In het FIRE & Crypto-item deelt kunstenares Maryse Ceha van atelier Maryse Ceha haar ervaring over het ondernemerschap, interviewen we crypto experts over stable coins en waarom crypto nog interessant kan zijn om in te beleggen. Daarnaast kan je kans maken op een golfclinic bij ‘Raad het aandeel’.
“Zodra je geld voor je kan laten werken moet je dat natuurlijk altijd doen” – Maryse Ceha
FIRE | Maryse Ceha |atelier Maryse Ceha
Voorstelronde
Even voorstellen Maryse is op weg naar FIRE en is kunstenares en is een onderneming begonnen genaamd ‘atelier Maryse Ceha’. “Het begon gewoon met wat schilderijen online zetten en dat werd al snel verkocht”.
Wat is je grootste prestatie die je hebt geleverd?
Mijn grootste prestatie is toch wel dat ik een expositie heb gehad bij Pieter Boon. Waar ik het meest trots op ben is dat ik hier toch wel van kan leven. Dat is natuurlijk al een hele prestatie en daar ben ik onwijs blij mee!
Waar zou je het liefst in willen beleggen?
Het belangrijkste is iets waar ik in geloof. Alles staat in het teken van duurzaamheid en dat is waar ik dan ook altijd in heb geloofd. Ik denk namelijk dat dat de toekomst is.
Wanneer ben je geslaagd?
Ik zou natuurlijk willen doorgroeien in het buitenland. Mijn onderneming is geslaagd als ik dit mag blijven doen, niet voor even, maar voor altijd.
Wat is jouw tip voor de kijkers?
Ken je eigen krachten, dat is het belangrijkste. Geef op een gegeven moment dingen uit de handen zodra je dit kan. Dan kan je zelf focussen op jouw kwaliteiten en krachten.
Interview Maryse Ceha
Zita: Ik was laatst natuurlijk bij je expositie, via Open Atelier. Hartstikke leuk, hartstikke interessant. Het was ook super druk. Maar vertel, hoe ben je hier mee begonnen?
Maryse: ik wilde altijd al iets in de kunst doen. Alleen ik geloofde niet daadwerkelijk
in mijn eigen werk. Dus ik wilde andermans kunst verkopen. Ik wilde een online gallery gaan starten en daar had ik natuurlijk geld voor nodig. Ik wilde een mooie website,
daar wilde ik sowieso in uitblinken. Vervolgens ben ik natuurlijk heel hard gaan
werken en heb ik ondertussen ook m’n eigen schilderijen, die ik vroeger had gemaakt, online gezet. Wat ik dacht: “misschien levert het wat op”. Vervolgens is het heel snel gegaan. Mensen wilden het hebben, maar weliswaar wel voor een habbekrats. Het feit dat er in ieder geval animo voor was, triggerde mij om door te gaan en verder te denken. “Hoezo andermans kunst verkopen
als mijn eigen kunst ook verkoopt?”
Zita: je bent nu al een jaar bezig. Wat is je grootste accomplishment (prestatie) tot nu toe?
Maryse: ik vond het heel gaaf dat Piet Boon mijn werk heeft opgepakt en daar een kerstspecial
van heeft gemaakt; mijn Blauwe Werken. Daarnaast is natuurlijk ook dat ik nu
dat ateliertje/ galerietje heb in de Pijp. Dat vind ik ook fantastisch! Het feit dat ik überhaupt mijn huur kan betalen en dat het aanslaat, is een prestatie. Ik heb het nu ook deels uit handen gegeven; ik heb een PE en een agent. Nu kan ik mij echt focussen op het schilderen. Schilderen is mijn kwaliteit. Dit is wel iets waar ik heel blij mee ben!
“Je moet doen waar je goed in bent” – Zita
“Ken je kracht” – Maryse
Zita: je komt nu rond met wat je doet en het levert genoeg op, maar er komen natuurlijk meer financiële dingen bij kijken. Hoe zit dat?
Maryse: In het begin deed ik alles zelf en dat moet je denk ik ook zeker doen, vooral als het je eigen zaak is. Je moet het allemaal begrijpen wat je doet.Zodra ik het kon betalen, heb ik direct een accountant ingeschakeld van: ‘kan je alsjeblieft mij helpen’. Het is goed om het zelf te doen
en ik ben ook erg nieuwsgierig. Maar nogmaals, ken je kracht. Focus je daarop. En besteed het uit zodra dat kan. Ja, dat is wel iets wat ik heel erg geleerd heb.
