Wat maakt Warren Buffett nou zo een succesvolle belegger? The Motley Fool heeft 10 redenen voor jou op een rijtje gezet. Maar eerst even meer over dit orakel van Omaha:

Warren Edward Buffett is een van ’s werelds bekendste beleggers en wordt ook wel het Orakel van Omaha genoemd, daar is ie namelijk geboren…

Als kleine jongen werd hij gemotiveerd door het boek ‘A 1000 ways to make a 1000 dollars’ en zo ging hij aan de bak. Met het geld dat hij verdiende kocht hij op zijn 11e zijn eerste aandelen in Cities Service. Uiteindelijk ging hij naar Columbia Business School om daar te leren van zijn favoriete auteur Benjamin Graham die hem alles heeft geleerd over zijn theorie waardebeleggen.

Value investing of waardebeleggen zegt het al, als investeerder ga je op zoek naar waarde in een aandeel. Dus je kijkt naar goedkope investeringen, je betaalt minder voor een aandeel met een hogere intrinsieke waarde. Zoals je wel weet is beleggen allesbehalve rationeel en komen er veel emoties bij kijken op de beurs. Zo wordt de waarde van een aandeel op de markt niet alleen bepaald op basis van objectieve fundamentele eigenschappen van een bedrijf maar speelt de vraag naar een aandeel bestaande uit irrationele keuzes van mensen ook een rol en daar rolt vervolgens een koers uit.

Uiteindelijk zette Buffett zijn eigen fonds op voor vrienden en familie en paste de theorie toe en behaalde in de eerste 5 jaar al een rendement van 250%. Zo groeide zijn eigen vermogen aanzienlijk. Na het fonds begon hij zelf te investeren in mkb’s waaronder

Berkshire Hathaway, toentertijd een textielbedrijf dat zou gaan sluiten. Nadat het bestuur hem minder uitbetaalde dan afgesproken heeft hij het hele bedrijf overgekocht en het bestuur eruitgegooid. Uiteindelijk gebruikte hij BH om te investeren in andere ondernemingen en werd zo een van de grootste conglomeraten ter wereld.

Conglomeraat is een bedrijf dat uit verschillende secties bestaat. Zo diversifieer je de activiteiten binnen een bedrijf en spreid je ook weer het risico.

De waardebeleggingstheorie heeft bijgedragen aan het succes van Berkshire Hathaway maar dit was niet de cash cow, dat was namelijk het zogeheten float principe. Hij kocht namelijk verzekeringsmaatschappijen op; zij ontvangen premies die rentevrij de kas in stromen en daar langer blijven hangen aangezien men pas later hoeft uit te keren. Dat geld dat dus in de kas zit wordt vervolgens gebruikt om te investeren om de komende uitkeringen weer te dekken.

Na een tijdje kwam zijn compagnon Charlie Munger, tevens zijn beste vriend en goede belegger, met het idee om niet meer te focussen op koopjes, dus supergoedkope gewone bedrijven, maar juist op redelijke prijzen voor een geweldig bedrijf met groeipotentie voor de lange termijn. Berkshire Hathaway heeft zijn aandeelhouders sinds 1965 meer dan 3.600.000% aan rendement bezorgd!

Wil je meer weten over Buffett dan is de HBO-docu: Becoming Warren Buffett wel iets voor jou!

Nu eindelijk dan de 10 redenen:

1. Ook Warren maakt weleens een foutje of ondergaat een slechte investering, maar wat vaak positief resulteert is zijn langetermijnvisie. Hij heeft meerdere aandelen al jaaaaren in zijn portfolio zitten.
2. Hij gaat voor cyclische bedrijven en sectoren, die zijn gevoelig voor wat er in de economie gebeurt. Krimpt de economie dan krimpt het aandeel mee waardoor je het met korting kan kopen, groeit de economie vise versa, maar periodes van groei duren veelal langer.
3. Hij kiest voor merknamen met een goede merkbekendheid en een loyale klantenbasis. Zoals Apple
4. Hij blijft weg van hypes en ziet vaak genoeg dat het een zeepbel blijkt te zijn. Hij gaat liever voor bedrijven met een lange levensduur.
5. Buffett zit alleen in sectoren en industrieën die hij begrijpt en waar hij veel kennis van heeft zoals de financiële sector, energie sector en niet-duurzame consumptiegoederen-sector, dit kan je ook terug zien in zijn portfolio.
6. Buffett doet het niet alleen en zet daarom zijn team in van mede-investeerders die de markten analyseren waar hij minder bekend in is.
7. Ondanks het feit dat diversificatie key is gelooft Buffett dat zolang je verstand van zaken hebt (en vertrouwen daar in) je niet veel hoeft te diversifiëren, zo bestaat 85,3% van het belegd vermogen binnen Berkshire maar uit 10 aandelen.
8. Buffett heeft een mooie tegeltjeswijsheid: ‘Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful’. Met andere woorden, laat je niet afschrikken van een bearmarkt, dat is juist het moment om te kopen!
9. Buffett snapt het 8e wereldwonder genaamd compound interest maar al te goed, Berkshire verwacht zo een 6 miljard aan dividendinkomsten.
10. Hij koopt graag zijn aandelen terug, zo stijgt de winst per aandeel doordat het aanbod vermindert.

Lees meer over deze 10 redenen op Belegger.nl