In het nieuwste Beursnieuws-item ga ik in gesprek met Jordy Beuving van De Aandeelhouder en hebben wij het over Rusland dat Oekraïne is binnengevallen en wat dit betekent voor de beurs en jouw portfolio. Daarnaast Interview ik Thomas Frankcen Invesment manager Digital Assets bij VanEck Europe over de crypto ETNs en crypto als het digitale goud.

In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Beleggen in praktijk, Tech versus Fund, FIRE & natuurlijk Crypto. Met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.

Beursnieuws:: Jordy Beuving, de Aandeelhouder

Jordy: Rusland is Oekraïne binnengevallen en je ziet dan eigenlijk meteen een reactie op de aandelenmarkt. Gedurende de Aziatische handelssessie zie je dan meteen die aandelen twee, drie, vier procent omlaag gaan; de meeste aandelen gaan gewoon in het rood. En dan is het enige wat je ziet dat de olieprijs, gasprijs oploopt; olie werd 100 dollar vandaag, ja, ook goud zie je oplopen en misschien defensie-aandelen zoals een Lockheed en Raytheon die stijgen op een dag als vandaag.

Zita: Waar ga je dan inzitten? Want ik las op Finimize dat de agrarische sector een goeie sector is om in te zitten in dit soort tijden.

Jordy: Ja, klopt, het zit zo, Rusland is het grootste exportland van graan en zulke grondstoffen, ook Oekraïne is een heel belangrijk land voor de export daarvan Het staat volgens mij in de top vijf, ook van grootste exportlanden. Oekraïne wordt weleens de graanschuur van Europa genoemd. Dus nu met die situatie met Rusland en Oekraïne dan ontstaat er onrust op de markt, over de aanbodkant en daarom lopen die prijzen hard op. Moet je daar dan ook meteen in gaan beleggen? Het kan natuurlijk wel. Als je denkt van nou, die trend gaat doorzetten dan kun je dat zeker doen. Alleen die grondstofmarkt. Ik vind het zelf altijd best wel lastig. Je moet eigenlijk een expert zijn op dat gebied. Kijk, bij een aandeel kun je de kwartaalcijfers bekijken, je kunt de outlook van het management zien, je kunt heel veel lezen, dus bij een bedrijf kun je denk ik iets beter inschatten hoe dat zich allemaal gaat ontwikkelen.

Zita: Stel je wil wel in die grondstoffen zitten, zijn er dan makkelijkere manieren om daarin te zitten.

Jordy: Ja, op de beurs kun je vrij gemakkelijk grondstoffen verhandelen. Je kunt bijvoorbeeld een ETC kopen, dat is een soort ETF, maar dan een exchange traded commodity en die volgt eigenlijk gewoon de grondstofprijzen; dus die kun je gewoon verhandelen.

Zita: Ja, dat is een goede tip! Maar oké, dan moeten we wat meer in aandelen zitten. Dan denk ik natuurlijk: nou, er komen zo wat cyber attacks, dus moet ik dan in de cybersecurity-aandelen gaan zitten of?

Jordy: Je ziet wel nu met Oekraine, Rusland, inderdaad ook een heleboel van die cyber-aanvallen en je ziet het steeds vaker. Dus echt iets van de laatste paar jaren. Dus het is wel echt een trend en er zijn ook steeds meer bedrijven die zich daarmee bezighouden en die meer omzet genereren. Je ziet bijvoorbeeld dat een Crowdstrike Zscaler Amerikaanse bedrijven die zich richten op cybersecurity afgelopen paar jaar enorm zijn toegenomen in waarde. Alleen, om nu te zeggen het gebeurt nu in Oekraine dus laat ik maar cybersecurity-aandelen kopen. Ja, zo makkelijk is het helaas niet, ook mede omdat technologie-bedrijven over het algemeen vrij forse waarderingen hard opgelopen zijn en je ziet sinds begin dit jaar dat met name die technologieaandelen hard onderuit zijn gegaan en dat is echt een trend; een verschuiving van groei naar waarde. Dus om nou te zeggen, laat ik cybersecurity-aandelen kopen, dat ligt iets genuanceerder.

