Voor het Item Tech vs Fund behandel ik met Jean-Paul van Oudheusden van Markets Are Everywhere het aandeel Shell. Eerst wordt shell fundamenteel geanalyseerd en vervolgens bekijken we nog even de technische kant.

Jean-Paul van Oudheusen, founder van Markets are Everywhere, favoriete aandeeel/ETF/sector:

Ja, favoriete aandeel ETF kijk, alles is leuk en Markets Are Everywhere, dus je moet elke keer weer kijken. Wat is er hip? En happening ja, op dit moment zitten we toch hoe je het ook went of keert in wat moeilijkere tijden. En nou ja, je bent natuurlijk eigenlijk altijd op zoek naar de winnaars vanmorgen. Maar op dit moment is het eigenlijk belangrijker om niet al te veel geld te verliezen in plaats van om nou net zoveel te winnen als dat we de afgelopen jaren hebben gedaan.’

Shell

Shell is natuurlijk een prachtig aandeel, zeker in deze tijd. Ik was ook blij toen je dat noemde. Ja, Shell heeft geen introductie natuurlijk nodig, groot oliebedrijf dat heeft voors en tegens we hebben allemaal energie nodig en we kunnen op dit moment niet zonder fossiele brandstof. De olieprijs staat heel hoog, dus het aandeel Shell zit in de lift. Zullen we dadelijk fundamenteel ook naar kijken. Ja, en aan de andere kant zijn er natuurlijk mensen die zeggen: Ja, fossiel moet je niet meer willen. Dus Shell heeft ook grote tegenstanders. Dat zagen we laatst nog bij de aandeelhoudersvergadering waar mensen zelf zo ver gingen dat ze zich gingen vastplakken aan de stoelen om aandacht te krijgen. Erg interessant. En ja, dat is het aandeel van onderwerp. Dus we gaan even vooruitkijken met naam van wat gaan de olie en gasprijzen doen? En daarnaast is het ook interessant om even de grafiek, de koersgrafiek erbij te nemen om te kijken naar de technische steun en weerstand, niveaus en dat is met name bij op dit moment weerstand. Want ja, het is een een hele positieve trend bezig.

Shell is eigenlijk al heel lang Brits en Nederland samen. Hett is natuurlijk ooit begonnen als Koninklijke olie en toen is het Royal Dutch Shell geworden waren we en zijn we eigenlijk stiekem over het algemeen allemaal nog steeds heel erg trots op het is ook een prachtig bedrijf. Nou ze hebben een aantal jaren geleden, een jaar of zes geleden hebben ze bijvoorbeeld British Gass overgenomen. Daarom is Shell, nu weten mensen niet, maar één van de grootste spelers op de gas markt. Ja, en toen hadden ze dus zeg maar één been in Engeland en één been in Nederland. Er speelde een hele discussie over dividendbelasting en twee keer ja, en toen moesten ze één van de twee kiezen, vonden ze zelf, en toen hebben ze voor Engeland gekozen.

Wat zijn de basics van een fundamentele analyse?

