In het nieuwste item Tech vs Fund van mei gaan we in gesprek met Joris Roessingh waarbij we kennis maken met de Trade Coach app; praten we met Jordi van de Pas over swing traden en gaan we met Beleggers Academy dieper in op gemiddeld historisch rendement.

In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Tech versus Fund, FIRE en natuurlijk Crypto. Met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak je kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.

Tech vs Fund: Joris Roessingh over de Trade Coach app

Tijdens de Kuuske-masterclass introduceerde Jan Joris Roessingh de Trade Coach app; een app die swing traden mogelijk en toegankelijker maakt! De app geeft de mogelijkheid om de standaardinstellingen van de app toe te passen, eigen strategieën te gebruiken aan de hand van verschillende indicatoren, of strategieën van andere swing traders (zoals Jordi van de Pas) te implementeren.

Bovendien kan je aan de hand van tools binnen de Trade Coach app checken hoeveel winst je zou kunnen maken (en dat willen we natuurlijk gelijk weten), maar ook hoeveel verlies je deze dagen zal nemen (ook niet geheel onbelangrijk). Aan de hand van deze inzichten kan je op basis van jouw risicoprofiel, jouw strategie bepalen en eventueel aanpassen met behulp van kunstmatige intelligentie. Bovendien maakt de app het mogelijk om verschillende brokers te verbinden, waardoor de orders op basis van jouw strategie automatisch doorgevoerd worden en je zelfs een ‘trading-lijst’ kan klaarzetten voor bijvoorbeeld de volgende handelsdag met een limit-order. Dat klinkt goed voor swing traders, niet dan?

Tech vs Fund: Jordi van de Pas vertelt het verschil tussen day traden en swing traden

Swing trading wordt steeds populairder! Jordi van de Pas legt het verschil uit tussen beleggen en trading. Trading is een actieve vorm van beleggen. Als je kijkt naar de definitie van beleggen komt dit goed overeen met swing traden. Beleggen betekent eigenlijk niks anders dan aandelen kopen met de verwachting of hoop dat deze in de toekomst zullen gaan stijgen, ongeacht de tijdshorizon. Dus of deze verwachtingen worden waargemaakt over vijftien jaar, tien jaar of een maand; het zijn allemaal beleggingen. De een heeft een kortetermijnvisie en de ander een lange termijn, de kortetermijnbeleggers zijn ‘de traders’.  Het principe is eigenlijk heel simpel, onder beleggen valt zowel actief als passief beleggen, waarbij passief beleggen eigenlijk gezien kan worden als een investering. Bij investeren bouw je als belegger een gespreid portfolio op met bijvoorbeeld aandelen of andere langetermijncurrencies. Bij actief beleggen ben je heel actief bezig met het aankopen en verkopen van bijvoorbeeld aandelen, je bent dus actief in de markt en zodoende ben je aan het traden!

 

Met traden ben je dus actief aan het beleggen, waarbij je koopt en verkoopt met een tijdshorizon van één tot zes maanden of soms tot een enkele dag. Nou kom je meteen ook bij het verschil tussen day trading en swing trading daytraden: als je binnen een dag handelt ben je bezig met day traden. Hierbij ben je op dezelfde dag dat je iets aankoopt, ook van plan om het die dag weer te verkopen. Bijvoorbeeld: je koopt een paar aandelen van Apple en verkoopt deze binnen een dag, of soms wel binnen enkele uren of zelfs minuten. Bij swing traden wordt de beleggershorizon wel wat verbreed en worden deze verkopen verricht na een paar dagen of weken, afhankelijk van de analyses. De tijdhorizon bepaalt in dit geval dus wat voor soort belegger je bent: een investeerder, swing trader of day trader.

 

De werkwijze van deze ‘type beleggers’ is erg verschillend, hoe korter de horizon hoe meer je bezig bent met technische analyse. Hierbij is het aflezen van grafieken erg belangrijk. Aan de hand van de grafieken kan je namelijk aan de hand van verschillende indicatoren analyses loslaten en op basis daarvan bepaal je of je een aandeel interessant vindt om in te traden ‘koop of verkoop ik dit aandeel nu?’. Hoe langer een horizon, hoe belangrijker een fundamentele analyse wordt. Bij een fundamentele analyse kan gedacht worden aan jaarrekeningen, balansen en het bestuderen van inkomsten (en uitgaven). Fundamenteel onderzoek is dus onmisbaar om te bepalen welk aandeel jij voor een lange termijn wil aanhouden en dus gelooft in de toekomst van een bedrijf.

 

Samenvattend is swing traden dus niks anders dan het kopen en verkopen van verschillende assets, denk aan aandelen, cryptocurrencies of valuta met een kort tijdshorizon, je bent dus van plan om rendement te maken in een korte tijd (dat klinkt goed als belegger, toch?) aan de hand van uitgevoerde technische analyses.  Natuurlijk moet jij je als belegger (of aankomende swing trader?) wel bewust zijn van het risicomanagement. Door deze actieve vorm van beleggen is het risicomanagement een doorslaggevende factor om daadwerkelijk een winstgevende swing trader te zijn. Het hoeft namelijk niet te betekenen dat jij altijd winst maakt of dat jouw technische analyses kloppen, want het gaat vaak mis. Swing traden is een meer risicovolle manier van beleggen, maar zodra jij de juiste kennis heb opgedaan en ‘weet wat je doet’, zal je meer rendement kunnen maken (in een korte tijd) dan investeren voor de lange termijn. Lees je dus goed in, wees bewust van de risico’s en wie weet word jij een winstgevende swing trader!

 

Tech vs Fund: Beleggers academy over passief beleggen en 7% rendement maken

Dat de markten de afgelopen maanden volatiel waren, hoeven we jou niet meer te vertellen (dit hebben we allemaal gemerkt in ons portfolio). De aandelenmarkten en financiële markten gaan continu omhoog en omlaag, maar als we het grotere plaatje bekijken dan worden er toch rendementen gerealiseerd (zo zie je maar dat het uitzoomen van de markt toch erg belangrijk is). Gemiddeld wordt er historisch gezien 7% rendement gemaakt over de wereldwijde aandelenmarkt. Dit rendement kan door de beleggers Academy ook behaald worden door passief te beleggen in indexen als de S&P500. Deze index staat voor Standard & Poor’s, en hierin zitten de 500 meest bekende Amerikaanse aandelen. Denk hierbij aan Apple, Alphabet (Google) en Amazon. Bij passief beleggen heeft een belegger een horizon van bijvoorbeeld 60 jaar (60 jaar?!), maar als je de eerdergenoemde 7% rekent over de 60 jaar, is het toch wel erg makkelijk verdienen, vind je niet? Het langetermijndenken is dus wel belangrijk, de meeste beleggers hebben een beleggingshorizon van minimaal tien jaar, want dan heb je een zekerheid dat je genoeg jaren hebt om naar dat gemiddelde marktrendement te gaan. Er zijn een aantal kortetermijnbeleggers die diep in het rood staan door de volatiele markt en de fluctuaties in de aandelenmarkt, maar op de lange termijn zien beleggers na het uitzoomen toch een ‘groene toekomst’. Onderzoek van Schroders – een grote vermogensbeheerder – concludeert zelfs dat na 20 jaar beleggen de kans 0,01% (één op 10.000) is dat je minder hebt dan waar je mee begonnen bent. Een belangrijke les is dat het erg belangrijk is om te kijken naar ‘the bigger picture’ en een langetermijnvisie te creëren.