In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Beleggen in praktijk, Tech versus Fund, FIRE & natuurlijk Crypto. Met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.
In het vierde en laatste Kuuske-Item FIRE & Crypto deelt Raoul Esseboom van Cryptotakkies zijn blik op het afgelopen cryptojaar en vertelt hij wat 2022 volgens hem zal brengen. Roy (Kuuske-volger) deelt zijn ervaring met betrekking tot beleggen en ik, Zita Chengadu, leg jou uit wat persoonlijke financiën zijn en hoe je deze inzichtelijk kan maken. Maak kans op het aangeprezen boek van swing trader Jordi van de Pas ‘Common Stocks and Uncommon profits’ van Philip Fisher bij Raad het Aandeel!
Storytelling: Roy Kuuske-volger
“Hey allemaal! Ik ben Roy, ik ben 26 jaar. Ben nu zo’n twee jaar met beleggen bezig. De reden dat ik hiermee ben begonnen was omdat de spaarrentes nul komma nul nog wat waren en ik toch mijn vermogen graag zag groeien. Helemaal omdat ik op termijn een huis wil kopen. Ik begon me te verdiepen door online veel te bekijken, artikelen te lezen en via YouTube te zoeken. Heb gesproken met een goeie vriend van m’n vader, en ben toen in de coronadip begonnen met beleggen; een beter moment om in te stappen kon bijna niet. Toen begaf me al snel op de AEX. Beleg voornamelijk met een dividendstrategie op de Nederlandse markt dus op de AEX bij de grote Nederlandse bedrijven zoals ING, ABN Amro. Luister naar jong beleggen, de podcast waar ik heel veel dingen leer, over andere markten, in bijvoorbeeld Amerika en China. Maar voorlopig hou ik mij nu even bij het veilige Nederland. Misschien een paar kleine uitstapjes op de Amerikaanse beurs en daarnaast volg ik natuurlijk ook Kuuske online dus ja, ik ben heel benieuwd wat de volgende gouden tip wordt.”
FIRE: Zita Chengadu, persoonlijke financiën
“FIRE bereik je niet zonder het op orde stellen van jouw financiën. Dit doe je door al jouw inkomsten en uitgaven en de rest van je vermogen inzichtelijk te maken. Dit heet nou persoonlijke financiën. I know, het klinkt niet echt super-interesting, maar ik denk dat je er nog wel van op zult kijken, want door het inzichtelijk maken van al deze financiën krijg je namelijk een beter overzicht van wat je uitgeeft. Zo staat er bijvoorbeeld nog een abonnement op een krant die je helemaal niet leest. Of ga je eigenlijk toch nooit naar de sportschool?
Inkomsten zijn alles waar je geld voor krijgt. Bijvoorbeeld salaris, ome-duo-zorgtoeslag en rendement op investeringen. Uitgaven bestaan uit vaste lasten, zoals huur, energierekening, zorgverzekering sportschool-abo of je telefoon-abo. Dagelijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld boodschappen, koffie-to-go, je Insta-famous-etentje buiten de deur of je kleding-verslaving.
Pak je rekeningoverzicht van de afgelopen maanden erbij, zet ze in een begroting, categoriseer ze en stel budgetten op. Er bestaan handige tool zoals apps en excel- templates om de financiën inzichtelijk te maken.Het geld dat je overhoudt, is je besteedbaar inkomen. Stel een spaar- en investeringsdoel op en zorg ervoor dat je maandelijks automatisch (zodra je je salaris binnen hebt) dit bedrag alvast opzijzet.”
Crypto: Raoul Esseboom van Cryptotakkies deelt zijn blik op de cryptowereld
Raoul: “Laten we er gewoon meteen in duiken en het heel kort houden. Want het cryptojaar is eigenlijk ook voorbijgevlogen. Wat we gezien hebben is langzaamaan dat de adoptie aan het groeien was. En we hadden al die aanname in 2020 van: vanaf 2021 gaan we echt wel institutionele adoptie zien en dat hebben we ook gezien in 2021. Maar er zijn ook meer retailers op de markt gekomen.
En de institutionele adoptie. Hoe zien we dat? Dat zien we door de, zoals dat genoemd wordt The Onchain analysis, waarin we eigenlijk kunnen bekijken hoeveel bitcoin er op exchanges blijven hangen of hoeveel daarvan exchanges wordt afgehaald en in cold wallets worden geplaatst. Want die bitcoins die bewegen daarna namelijk voor een hele lange tijd niet meer. We zien dus steeds meer instituten die bitcoin op hun balans eigenlijk gaan aanhouden en dat is heel interessant.