Zita: Het is niet zo makkelijk. Je had het inderdaad over de tech, daar moet je eigenlijk een beetje van wegblijven dat zei je de vorige keer ook al inderdaad, maar toen hadden we ook de rente en inflatie besproken. Hoe zit het daar nu mee?

Jordy: Toen hebben we inderdaad ook over technologie- aandelen, rente en inflatie gesproken en toen had ik gezegd dat die draai van technologie naar groei of van groei en technologie naar waarde-aandelen, duidelijk aan de gang was, omdat net naar buiten kwam dat er een renteverhoging aan zat te komen. En ja, die trend heeft zich wel doorgezet dat zie je de afgelopen twee maanden. Technologie is de slechtst performende sector sinds begin dit jaar. Een heleboel aandelen die ook echt gewoon 20, 30, 40, 50 procent zijn gedaald in een paar maanden tijd in die technologiehoek. Ja, die renteverhoging die zit er aan te komen, dat hield de markt al een aantal weken echt bezig. Alleen nu met die situatie in Rusland en Oekraïne, wordt het wel iets complexer, omdat die beurs die bewegen. We weten, niet wat er de komende weken gaat gebeuren. Ja, als het echt verder escaleert, dan kun je niet zomaar die rente gaan verhogen, want het is een trigger. Dus ja, het wordt allemaal wel wat complexer nou met die renteverhoging.

Zita: Die inflatie gaat natuurlijk ook weer alleen maar omhoog.

Jordy: De olieprijs loopt verder op, de gasprijs loopt verder op. Ja, dat is slecht voor de inflatie, want die neemt nog meer toe. Dat komt er ook nog eens bij kijken. We gaan zien hoe het de komende weken gaat.

Zita: We gaan het zien de komende tijd en hopelijk hebben we de volgende keer wat beters te bespreken.

Fondsen & ETFs: Thomas Francken, Investment manager Digital Assets VanEck Europe

Zita: Thomas, jullie zijn onlangs begonnen met het aanbieden van crypto ETNs wat zijn dit?

Thomas: Crypto ETNs zijn in zekere zin ETFs die je ook op de aandelenmarkt kunt kopen. En wat crypto ETN anders is, is de achterliggende structuur van de ETN. Zonder alles heel complex te maken, is dat je in principe in plaats van een aandeel te kopen in een fonds wat bij een ETF gebeurt, verstrek je eigenlijk een lening aan het fonds dat wij hebben en met die lening gaan wij vervolgens cryptocurrencies kopen. En daarbij heb je als belegger één op één exposure naar de onderliggende crypto. Wij regelen de security waarbij je bij andere aanbieders dat soort voordelen niet hebt en het via een crypto-exchanche moet doen waar je zelf je key moet bewaren. Dat is voor veel mensen, technisch wat lastig en dat regelen wij allemaal voor jou.

Zita: Maar hoe koop je ze? Hoe schaf je ze dan aan, hoe handel je echt in die ETNs?

Thomas: Ja, het is hetzelfde als met een aandeel dat je koopt via je eigen broker. Dat kan DeGiro zijn, Lynx of of Saxo en Binck.

Zita: Wat zijn nog meer de voordelen van een ETN?

Thomas: Waar je nu crypto kan kopen, dat worden wel steeds grotere partijen, maar heel veel reguliere beleggers willen dat soort risicos niet lopen en is het gewoon makkelijker om via een gereguleerde partij als VanEck met gereguleerde structuur gewoon te kopen en alles wordt bewaard aan de achterkant, daar ben je van verzekerd en dat is eigenlijk de meest simpele manier om crypto te kopen. Zonder dat je security keys hoeft te maken, zonder private keys, zonder iets van al dat soort dingen. Zonder alle rompslomp, we bieden eigenlijk comfort via deze ETNs.

