ik bedoel, ik zou niet zeggen dat het de meest duurzame investering is. Dan zit je met de Futur of Food wel beter, omdat dat het echt dat donkergroene is, maar het is, het heeft duurzaamheid, aspecten nog steeds.

Zita: Ja, je kan het nog steeds aan jezelf verantwoorden als je alleen maar duurzaamheid wil, dan is dit ook nog gewoon he, relatief duurzaam.

Lies: Ja en uiteindelijk er zijn zitten natuurlijk ook minder duurzame aspecten aan ruimtevaart en ruimtevaarttechnologie. Maar het is helemaal aan de aan de belegger investeerder zelf om daar een keuze in te maken.

 

Hoe wordt een index samengesteld

Zita: Is dit dan nu, met alle chaos op de markten, wel het juiste moment om een ETF of twee nieuwe ETFs te lanceren?

Lies: Dat is natuurlijk een hele goeie vraag. Ik denk dat veel mensen ook wel spannend vinden op dit moment op de markt en laten we eerlijk zijn dat dat is het ook gewoon maar die ups and downs van de markt die horen d’r bij en in principe gaat onze business gewoon door, dus je blijft of wij blijven nog steeds onze producten bouwen, waar wij in geloven en ik denk dat belangrijk is om te weten is dat een. Een index volgt niet een vast aantal set aan bedrijven, maar volgt eigenlijk een aantal vaste regels. Als op het moment dat bedrijven aan die regels voldoen, dan worden ze opgenomen in die index. Dus even los van dat de markt misschien laag staat, is het gaat het vooral met indexbeleggen ook om die lange termijn. Dus je je kijkt dan oké, we gaan een, een Space ETF lanceren daar komen vast nog veel meer bedrijven bij die op deze groei meegaan en die zullen dan vanzelf, zodra ze aan die regels voldoen, opgenomen worden in die index. Dus zo zie, kun je eigenlijk ook veel verder naar de toekomst kijken. En dat dat raad ik ook iedereen aan. Al helemaal als je voor een thema gaat kiezen, geloof je in het thema, ga je voor de lange termijn. Probeer dat dan ook vast te houden, want vanzelf gaan de beste bedrijven in die in die sector in dat thema opgenomen worden, in de index.

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Vul het aandeel online in via: www.kuuske.com/raadhetaandeel

Win een van de 10 plekken in de golf clinic van 2 uur bij Golfbaan Waterland! Like @kuuskenl op Instagram en @golfwaterland en vul het juiste aandeel in het formulier.

Raadsel:
Het is een defensief aandeel dat in tijden van economische neergang overleeft of bloeit. De kwartaalcijfers van het bedrijf waren iets beter dan voorzien en ook was het bedrijf positiever over de verwachtingen van heel 2022. Het krijgt een koopadvies en grote banken, Citigroup en JP Morgan Chase hebben zelf al aandelen van dit bedrijf aangekocht. Nu jij nog, maar waarschijnlijk investeer je er al dagelijks in!

Kuuske bedankt, haar vrienden VanEck, LiteBit adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Deze show bestaat uit drie items: Beursnieuws, Tech vs Fund, FIRE & Crypto bekijk luister of lees deze items via YouTube, Instagram, TikTok of op de website www.kuuske.com

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.