Tis niet alles goud dat er blinkt?

600 ton goud ter waarde van 26,7 miljard euro (eind 2019). Dat is wat De Nederlandse Bank (DNB) bezit. Werden vroeger munten gemaakt van goud en zilver, tegenwoordig worden ze gemaakt van goedkoop en duurzaam materiaal. Ook was er vroeger de zogenaamde goudstandaard, je kon dan je munten en bankbiljetten inwisselen voor echt goud. Die standaard is er niet meer, maar toch heeft goud haar rol als ‘vertrouwensanker’ bij DNB niet verloren.

Het meeste van ‘ons’ goud ligt niet in Nederland. Het meeste ligt in de Verenigde Staten (31% in New York), in Canada en het Verenigd Konikrijk (38% in Ottawa en Londen).

Beleggen in goud

Wat zijn nu de voordelen van beleggen in goud in plaats van in aandelen of obligaties? In het verleden gingen grote dalingen in de aandelenmarkten gepaard met veel geringere dalingen of zelfs stijgingen van de goudprijs.

  • De macrofactoren van goud zijn aantrekkelijk: al jaren stijgt de vraag naar goud, terwijl het jaarlijkse aanbod stabiel blijft.

Maar, let op: ook hier is geen garantie dat goud zijn positieve rol blijft behouden. Goud kan bijvoorbeeld niet bijgedrukt worden. Bovendien is het duur. Er is een grote vraag naar en niet alleen van particulieren, maar ook van landen als China bijvoorbeeld. Ook zijn de kosten van koop en verkoop hoog.

Hoe beleggen in goud

  • In baar goud of goudmunten
  • Maar ook in gouden sieraden
  • In goudcertificaten
  • In aandelen in goudmijnbouwbedrijven (of een meer gediversifieerde variant, zoals bijvoorbeeld een goudmijnbouw-ETF).

Check hier voor beleggen in goud naar alle voor- en nadelen van beleggen in goud.

Goudsieraden

Een leuk detail is beleggen in goudsieraden. Dit is wel wat riskant. Je moet namelijk goed op de hoogte zijn van de kwaliteit van de sieraden. Je betaalt uiteraard niet alleen voor het goud, maar ook voor de goede naam van de sieradenmaker. Het is natuurlijk wel een beetje riskant om zulke meestal dure sieraden in huis te hebben. Maar als je het leuk vindt om ze te dragen, hebt je er natuurlijk ook nog plezier van! En als het inderdaad van een juwelier met een goede naam komt, kun je het nog met winst verkopen ook.

Wat is een ETF in goud

Als je breed wilt beleggen in aandelen van bijvoorbeeld goudmijnbedrijven, kun je overwegen om te beleggen in goud-ETFs, want als je belegt in ETFs hoeft je niet meer op zoek te gaan naar individuele aandelen. Beleggers kunnen breed en gediversifieerd beleggen in de gehele goudmijnbouwsector.

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarde bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.