In het item FIRE interviewede ik Puck Landewe, oprichtster van This is ELFIN, een platform voor wealthy women. Waar staat ELFIN voor, hoe is Puck begonnen met beleggen, wat zijn haar grootste belegging flops, hoe hou je je emoties en bedwang en tips voor de kijkers worden hier uitgebreid besproken.

Wie is Puck en wat is ELFIN?

Puck: Ik ben Puck ik woon deels in Nederland, deels in Zwitserland. Ik heb een Zwitser ontmoet, twee jaar geleden, ik werd verliefd, dus ik ben heel erg veel in het prachtige land. Ik ben oprichter van ELFIN en ELFIN is. We hebben een platform voor wealthy women, dat is het idee. We richten ons ook niet op well being maar wealth being we zijn een platform dat vooral helpt om echt met hun financiën aan de slag te gaan, met name langer termijn financiën. En onze missie is om één miljoen vrouwen te helpen om echt financieel steady te worden. Financieel vrij los van ambitie, vinden wij oprecht dat er nog zoveel vrouwen zijn in alleen al deze twee landen, maar ook in geheel Europa, die financiële problemen hebben, en vaak ervaren ze dat niet-direct want dat doet niet-direct pijn. Maar als vrouwen delven we toch nog vaak het onderspit als het aankomt op pensioen, salaris, vermogen, noem maar op, en dit soort situaties kunnen echt problematisch worden. Als er bijvoorbeeld een break up plaatsvindt dus jezelf als vrouw financieel zelfredzaam maken, je zelf wapenen is in onze ogen een bij bijna een maatschappelijke missie. Als vrouwen zijn we wel op onze toekomst voorbereid, maar die toekomst is morgen volgende week volgende maand, maar niet tien, 20, 30 jaar, terwijl wij leven langer dan mannen, zes jaar, gemiddeld. 40 procent van de stellen gaat uit elkaar, dus de kans dat je het als vrouw op een bepaald moment in je leven alleen moet zien te rooien is ja erg aanwezig. Erg groot.

Hoe ben je begonnen met beleggen?

Puck: En toen kwam ik iets later in aanraking met de FIRE-movement nou, die ken jij wellicht ook. En toen werd ik zo gegrepen door het verhaal van mensen die zeiden: oké, we werken heel hard, dus verdienen veel geld, maar we gaan niet meer altijd geld uitgeven. We gaan dat echt agressief beleggen, zodat we eerder vermogen hebben en financieel vrij zijn. Toen dacht ik: wacht is effe, dit is ‘my way out’, want ik zat ook in een corporate baan en ik, ik wilde eigenlijk wel graag wat anders en toen begreep ik: ik moet gaan beleggen en dat is ook waar mijn collega het destijds over had en toen ben ik me gaan verdiepen in beleggen. En ja, niet gehinderd door enige voorkennis had ik toen een rekening geopend bij de Giro kocht ik wat aandelen, ja, zonder voorbereiding, zonder plan, maar goed, ik was wel begonnen, dus dat is positieve d’r aan.

Zita: Ik denk dat dat de allereerste stap is, want ik merk heel erg bij mijn vrienden, kennissen en familie, alles, die die willen wel gaan beleggen. Maar de, de grootste stap is inderdaad. Gewoon die rekening openen en gewoon je eerste asset aanschaffen. Ja, want je bent zo bezig met, ik moet kennis hebben en tuurlijk, je moet ook kennis hebben, maar je moet het allereerst gewoon doen en dan ga je, dan heb je al een beetje feeling en dan kan je inderdaad, ja, leren.

Puck: Ja, ik weet niet hoe dit voor mannen is, misschien voor sommigen zelfs misschien niet, maar wat wij zien bij onze community bij de vrouwen in onze community vaak hebben ze wel heel erg veel kennis, maar dan alsnog die eerste stap. Dus wij zeggen altijd: begin gewoon met 50 euro, begin met een klein bedrag, maar ga, want daardoor bouw je zelfvertrouwen op, ga je wennen aan alle des port, snap je een beetje wat je aan het doen bent en dan kun je wel echt meer gaan beleggen als je dat wil.

Wat is je doel met beleggen?

