In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Beleggen in praktijk, Tech versus Fund, FIRE & natuurlijk Crypto met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.
In het tweede Kuuske-item Beleggen in Praktijk van de talkshow voor The New Investor legt Beleggers Academy jou in heldere taal uit wat een ETF is en interview ik, Zita Chengadu, Martijn Rozemuller CEO van VanEck Europe over de populaire ETF’s onder de nieuwe beleggers en welke ETF’s kunnen groeien. Maak kans op het aangeprezen boek van Jordi ‘Common Stocks and Uncommon profits’ van Philip Fisher bij Raad het aandeel!
Beleggen in Praktijk: Uitleg ETF Beleggers Academy
Beginnen met beleggen? Eitje!
We gaan het hebben over vier onderwerpen: wat is een ETF, welke populaire ETF’s kunnen interessant zijn voor jou, hoeveel kan dat opleveren op de lange termijn en waar kun je ETF’s kopen?
Stap 1: wat is een ETF?
Een ETF is een beetje als een doos bonbons met een strikje eromheen. Sommige bonbons zijn echt lekker, andere niet, maar je hebt in elk geval verschillende bonbons. Een ETF is een doos met aandelen. Sommige hebben een goed rendement en andere wat minder. Als je net begint met beleggen, kun je niet voorspellen welke er beter gaan renderen. Een beetje hetzelfde als met bonbons: als je ze nog nooit geproefd hebt, dan weet je ook niet hoe ze smaken. Toch?
Stap 2: wat is de juiste ETF?
De meest gekochte ETF belegt in 500 grote Amerikaanse aandelen zoals Apple en Google. Misschien heb je wel eens van de S&P 500 gehoord, het gemiddelde rendement hiervan is 8%, maar pas op, dit rendement schommelt enorm. In het slechtste jaar, 2008, heeft de ETF een rendement van -39% laten zien en in de afgelopen drie jaar waren de rendementen juist weer heel hoog: 28%, 16% en 24%. Deze schommelingen maken echter niet uit wanneer jij voor de lange termijn belegt. Een onderzoek van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder VanGuard laat zien dat de beste beleggers mensen zijn die hun inloggegevens kwijt zijn. En de jaarlijkse kosten die je betaalt aan de ETF om in te beleggen zijn 0,1%. Als je 100 euro in een ETF belegt, moet je tien eurocent per jaar betalen voor de gemiddelde opbrengst van 8% per jaar.
Stap 3: hoeveel kun je verdienen met 100 euro per maand?
Dit zou je wellicht verbazen, maar door het magische effect van rente op rente kan jij ook met maar 100 euro per maand miljonair worden. Let me explain. Rente op rente is wanneer jij rente ontvangt op eerder ontvangen rente. Je belegt 100 euro en ontvangt 8% rendement. Het jaar erna ontvang je rendement op 108 euro. Heb je deze quote van Einstein wel eens gehoord? ‘De rente op rente is het achtste wereldwonder’! En dan nu door naar wat jij hiermee kan verdienen. Vraag: hoeveel heb je geïnvesteerd na 62 jaar, wanneer je 100 euro per maand inlegt? Het antwoord is: 84.000 euro lekker gedaan! Maar wat nou als je dat had belegd met een gemiddeld marktrendement van 7%? Dan komt het uit op 1.000.000! Niet gek voor een keer een avondje minder uit eten of voor een paar schoenen minder kopen.
Stap 4: waar koop je een ETF?
Op dit moment heeft het zin om een rekening te openen bij DEGIRO. Zij zijn voor aandelen niet de goedkoopste, maar voor ETF’s wel. Er zijn vijf ETF’s bij DEGIRO die in de S&P 500 beleggen, waar jij per maand één keer in kan beleggen zonder transactiekosten te betalen. Als je een rekening bij DEGIRO hebt geopend (dat kost ongeveer 15 minuutjes) kun je de ETF opzoeken en deze aankopen. Het maakt volgens de wetenschap niet uit wanneer je dit doet. Zelfs als de koers nu hoog lijkt, is het zo goed als zeker dat je over tien jaar nog steeds dikke winst hebt. Samenvattend, een ETF is een belegging waarmee je in meerdere aandelen tegelijkertijd belegd. De meest populaire ETF, belegd in de S&P 500, zijn de 500 grote Amerikaanse aandelen, zoals Apple en Google. Als laatste, ETF’s kun je goedkoop aanschaffen bij DEGIRO.
Fondsen en ETF’s: Martijn Rozemuller CEO VanEck Europe
Nu je weet wat een ETF is gaan we verder naar Martijn Rozemuller, hij is CEO van VanEck Europe.