Zita : Hoe zie jij de toekomst van ETNs?

Thomas: Dat is echt een leuke vraag want dat gaat natuurlijk breder dan crypto ETNs, dus ik denk dat de hele financiële markt uiteindelijk op blockchain rails gaat draaien. Je kunt het een beetje vergelijken met een analogie van een weg. Je hebt nu een paard en wagen, ik weet niet of ik iemand hier mee beledig, maar het huidige financiële systeem is dat toch wel een beetje. Dat rijdt op een weg die functioneel is. Laten we zeggen een zandweg. Het gaat prima en blockchain is eigenlijk een soort asfaltweg toch al veel sneller, die veel meer functionaliteit biedt voor snellere auto’s. Paard en wagen gaat daar prima op, dat zie je dus nu, een crypto ETN op de huidige infrastructuur, een beetje het omgekeerde. Straks kunnen al die financiële producten op blockchain wegen rijden en dat zal veel sneller zijn, er veel transparanter, veel makkelijker. Dit product wordt uiteindelijk een soort blockchain fund.

Zita: Wij houden met Kuuske altijd een Kuuske-portfolio bij en daar schaffen wij wat producten aan die worden genoemd in de show. Ik zag natuurlijk een aantal VanEck ETNs: Bitcoin, Ethereum, Polkadot, Solana TRON, Avalanche, Polygon en een cryptomandje met Cardano en alle top crypto’s. Moet je eerder voor een mandje gaan of zeg je je kan eigenlijk beter gewoon voor een specifieke of misschien een combinatie van specifieke crypto kiezen.

Thomas: Ik denk dat een mandje het meest praktische is voor beleggers. Je hebt exposure naar de grootste cryptocurrencies en een paar wat kleinere, en het is goed afgewogen mandje. Ja, ik denk dat dat het meest praktische is. Of ik ben nog steeds voorstander van gewoon heel simpel en neem een paar exotische assets. Nou dan heb je dat mandje, dat is het eigenlijk wel. Of je zegt ik, koop bitcoin, ethereum en de rest van ETNs. Met bitcoin en ethereum ben je er eigenlijk ook. Je kunt gaan zoeken naar die ene crypto die keer 1000 gaat, dat doen heel veel beleggers, dat snap ik ook heel goed. Dat doen we allemaal. Kans is wel heel klein dat je die vindt. Als je hem hebt, dan ja good for you, dat is goed gedaan. Maar als je dit voor de lange termijn wil doen, is het denk ik gewoon goed om rustig aan te te beginnen en een beetje te kopen en daar een plan voor te maken en dat over een periode van vijf tot tien jaar doen. En dan denk je dat over vijf tot tien je dan een mooi crypto portfolio hebt en als je dat heel gedisciplineerd blijt doen, dan ben je een hele blije man of meid.

Zita: Je zegt vijf tot tien jaar, dat is ook een beetje de horizon voor cryptobeleggen? Voor de lange termijn?

Thomas: Ja, dat zou ik wel doen. Tuurlijk kun je speculeren, dat doen heel veel beleggers en daar is ook helemaal niets mis mee. Maar ik denk uiteindelijk, het doel van beleggen is dat je over de lange termijn een financieel aantrekkelijke positie hebt en een lekkerder, fijner, leven hebt. Dat is uiteindelijk het doel. Dus je kunt gaan gokken voor de korte termijn en dat staat iedereen vrij. Of je kunt zeggen: nou, ik maak een plan en ik bouw langzaamaan mijn portfolio op. Ja ik kan me goed voorstellen dat jonge beleggers al snel verveeld zijn als het niet keer tien gaat, binnen een week, dus misschien kun je met een heel klein deel dat soort risico’s nemen.

Zita: Ze zeggen dat crypto net als goud stabiliteit in jouw portfolio biedt. geldt dat nog steeds?