Zita: Ja, klopt helemaal mee eens en naja, je had het ook over FIRE. Dat is ook je doel met beleggen, om FIRE te worden?

Puck: Nou, mijn doel is eigenlijk, des tijds wel geweest, echt financieel onafhankelijk, dus niet meer hoeven werken voor m’n geld. Maar dat is wel een beetje veranderd door de jaren heen. En ja, ik denk, er is niks zo veranderlijk als de mens. Dus ik makes sense, dat doelen veranderen. Ik denk nu, als ik nu spreek, is voor mij met mijn geld bezig zijn en beleggen. De reden daarvoor is: goed voor mezelf zorgen in financieel opzicht, maar een stukje basis creëren, fundament waar ik op terug kan vallen, niet meer om niet meer te hoeven werken, want ik vind mijn werk heel erg leuk en ik denk dat werken ook goed is, maar om te kunnen kiezen om een andere baan te gaan doen of een keer een carriereswitch te gaan maken, dus de vrijheid hebben om andere keuzes te kunnen maken in m’n leven. Dus dat is eigenlijk mijn doel en met mijn beleggingen probeer ik dat te realiseren door enerzijds passief inkomen uit mijn beleggingen halen en anderzijds dus echt aanvullend pensioen.

Wat is je favoriete ETF?

Ja, ik beleg, ik beleg onder anderen vastgoed. Dat vind ik zelf, ja, een fijne belegging. Dat is passief inkomen. Ik beleg daarnaast ook in fondsen en in ETFs en mijn favoriete ETF is de VanGuard high dividend omdat ik denk dat dividend toch wel heel prettig is voor het compound interest.

Zita: Echt in stenen of in een vastgoedfonds of iets? Want stenen is wat lastiger investeren.

Puck: Ja, om, omdat dat een groter bedrag vergt nou, ik heb wel echt stenen, maar ik weet ook in de ELFIN-community zijn heel veel vrouwen die ook in het platform hoe heet het nou ReInvest bijvoorbeeld beleggen en dan kun je ook wel echt in fondsen of je hebt natuurlijk Vastned op de beurs kun je ook in vastgoed beleggen. Misschien, ik weet helemaal niet of misschien ook wel vastgoed ETFs, maar daar beleg ik zelf niet in.

Hoe ziet je asset allocatie eruit hebben?

Ja, nou, ik beleg dus in vastgoed, in fondsen. Bij Brand New Day beleg ik, ik heb een paar, maar dat is eigenlijk best wel met veel schaamte, want helemaal geen goeie move. Maar ik heb een paar losse aandelen, maar die staan gemiddeld ongeveer 70 procent in de min. En daarnaast heb ik ook crypto en ik heb wat ik heb twee, angel investing projecten waarmee ik echt een in startups investeer, even los van mijn eigen start up.

Zita: En de angel investing is dus echt gewoon. Je kent het persoonlijk. Of is het dan gewoon via een soort crowdfunding manier?

Puck: Nee is geen crowdfunding dus wel echt meegaan in grote rondes, dus op het moment dat die bedrijven geld gaan ophalen, dat je dan meedoet. Ja, vind ik echt supercool natuurlijk heel erg high risk want hoeveel bedrijven gaan er niet? Hé mis, maar en dit zijn ook beide, de beide bedrijven waar ik in investeer zijn ook beide bedrijven, waar ik ook in geloof, die iets bijdragen aan hun, aan een wereld waarvan ik denk ah, daar wil ik wel onderdeel van uitmaken. Dus.

Wat is je grootste flop?

Nou, mijn allergrootste flop is Just Eat Take Away. Ja, vorig jaar flink aangekocht, gemiddelde aankoopprijs 84 euro. Nou, volgens mij, ik durf niet eens meer te, kijk vijftien Euro op dit moment, ja, daar heb ik gewoon echt, ja, maar ik werkte destijds bij dat bedrijf, dus je werkt ergens, je gaat mee in de bedrijfscultuur denkt nou, dit kan nog wel eens wat worden hier en toen heb ik echt flink aandelen in gekocht. Ja, 70 procent, meer dan 70 procent in de min. Dat doet gewoon echt pijn. Daarnaast had ik nog aandelen Philips, nou, dat weten we ook allemaal. Schandaal met slaapmiddel ook dik in de min, ze keren nog wel dividend uit trouwens. En ik heb een keer op basis van een tip van een vriend, dus aandelen van één of ander schunnig bedrijf ergens in Azië, I don’t know, ook 70 procent in de min. Ja.