Zita: Op een gegeven moment ga je waarschijnlijk (-en hopelijk) nog meer verdienen, want je bent aan het groeien ook op internationaal gebied.
Maryse: Ik heb sinds kort ook wat klanten uit het buitenland, soms is het zo bizar wat er allemaal om mij heen gebeurt. Er komt nu een gaaf project aan voor Dubai, heel groot werk.
Zita: daar komt natuurlijk wel meer bij kijken. Het enige is dat je als onderneemster niks opbouwt voor de oude dag. Je bouwt natuurlijk ook geen pensioen op, of iets dergelijks. Hoe had je dat een beetje in gedachten? Want je zei al tegen mij “eigenlijk doe ik nog niet echt iets.”
Maryse: Wat hierbij belangrijk is is dat, geld geld maakt. Nee, ja, geld maakt geld. Zodra je je geld
voor jou kan laten werken, dan moet je dat natuurlijk gaan doen. Dit jaar was meer experimenteren. Wat komt er binnen? Wat gaat eruit? Blijft die omzet? Blijft dat groeien? En volgend jaar zou ik me zeker daarop willen focussen. Ik bouw natuurlijk geen pensioen op, maar hier moet ik wel mee aan de slag.
Zita: Hoe zou je dat doen, bijvoorbeeld passief en gewoon uit handen geven of je er zelf ook in verdiepen?
Maryse: ik ben dus enorm nieuwsgierig, dus ik zou mij er zeker in willen verdiepen. En ik hoop ook
dat jij mij daar mee kan helpen.
“Dan ben je bij Kuuske juist, ik neem je natuurlijk mee in mijn zoektocht” – Zita
Zita: Je zei al dat je niet echt tegenslagen hebt meegemaakt. Of tenminste…
Maryse: tuurlijk wel. Ik moet misschien binnenkort het atelier uiten dat was misschien
al voor het Open Atelier. Hè, dus de expositie, die ging misschien niet door (gelukkig is deze wel door gegaan). Klanten die ineens het werk niet meer wilde wat ik al helemaal had gemaakt
en gerekend had op die kosten. Wat doe je dan? Je kan niks, maar ik heb er wel veel van geleerd. We beginnen met een aanbetaling, dus mocht je iets willen bestellen of iets willen hebben dan doen we nu eerst 50 procent aanbetalingen. Is het af, vinden ze het mooi,
dan betalen ze de rest. Ik ga nu niet meer zomaar voor iemand beginnen zonder dat ik enig geld heb gezien.
“Je leert er alleen maar van. Het is een beetje vallen en opstaan.” – Zita
“Ondernemen is continu denken in oplossingen en het wiel opnieuw uitvinden. Het geeft enorm veel energie” – Maryse
Crypto | Is crypto nog interessant?
Er is natuurlijk super veel gebeurd in de ‘crypto scene’. En Kuuske vroeg zich daarom af:
waarom is crypto nog interessant? En welke coins zijn dan echt nog stabiel in deze markt? Dit is natuurlijk direct nagevraagd aan wat crypto experts.
Crypto | Thomas Rep |Coinmerce
Thomas neemt jullie graag mee in het verhaal achter de stable coins, want er is behoorlijk wat gebeurd in de crpyto markt en dat is ons natuurlijk niet ontgaan! Zita heeft gevraagd aan Thomas welke munten nog wel betrouwbaar zijn en welke niet? En om die vraag te beantwoorden
zal Thomas uitleggen wat het verschil is tussen de verschillende stable coins
en waar het mis ging bij stable coins UST.
Thomas: Simpel gezegd zijn de grootste stable coins onder te verdelen in drie soorten. De eerste is de dollar-backed stable coin. En bij de dollar-backed stable coin werkt het zo, dat voor elke uitgegeven stable coin op de blockchainer één dollar wordt achtergehouden. Dit is nodig omdat er,
wanneer er veel wordt verkocht van een stable coin, dit moet worden opgevangen en de reserve
wordt dan vervolgens gebruikt om de koers op één dollar te houden. Het klinkt ingewikkeld maar een voorbeeld is USDC.
Een tweede soort is de crypto-backed asset. En bij deze stable coin worden er ook reserves achtergehouden. Echter in de vorm van crypto. Wanneer de prijs van de crypto daalt,
wordt de waarde van die reserves dus ook lager. En wanneer de waarde van de reserves
lager is, dan de waarde van de stable coin. Zo ontstaat er dus een liquiditeitsprobleem.
