In het nieuwste item Beleggen in Praktijk leggen Olivier van Dijk en Bart van Campenhout van Beleggers Academy uit wat de voor- en nadelen van ETFs zijn en leg ik, Zita Chengadu, jou uit welke emoties bij beleggen komen kijken en hoe je deze kan beperken. Maak kans op een overnachting in The Arcade hotel in Amsterdam met Raad het Aandeel!

In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Beleggen in praktijk, Tech versus Fund, FIRE & natuurlijk Crypto. Met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.

Beursnieuws week 10 2022:

Het herstel van de Europese economie ligt helaas nog ver in het verschiet. Dat komt natuurlijk ook door de pandemie, maar het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgt ervoor dat de economie nog verder daalt. Dit kun je terugzien in de AEX. Die sloot vrijdag met 4,8 procent lager. Daarnaast kun je terugzien dat de Roebel wordt minder waard door alle sancties, maar de euro, die wordt ook minder waard. Deze is namelijk met drie procent in waarde gedaald en die staat nu in pariteit met de Zwitserse Frank, maar de dollar is ook niet ver verwijderd. Web 3 will be the next big thing. Gedecentraliseerd internet zorgt ervoor dat data niet centraal wordt opgeslagen maar via blockchains. Het is veiliger, je hebt meer privacy en het is sneller. Elon Musk denkt dat het een marketing tool is. Maar ja, je moet het natuurlijk wel zo toegankelijk mogelijk en begrijpelijk mogelijk maken voor de gewone mens. Wat denk jij? Andere updates: ABN AMRO gaat naar de aex en bitcoin daalde helaas met 3,7 procent.

Beleggen in Praktijk: Olivier van Dijk & Bart van Campenhout, Beleggers Academy

Olivier: Oké, ja, gespreid beleggen, dat hoor ik natuurlijk wel vaker, weet je wel, gooi niet alles op één paard of op een nummer in het casino, je wil het spreiden, maar ik weet ook dat bepaalde aandelen soms wel een paar 100 of 1000 euro kunnen kosten. Dus als jij zegt: ik wil dat je in vijf aparte aandelen investeert, dan heb ik misschien ook al snel 20.000 euro nodig, 30.000 nodig. Dus hoe kan ik dat dan aanpakken? Om nog steeds gediversifieerd te zijn?

Bart: Ja, dus als je in 500 individuele aandelen wil gaan beleggen, dan heb je heel veel geld nodig en dan heb je ook nog eens heel veel transactiekosten omdat je elk aandeel individueel moet kopen. Dus er zijn een aantal financial whizzkids geweest en die hebben daar een goede oplossing voor bedacht. En die oplossing, die heet exchange traded fund ofwel ETF.

Olivier: Nou ik ben benieuwd wat is een ETF.

Bart Een ETF is heel simpel: een aandeel dat je koopt op de beurs, dat jouw naar al die andere aandelen exposure geeft. Voor ja, een fractie van de prijs.

Olivier: En exposure wat bedoelen we daarmee?

Bart: Dat betekent dat je één ETF koopt, dan heb je eigenlijk een heel klein stukje van een heleboel aandelen, dus in het geval van die wereldeconomie er heet een index de MSCI world dat heeft ongeveer 1600 verschillende aandelen. Je kan een ETF kopen voor 60 euro en dat geeft je toegang tot die 1600 verschillende aandelen.

Olivier: En de index is dus eigenlijk hetzelfde als een ETF hoe je het nu verwoord?

Bart: Ja, dus die ETF, die koopt alle aandelen in de index. Ah! Oke. Dat klinkt als een goede oplossing, dus ik geef 60 euro uit en eigenlijk is die 60 euro, allemaal een paar centjes in al die verschillende bedrijven gezet.

Olivier: Ja, klopt, dus als één zon bedrijf failliet gaat, dan verlies je een paar cent. Nou, dat is nog acceptabel, natuurlijk. Nou die ETFs, dat klinkt natuurlijk als een fantastisch product, als je dat zo veel mogelijkheden geeft, maar wat zijn dan precies de voor en nadelen van een ETF?