Zo moeilijk is het niet. Kijk, het leuke van een bedrijf als Shell is al. Het begint al bijwijs van spreken hier op de hoek van de straat, want er staat een pomp, daar is het altijd druk, dus je ziet daar nu op die paal zie je die prijzen omhooglopen en mensen blijven maar komen. Dus nou, fundamenteel wil dat zeggen: klanten zijn bereid om hogere prijzen te betalen, dus dat is niet moeilijk om dan te denken: hé, dat zou wel eens goed kunnen zijn voor het aandeel. Als je op een gegeven moment ziet dat er niemand meer komt, dan moet je je gaan afvragen, dan is het waarschijnlijk al te laat voor je aandelen. Maar dat is nu gewoon niet het geval. En ook gas, je hoeft de televisie maar aan te zetten en het gaat over. Moeten we toch weer in Groningen? Nee, dat willen we niet. Maar gas, gas wordt ook veel gevraagd. Dus Shell zit fundamenteel goed, want ze hebben een product, daar is heel veel vraag naar. En dan hebben ze ook nog een keer de mogelijkheden, omdat ze heel groot netwerk hebben om dat niet alleen op de Noordzee te doen, maar op allerlei plekken in de wereld. Dan heb je de andere kant. Olie en gas is natuurlijk niet het meest makkelijke, want dat moet uit de grond komen. Dus heb je heel veel investeringen nodig om te zorgen, raffinaderij en noem maar op, je moet drillen. Nou, dat is iets wat een rol speelt op dit moment, bij olieaandelen als Shell ze hebben in het verleden, met name toen Amerika in 2010. Die wilden onafhankelijk worden van het Midden-Oosten voor olie dus die zeiden: wij gaan fors inzetten op de eigen ontwikkeling van schaliegas. Toen hebben oliebedrijven Shell ook heel veel geld geïnvesteerd en daarom hebben ze heel veel schuld. Da’s niet erg, als je maar op lange termijn altijd klanten blijft houden. Ja, toen kwamen we opeens in Europa: we willen af van fossiel. En toen kwam Joe Biden die zei: nummer één, prioriteit is weg met de fossiele brandstof. Dan moet je dus uitkijken dat je eigenlijk wel heel veel geld geïnvesteerd hebt, maar dat je dat niet kan terugverdienen ja, dat daar heeft Shell nu eigenlijk een mazzeltje want ja, die olieprijs staat nu heel hoog, dus ze verdienen nu echt geld als water. Het geld klotst tegen de plinten maar dat doen ze heel erg goed, vind ik als analist, dat ze ook versneld nu de schuld aflossen dat is slim. En dat is: hoe langer die olieprijs hoog blijft, hoe lager die schuld gaat. Ja, en dat was eigenlijk altijd fundamenteel gezien een beetje het probleem, het anker achter de boot bij Shell waarom? Dat Shell op een gegeven moment zelfs naar tien euro en dan, kan je je nou niet meer voorstellen, ging naar tien euro. Dat men zeiden: ja, ze blijven dan dadelijk zitten met allemaal, jargon, met ‘Stranded Assets’ dus spullen waar je niet meer van af komt. Ja, maar dat gaat nu, dat houden ze nu nog wel, maar het wordt in ieder geval. De schuld wordt afgebouwd weet zal d’r natuurlijk meer gedaan worden met duurzame-energie dat gebeurt nu al.

Maar daar zegt Shell zelf al, eigenlijk heel simpel van, wij willen, daar zijn heel veel mensen die denken dat Shell niet wil investeren in alternatieve energie. Maar dat is helemaal niet zo zeker, mevrouw van Loon, die verantwoordelijk is voor Nederland, die weet daar heel veel vanaf. Ja, maar wat Shell gewoon zegt, van ja, als we naar olie boren en dat leveren, dat levert een rendement op voor Shell zelf van ongeveer 25 procent. Dat weten we wel door de jaren hoe dat werkt. Maar als we naar windmolenparken kijken, dan levert dat misschien 7 procent op en dan moeten wij even met onze aandeelhouders overleggen wat zij willen. Want als we dat gaan doen, we kunnen wel allemaal duurzaam gaan, maar dan, ja, dan kunnen we minder dividend uitbetalen en dat zijn gewoon of mensen dat nou leuk vinden of niet. Toch nog heel veel aandeelhouders die zeggen: Mwaa heb je de inflatie gezien? Doe mij dat dividend maar ja, ja, ja, en daarom zag je dus ook op de laatste aandeelhoudersvergadering waar we nu voor de zesde keer werd gestemd, hé, die resolutie van: Hoor is, van Shell moet sneller vergroenen dat maakt 20 procent van waarde. Je kan ook zeggen: oh, 20 procent, maar het is wel eens meer geweest zijn toch een hoop mensen. Die geven Shell een beetje het voordeel van de twijfel en die zeggen: jongens, help ons nou maar gewoon die energiecrisis door. Dus in die zin, ja, fundamenteel gezien ziet er te goed uit. Ja, waar zit dan het risico? Want dat is natuurlijk ook altijd een risico. Ja, en dat is een heel leuk moment om daar nu over te praten en we kunnen natuurlijk allemaal niet in de toekomst kijken. Maar de behoefte in het westen om meer olie te hebben, die is zo groot, want ik geloof dat dat van Amerika en Europa de allergrootste prioriteit is.

Zita: Maar bij fundamentele analyses moet je ook een beetje kijken naar de koers\winst, bijvoorbeeld, alhoewel ik laatst ook met iemand sprak en die zei dus inderdaad, ja, koers\winstverhouding, heel erg interessant. Maar in deze tijd inderdaad, wanneer er zoveel gebeurt met nou ja een mogelijke recessie en nou ja, alle problemen eromheen in hoeverre kan je dan nog uitgaan van zo’n koerswinst?