De derde soort is een algoritmische stable coin. En bij een algoritmische stable coin
is het niet per se nodig dat er reserves worden aangehouden. Dit is wel mogelijk, zoals gebeurde bij UST. Hierbij gaat het er vooral om dat de hoeveelheid munten die in omloop zijn, wordt gecontroleerd. Hierdoor blijft de waarde van de munt stabiel. Dit gebeurt allemaal aan de hand
van een complex algoritme.
Bij UST werd een grote een grote hoeveelheid UST verkocht, waardoor de waarde van UST
onder de één dollar kwam te staan. De organisatie achter UST moest vervolgens de Bitcoin gaan verkopen, terwijl zij dit als reserve hadden aangehouden om de UST weer terug naar de waarde van één dollar te krijgen. PANIEK!
Deze gebeurtenis heeft veel paniek op de markt bezorgd, aangezien het team achter UST ontzettend veel bitcoins in bezit had. En de paniek zorgde ervoor dat heel veel mensen UST gingen omzetten naar andere stable coins (panic selling?). Waardoor er nog meer selling pressure
op UST kwam. Toen het team achter UST de reserves eigenlijk wilden gaan verkopen, was het eigenlijk al te laat.
Crypto | @crypto.dries | welke coins zijn nog stable?
Waarom zou je nog vertrouwen moeten hebben in crypto en welke munten zijn ‘echt’ stable?
Zoals we allemaal weten: ons huidige financiële systeem is niet houdbaar. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat het financiële systeem zijn einde nadert. Ik denk dat we in de aankomende vijf tot tien jaar grote veranderingen gaan zien op dat gebied en hierin kan crypto een grote rol gaan spelen.
Ik snap dat veel mensen denken maar dat kan toch niet want de crypto markt is zo volatiel? De crypto markt is nog een hele jonge markt en dat brengt veel onduidelijkheden met zich mee. Doordat er wereldwijd nog een gebrek is aan duidelijke wet- en regelgeving brengt het dus ook veel risico’s met zich mee. Er zijn per vandaag een kleine 19.500 projecten en daarvan zullen er in de toekomst veruit de meeste van verdwijnen. Dus als beginner is het belangrijk om niet zomaar zonder kennis in een project te stappen, want de kans is dan groot dat je al je geld verliest. Dus als je wil gaan investeren voor de lange termijn is het belangrijk dat je goed onderzoek doet. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar: het gebruiksnut, team, partnerschappen, tokenomics en ontwikkelingen rondom het project.
In mijn optiek gaan we nu langzaam over van de speculatieve fase naar de adoptiefase. Je ziet steeds meer financiële instellingen en de grootste bedrijven ter wereld testen en onderzoek doen naar hoe ze crypto kunnen gaan implementeren. Overheden wereldwijd beginnen ook steeds meer druk uit te oefenen dat er regulatie moet komen. Het voorgaande en het feit dat we geen beter alternatief hebben op dit moment voor ons huidige systeem geeft me goede hoop voor de toekomst qua crypto.
Door de recente dalingen op de markt vraag je jezelf vast af welke munten zijn nu echt veilig of stabiel om te kopen? Ik denk dat BTC en ETH als marktleiders het veiligste zijn om op dit moment in bezit te hebben, maar ‘echt’ stabiel zou ik die munten ook niet noemen. Beide hebben een daling van meer dan 50 procent meegemaakt over het afgelopen jaar. Dan heb je nog de stable coins, hiervan lijkt USDC (USD coin) op dit moment de veiligste optie. Om nu één of meerdere munten specifiek aan te wijzen als veilig of gegarandeerd stabiel is helaas nog niet mogelijk op dit moment, maar die duidelijkheid krijgen we vanzelf in de aankomende jaren.
Raad het aandeel
In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Vul het aandeel online in via: www.kuuske.com/raadhetaandeel
Win een van de 10 plekken in de golf clinic van 2 uur bij Golfbaan Waterland! Like @kuuskenl op Instagram en @golfwaterland en vul het juiste aandeel in het formulier.
Raadsel:
Het is een defensief aandeel dat in tijden van economische neergang overleeft of bloeit. De kwartaalcijfers van het bedrijf waren iets beter dan voorzien en ook was het bedrijf positiever over de verwachtingen van heel 2022. Het krijgt een koopadvies en grote banken, Citigroup en JP Morgan Chase hebben zelf al aandelen van dit bedrijf aangekocht. Nu jij nog, maar waarschijnlijk investeer je er al dagelijks in!
Kuuske bedankt haar vrienden: VanEck die de talkshow mede mogelijk heeft gemaakt. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen.
Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.