Maar ik moet wel zeggen, ik denk, Philips is nog wel, ook al hebben ze natuurlijk die die problemen. Philip heeft natuurlijk nog veel meer producten in verschillende soorten sectoren dus ik denk in dat opzicht zal Philips waarschijnlijk wel ietsjes terugkomen, of zo I don’t know.

Hoe hou je je emoties in bedwang?

Eerlijk zijn naar jezelf, dat je het gewoon ik als particuliere belegger echt, ik heb echt geen idee. Waarom zou ik het beter weten dan al die institutionele fondsen, pensioenfondsen, hatch fondsen, beleggers? Waarom heb ik het dan bij het juiste eind om bepaalde aandelen of producten te gaan kopen? Nee, dus, ik denk echt een stukje spiegel voorhouden laat maar gaan om te denken dat je de juiste move op het juiste moment kan maken, want we missen gewoon zoveel informatie die relevant is voor aandelen. Dus ik ga ook niet meer losse aandelen en verder, mijn emotie buiten de deur is eigenlijk gewoon.

Niet, kijken en echt continu bij mijn plan blijven. Beleg voor de langere-termijn wat de koersen nu vandaag doen, is niet zo erg relevant zolang ik blijf geloven in een groei van de wereldeconomie de en ik heb dus waar in ik beleg, in fondsen, da’s een partij en die heeft geen app. En heel veel mensen zeggen: oh, ouderwets ik wil d’r niet, beleggen. Nou, voor mij is dat eigenlijk echt een uitkomst, want omdat het niet op mijn telefoon is, kijk ik ook gewoon niet. En ja, jezelf echt in bedwang houden, ja.

Zita: Ja, en dan zie je, als je jezelf nou een cijfer moet geven op een schaal van één tot tien, hoe emotioneel denk je dat jij bent op de beurs? Natuurlijk?

Puck: En tien is dan heel emotioneel en nul is heel weinig emotioneel?  Een vier.

Tip voor de Kuuske kijker

Voor de mensen die nog niet zijn begonnen met beleggen: begin en begin echt met een klein bedrag en ga wennen en ga die drempel over. En probeer dus inderdaad ook je emotie buiten de deur te houden, want je weet het niet is dit een goed moment om te beleggen, maar begin als je geloof hebt in de lange termijn, begin met een paar tientjes dus da’s voor de beginnende belegger en voor de belegger die al langer bezig is. Houd moed hou vol, ga zo door en vooral ga niet uit emotie verkopen. En wat ik zelf soms doe als ik echt denk: Ho is even wat historische data d’r bij pakken. Hoe ging dat in de vorige crisis? Hoe ging het ook alweer? Zo gaat het dan dit keer ook zo gebeuren? Nee, maar is het likely dat het zo gaat gebeuren? Ja, wellicht, dus, daar beroep ik me dan op en dat houdt me rustig.

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Vul het aandeel online in via: www.kuuske.com/raadhetaandeel

Win een van de 10 plekken in de golf clinic van 2 uur bij Golfbaan Waterland! Like @kuuskenl op Instagram en @golfwaterland en vul het juiste aandeel in het formulier.

Raadsel:
Het is een defensief aandeel dat in tijden van economische neergang overleeft of bloeit. De kwartaalcijfers van het bedrijf waren iets beter dan voorzien en ook was het bedrijf positiever over de verwachtingen van heel 2022. Het krijgt een koopadvies en grote banken, Citigroup en JP Morgan Chase hebben zelf al aandelen van dit bedrijf aangekocht. Nu jij nog, maar waarschijnlijk investeer je er al dagelijks in!

Kuuske bedankt, haar vrienden VanEck, LiteBit adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Deze show bestaat uit drie items: Beursnieuws, Tech vs Fund, FIRE & Crypto bekijk luister of lees deze items via YouTube, Instagram, TikTok of op de website www.kuuske.com

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.