Wat ik me afvroeg: wat zijn nou populaire ETF’s bij de nieuwe belegger?
Martijn Rozemuller: Ik dacht zelf altijd dat een beginnende belegger weinig risico wilde en gespreid wilde beleggen. Maar het blijkt dat nieuwe beleggers zich juist veel meer aangetrokken voelen tot thematische ETF’s. Dus de ETF’s die een bepaald thema bespelen. Ik kwam hier eigenlijk een jaar of twee geleden achter. Toen begonnen we net met een nieuwe ETF die de videogaming en eSports (ESPO) industry volgt. Deze bleek dus hartstikke populair te zijn. In het begin vond ik dat eigenlijk best gek, want het is een hele specifieke ETF, eigenlijk een soort niche. Maar later begreep ik het wel. Want stel dat je nieuw bent met beleggen, dan is het prettig om ergens in te beleggen waar je een heel concreet beeld bij hebt. En die jongere belegger kent natuurlijk dat hele videogaming-segment, dus vandaar dat dat hen erg aanspreekt.
Wat zijn de voorspellingen ook van deze ETF’s, qua rendement
Rozemuller: Kijk, rendementen voorspellen is altijd supermoeilijk. We zagen dat bijvoorbeeld afgelopen jaar. We hebben ook een ETF uitgebracht die belegt in de halfgeleiderindustrie (SMH), dus bedrijven die chips maken. Nou, de meeste mensen hebben wel gelezen dat de chips niet aan te slepen zijn. Veel vraag dus naar die bedrijven die het supergoed deden. De ETF ging hard omhoog.
De afgelopen weken zie je dat techbedrijven het weer veel moeilijker hebben. Dus ook de populariteit neemt weer ietsje af. Het is gewoon heel moeilijk om te voorspellen. Wat gaat het komend jaar worden? We hebben bijvoorbeeld een waterstof-ETF. Ik verwacht dat deze populair zal worden. Het rendement is heel moeilijk in te schatten en daarom zeg ik altijd: probeer nou als beginnende belegger in ieder geval een aantal thema’s te vinden die je leuk vindt en het liefst ook een beetje verschillende thema’s zodat je wat spreiding hebt. En als dan het ene thema het goed doet, compenseert dat misschien het thema dat het iets minder goed doet.
Hoe gaan we deze ETF’s aanschaffen?
Rozemuller: Nou, om de ETF te kopen, heb je een beleggingsrekening nodig. Bij een bank of bij een broker. En zij zorgen ervoor dat je toegang krijgt tot de beurs waar de ETF’s genoteerd zijn. En dan kun je ze kopen. Bij sommige banken of brokers is dat, laten we zeggen, echt execution only maar er zijn ook banken en brokers die hebben ook nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld periodiek te beleggen. Als ik mensen één tip mag geven, doe een periodieke belegging. Zorg dat je een incasso regelt, zorg dat je iedere maand, het liefst net nadat je salaris binnengekomen is, bijvoorbeeld 100 of 200 euro belegt. Want dat automatisme zorgt ervoor dat je je op lange termijn aan je eigen plan gaat houden, maar dat je ook volhoudt en dat je dan dus meer vermogen opbouwt dan wanneer je zegt ‘nou, ik ga dat iedere maand heus wel doen’, want dan zul je zien dat er af en toe een maand tussendoor komt waarin je besluit ‘nu effe niet, want ik ben twee keer uit eten geweest en ik heb nu geen geld voor’.
Raad het aandeel
In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Deze kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekend gemaakt en zijn terug te zien op de website.
Het raadsel:
Welk aandeel/bedrijf uit de NASDAQ binged lekker weg, maar werd keihard afgestraft, alleen maar omdat ze de te hoge verwachtingen niet waargemaakt hebben en hierdoor de verwachtingsbubbel uiteenspatte, wat resulteerde dat de koers in een week met 30% kelderde?
Vul het aandeel in (formulier onder in pagina) en maak kans op een van de 5 boeken ‘Common Stocks and Uncommon Profits’ van Philip Fischer, de aanrader van de succesvolle Swing Trader Jordy van de Pas en Warren Buffett.
Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.Kuuske.com.
Iedere week een ander Item!
NEXT: Tech vs Fund: Edgar de Haas van Trading Strategie analyseert Just Eat Take Away en ik, Zita Chengadu, leg uit hoe je jouw portfolio samenstelt. FIRE & Crypto: Raoul Esseboom van Cryptotakkies deelt zijn heldere kijk op de cryptowereld en Roy, Kuuske-volger, deelt zijn ervaring! Daarnaast deel ik wat persoonlijke financiën zijn!
Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.