Daarnaast zie je natuurlijk ook nog een hele grote blockchain-trend, en die trend is er ook voor die instituten die gaan werken met de nieuwe technologie en gaan kijken hoe dat het beste past in hun bedrijfsvoering of in hun proces. Dat hebben we een beetje gezien door het jaar heen. En dan zag je natuurlijk de prijs van bitcoin en van sommige andere cryptocurrencies ook stijgen, met name de de Layer One solution dus de oplossingen die hun eigen blockchain-infrastructuur hebben gebouwd. En aan het einde zag je eigenlijk een beetje dat het hele NFT-ding een soort hype was.
Dus we hebben de NFT’s, de Metaverse en zelfs de Memecoins gezien in het jaar 2021 en ik verwacht dat we in 2022 eigenlijk nog veel meer institutionele adoptie gaan zien. Ik kijk er naar uit!”
Zita: Je zei ook iets over je hebt bedrijven en projecten die crypto munten produceren. Wat is daar het verschil tussen?
Raoul: “Ja, nou, er zijn natuurlijk heel veel cryptomuntjes. Volgens mij waren er in 2020 iets van 8000 en is dat nu verdubbeld en volgens de data van coinmarketcap zijn het er nu iets van 16000. Maar pin mij er niet op vast, ik heb het vandaag niet gecheckt. Maar we zien dat er een hoop nieuwe muntjes bij zijn gekomen. Dat kunnen tokens maar ook coins zijn. Maar heel veel van die projectjes – of heel veel van die muntjes moet ik eigenlijk zeggen –zijn bedrijven/mensen die een probleem hebben gezien en die willen dat probleem oplossen door een cryptocurrency; met een coin of een token. Maar er zijn ook heel veel experimenten en als je meedoet aan zo’n project of experiment hebben die vaak een einddatum.
Bedrijven daarentegen die willen zo lang mogelijk blijven bestaan. Dus de kans dat die op de lange termijn blijven bestaan (zeg vier tot zeven jaar) zal ietsje groter zijn dan het geval is bij experimenten of projecten. Projecten kunnen wel uitgroeien tot bedrijven, dat is een mogelijkheid, maar het kan ook heel goed zijn dat ze denken: we hebben dit experiment uitgevoerd, niet gelukt. We gaan verder met ons leven. We willen niet dat mensen in dat soort projecten gaan investeren, niet per se omdat je dan je geld kwijt bent, maar het risico is wel vele malen hoger. We willen ervoor zorgen dat mensen, als ze gaan investeren in cryptocurrencybedrijven die gebruik maken van een token, dat zij ook gaan snappen welk probleem ze op willen lossen met een token.”
Zita: Hoe kan je checken of iets een project is een wat bedrijf is?
Raoul: “En dat is dus heel lastig! Do your research: wie zijn de founders. Als mensen hun gezicht laten zien, dan hebben ze de bedoeling om dat project of dat bedrijf voor de lange termijn te laten bestaan. Het zijn mensen die echt een probleem oplossen en dat probleem ook willen oplossen voor klanten. Dus er is een bepaalde markt waarvoor ze dat oplossen.
Bij projecten is dat vaak ietsje schimmiger, onduidelijker. Het gaat vaak over heel veel geld verdienen, maar niet over het oplossen van een probleem. En dat is met name waarvan ik zeg: zoek een project of een bedrijf, dat echt een probleem oplost en waarbij de mensen zichzelf zichtbaar maken en natuurlijk een roadmap hebben met duidelijke milestones die ze willen, of al hebben behaald, zodat we weten waar ze naartoe gaan in de toekomst.”
Raad het aandeel
In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Je antwoord kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekendgemaakt en zijn terug te zien op de website.
Het raadsel
Welk aandeel/bedrijf uit de Nasdaq binged lekker weg, maar werd keihard afgestraft, alleen maar omdat ze de te hoge verwachtingen niet waargemaakt hebben; hierdoor spatte de verwachtingsbubbel uiteen, wat resulteerde dat de koers in een week met 30% kelderde?
Vul je oplossing in (formulier onderin pagina) en maak kans op een van de 5 boeken ‘Common Stocks and Uncommon Profits’ van Philip Fischer, de aanrader van de succesvolle Swing Trader Jordy van de Pas en Warren Buffett.
Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.kuuske.com.
Iedere week een ander Item!
NEXT: Beursnieuws
Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.