Thomas: Ja, ik denk wel, op de lange termijn. Crypto is zo volatiel dat je op de korte termijn eigenlijk helemaal niks kan zeggen. Je zag bij die inval van Oekraïne dat het naar beneden schoot en binnen 24 uur was het weer terug op dezelfde prijs. Nu is het zelfs wat gestegen. Feit is dat het op de lange termijn heel laag correleert. Dat is voor beleggers interessant omdat je wil diversificeren met verschillende assetklassen, het hebben van verschillende bakjes is dat je een beetje stabiel vermogen kunt laten groeien. Ik denk dat dat aspecten zijn die interessant zijn. Volatiliteit is nog steeds 80 procent per jaar, statistisch gezien, dus dat is gigantisch. Ja, daar moet je wel rekening mee houden. Het wordt nog steeds gezien als het digitale goud en de exacte functie van crypto en wat bitcoin is binnen een crypto-economie. Bitcoin is eigenlijk in essentie een betaalsysteem dat globaal is, en het biedt mensen een omgeving waarin ze geen vertrouwensrelaties kunnen hebben, dat is het internet.

Zita: NFTs hoe sta jij daar tegenover?

Thomas: Ik denk dat financiële NFTs uiteindelijk veel interessanter zijn. Dus dan kijk je naar vastgoed, je kijkt naar leningen. Die kunnen ook allemaal heel specifiek in NFTs worden vastgelegd. En als je dat op een globale markt brengt, en je dat volledig liquide hebt, ja, ik vind dat super interessant, maar dat zal nog wel even duren. Nu zie je de eerste adoptie met games. Games zijn heel sterk in NFTs en ik denk dat zeker de jonge generatie het snel gaat doen. Er komen heel veel vette games uit, waarbij je kunt gamen en crypto kunt verdienen. Dat wordt heel leuk. Vroeger heb ik ook veel gegamed en ja, als ik crypto kan verdienen met gamen, waarom niet? Hoe dan? Omdat het blokcchain is, dat is perfect voor games. Je hebt nu ook bijvoorbeeld Fortnite of andere games. Je koopt, dan ook al skins van 60 dollar. Dat zijn best wel bedragen en dan zijn ze niet van jou, dus ze zijn nog steeds binnen het spel en straks met blockchain is dat helemaal van jou. Je kunt het aan anderen verkopen, een markt creëren. Dat is wel interessant.

Zita: Maar dat stimuleert eigenlijk ook heel erg, die Metaverse.

Thomas: Jazeker, het hangt er allemaal mee samen. Ik denk niet dat een metaverse gebruik gaat maken van een traditioneel financieel systeem, dat is heel onhandig. Die gaat gebruikmaken van crypto en DeFi. En ik denk dat dat de grootste adoptiefactor gaat worden. Er zijn 3 miljard gamers, bijna de helft van de wereld bevolking. De gaming industrie is booming, ik zou het in de gaten houden. GameFi, zoek maar eens op!

Zita: Jullie hadden ook een ETF in de metaverse?

Thomas: Zeker, er is ETF ESPO daarmee kun je beleggen in het hele metaverseverhaal en er is een ETF in digital assets equity daarmee kun je beleggen in de hele infrastructuur die nodig is om crypto naar de man te brengen.

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Je antwoord kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekendgemaakt en zijn terug te zien op de website.

Het raadsel

Welk aandeel van een techbedrijf (bekend van Habbo en Hideaway hotel en sponsor van een eredivisie voetbalclub) heeft met een omzetgroei in het vierde kwartaal van 120% ten opzichte van een jaar eerder, zijn eigen groeivoorspelling overtroffen?

Vul je oplossing in (formulier onderin pagina) en maak kans op een hotelovernachting in het Arcade hotel te Amsterdam!

Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.kuuske.com.

Iedere week een ander Item!

NEXT: Beleggen in Praktijk, Beleggers Academy legt de voordelen van een ETF uit en Swing Trader Jordi van de Pas deelt tips om jouw emoties in bedwang te houden op de beurs!

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.