Koolstofneutraal doet mij eigenlijk direct denken aan zwartgerookte gezichten van mijnwerkers die doodvermoeid uit een lift stappen om weer naar huis te gaan… en dat nu niet meer hoeven doen. Erg basic-gedachte inderdaad. Maar ja, dat heb je nu eenmaal met eerstesecondengedachten die in je opkomen. Maar wat is CO2-neutraal eigenlijk en wat heeft het met beleggen te maken?

Koolstofdioxide (CO2) is een onzichtbaar gas en komt overal in de atmosfeer voor. We stoten jaarlijks CO2 uit door steenkool, aardgas en aardolie te verbranden en dit warmt de aarde lekker op. Of we nu willen of niet, dit moet stoppen willen we nog redelijk gezond op deze aardkloot blijven leven. Dus moeten we CO2-neutraal leven. En daar komen duurzame energie (wind, water(stof), zon) in plaats van fossiele brandstoffen om de hoek kijken. Huizen moeten bijvoorbeeld CO2-neutraal worden, dus weg met het gas. Maar je kunt ook de CO2-uitstoot van een gebouw compenseren door bijvoorbeeld als bedrijf bomen te laten planten. Bomen zorgen dat de CO2 wordt afgebroken (denk nog even aan school met de ‘circle of life’). Hierdoor compenseer je de CO2-uitstoot en is alles voor dat bedrijf ‘neutraal’ geworden.

Wat kan waterstof doen om CO2-neutraal te worden?

Waterstof bestaat uit twee waterstofatomen (met een zuurstofatoom eraan vast is het H2O, weet je nog?). Het is een schone energiebron voor de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat woningen heel makkelijk omgebouwd kunnen worden van aardgas naar waterstof door simpelweg de bestaande ketel te vervangen voor een waterstofketel. En net als bij het gasnet is dit ook redelijk makkelijk om te bouwen naar een waterstofnet.

Beleggen in waterstof

En hoe kun je nu beleggen in waterstof? En waarom zou je het doen? Vanwege de opwarming van het klimaat natuurlijk. En omdat het je profijt op gaat leveren, niet alleen om je longen schoon te houden, maar ook om je bankrekening te spekken. Maar hoewel het steeds meer gezien wordt als de energiebron van de toekomst moet je wel rekening houden dat het als energiebron nog in ontwikkeling is en er nog geen garantie is dat de voorspelde groei gaat plaatsvinden. Maar, dat is nu eenmaal het leven, niets is zeker, behalve dan dat de zon opkomt. En dat is zeker een goede en schone energiebron.

En natuurlijk en wellicht ten overvloede, maar verdiep je toch nog even in alle risico’s die beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit wat de risico’s zijn van ETF’s