Bart: Ja, dus het belangrijkste voordeel is dat je op een goedkope manier gespreid kan beleggen. Je koopt eigenlijk één ding, en dat geeft je een wereldwijde spreiding. Of een spreiding in iets wat je zelf wil. Het nadeel is dat je daar wel een klein beetje voor moet betalen en dat klein beetje. Als je een simpele ETF hebt, dan kost je ongeveer 0,1 procent per jaar. Vergelijk dat is met die vermogensbeheerder 1 procent vooraf, en 10 procent van de winst. Dat zijn wel andere getallen. Toch?

Olivier: Ja, zeker. Dus eigenlijk meer voordelen dan nadelen begrijp ik.

 

Psychologie: Zita Chengadu, Co-Founder Kuuske

Zoals swing trader Jordi van de Pas in de show van februari al heeft uitgelegd dat jij zelf jouw grootste vijand bent tijdens het beleggen, zal ik je nu wat tips meegeven om je emoties in bedwang te houden.

We kennen het fenomeen FOMO wel, fear of missing out. Je hebt het zelf waarschijnlijk wel eens meegemaakt, ik in ieder geval wel. Denk bijvoorbeeld aan een story die je ziet van je vrienden die lekker op het terras zitten terwijl jij moet werken.

Dit kan ook gebeuren met beleggen. Je wordt tegenwoordig dood gegooid met de successtories van traders in aandelen of crypto die mooie winsten hebben behaald met Tesla of Bitcoin. Je houdt het nieuws in de gaten of luistert naar je vrienden die een aandeel aanraden dat al aardig is gestegen. Maar pas op, 9 van de 10 keer heeft deze asset de top bijna of al bereikt.

Een andere factor die jou beïnvloed als belegger is de zogeheten confirmation bias. Als jij al enige voorkeur voor een bepaald asset hebt kan je onbewust geneigd zijn alleen de positieve aspecten van de fundamenten te bekijken.

Dan is er nog een hele belangrijke, loss aversion. Mensen gaan risico’s liever uit de weg. Als ze dan al een risico nemen denken ze eerder aan de impact van het risico dan wat het ze oplevert. Wat er dan kan gebeuren, is dat je te lang een aandeel vasthoudt dat verliesgevend is of juist te vroeg een aandeel verkoopt dat winstgevend is.

In alle gevallen kan je deze emoties al iets beter de baas zijn door een duidelijk plan te maken wat betreft jouw beleggingen. Stel een doel of doelen op voor jezelf en beslis aan de hand van je doel en je horizon hoeveel risico je wilt lopen. Kies dan een beleggingsstrategie en maak een asset allocatie (meer over strategie kan je terug lezen in de Kuuske blog: Portfolio). Vervolgens stel je voor jezelf regels op, denk bijvoorbeeld aan een automatische incasso om automatisch een x bedrag te beleggen. Of dat je pas koopt wanneer een aandeel ondergewaardeerd is. En dat je pas verkoopt wanneer het bedrijf zijn belofte niet meer kan waarmaken en het aandeel daardoor verlies maakt.

Vervolgens is het belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je beslissingen maakt en kritisch blijft. En houdt altijd jouw doel voor ogen, keldert een aandeel aanzienlijk en wordt je angstig? Ga dan goed na of het aandeel nog past binnen jouw strategie en jouw doel.

Als je meer wilt weten over deze gedragsfactoren kan ik je aanraden Prospect Theory van Kahneman en Tversky te lezen. Net zoals Jordi de vorige keer al zei kan het bewust zijn van deze factoren al een hoop helpen.

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Je antwoord kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekendgemaakt en zijn terug te zien op de website.

Het raadsel:

Welk aandeel van een techbedrijf (bekend van Habbo en Hideaway hotel en sponsor van een eredivisie voetbalclub) heeft met een omzetgroei in het vierde kwartaal van 120% ten opzichte van een jaar eerder, zijn eigen groeivoorspelling overtroffen?

Vul je oplossing in (formulier onderin pagina) en maak kans op een hotelovernachting in het Arcade hotel te Amsterdam!

Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.kuuske.com.

Iedere week een ander Item!

NEXT: Tech vs Fund

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.