Jean-Paul: Nou, kijk, Shell is een. Een waarde-aandeel is eigenlijk een eerste levensbehoefte en tuurlijk kijk je dan ook naar de koerswinstverhouding maar die gaat niet zo hard op en neer als bijvoorbeeld bij tech-aandelen he. Dus op dit moment is er gewoon heel veel winst, omdat die olie en gasprijzen zo hoog zijn en daar hoort dan dus ook een hogere koers bij. En dat gaat in principe niet veranderen, kijk, en of je nou tien keer de winst of twaalf keer de winst, ja, het gaat met zulke grote aantallen vaten zou je kunnen zeggen dat dat van meer belang is dan het precieze getal van die koerswinstverhouding het gaat er eigenlijk gewoon op dit moment om. Ik heb bij Markets Are Everywhere vandaag ook nog een video over opgenomen over de olie en gas ETF. Dat het is eigenlijk een soort spelletje Deal of No Deal. Dus als er een deal komt dat Biden in het Midden-Oosten een deal krijgt, dan gaat de olieprijs een beetje zakken en dan moet je wel even opletten. Hoe ziet die deal er precies uit, want heel ver zakken kan het volgens mij niet. Ja, wel een beetje. Maar als er geen deal komt en dan kan het ook zomaar zijn dat die olieprijs nog naar 150 dollar per vat gaat, ja, dan is de rek bij Shell er ook nog niet uit.

Zita: Ja ik las toevallig dus ook inderdaad op CashCow: Angst voor correctie op stijging vanaf 2020 steun op de 86 dollar. Voor mij klinkt dit alsnog steeds. Ik ben een noob, dus ik heb geen idee waar ze het precies over hebben hier.

Jean-Paul: Even kijken hoor, steun op 86 dollar? Ja. Oh van de olieprijs.

Zita: De olieprijs en dan bret en Shell kan dalen naar minimaal 22 euro bij correctie van de olieprijs.

Jean-Paul: Nou, dat zijn niveaus daar kan ik me wel in vinden. Ja, dat is zo’n vier euro eraf dat is als je een beetje zou kijken, he, ik heb zelf meer in m’n hoofd zitten olieprijs van 80 olieprijs. Een van de dingen moeilijkste te voorspellen want die hele markt is gemanipuleerd. Dus je kan daar lijnen trekken wat je wil, dat is toch gewoon wat er wordt onderhandeld. Maar daar kan ik me wel in vinden en voor veel mensen die ingestapt zijn in Shell al eerder. Maar ja, als het dan een beetje terugzakt hou je nog steeds winst over. Maar ja, aan de andere kant, vier euro is veel.

Zita: Fundamenteel is vaak wat voor langere-termijn tenminste dat is hoe ik het heb meegekregen. Ja, helemaal waar. En technisch is voor de wat kotter kortere termijn. Dus fundamenteel gezien zouden we eigenlijk kunnen zeggen van weet je Shells gewoon ook een mooi, het heeft een mooi toekomstperspectief dus voor de langere-termijn zeker interessant. Dat artikel, dat zegt eigenlijk ook wel dat technisch zou je d’r ook wel op in kunnen spelen en jij had inderdaad ook nog een overzicht gestuurd met daarbij een technische, nou ja, analyse.

Jean-Paul: Nou het technische. Ik vind technische analyse altijd heel handig om bij de hand te hebben. Waarom? Omdat je weet dat er zoveel beleggers zijn die daar waarde aan hechten. En dan zie je dus he. We hadden eerst een. Nou ja, je zou kunnen zeggen: Er ligt eigenlijk een soort steun, niveau rond de 25 euro, maar daar zijn we nu dik voorbij en dan lag er een soort weerstand 27 en een half, ik ben geen technisch analist, dus als we nu vandaag op 28 staan, vind ik het ook goed. Ja, ja, maar het volgende weerstandsniveau ligt dan op 29,40, 29,50. Kom je een beetje op de niveaus die je duidelijk voor de coronacrisis ook hebt gezien. En dat kan toch zijn dat mensen zeggen: nou ja, ik denk dat het hier even ophoudt dus dat zijn niveaus voor de mensen die iets meer gevorderd zijn. Met beleggen. Als je denkt: Joh ik heb die aandelen, maar ik wil d’r eigenlijk niet van af, dan zou je daar gedekt wat call opties kunnen gaan verkopen op zo’n weerstandsniveau, en tijdelijk, wat extra rendement op je aandeden. Ja, moet je wel, eerst goed weten wat een optie is. Dat is wel leuk als je wat wil leren over beleggen, om je daar wat meer in te verdiepen.

Zita: Ja, en ik denk dat dat absoluut interessant is, want ja, lange termijn heel leuk, maar daar hoef je niet echt meer naar om te kijken, natuurlijk, maar we vinden het soms allemaal wel leuk om wat meer actie te hebben.

Jean-Paul: Ja, en dit is juist iets voor de zekerheid. Hé, je kunt, Shell heeft een dividendrendement op dit moment rond de 4 procent. Dat is al mooi. D’r is voorlopig nog heel veel vraag naar olie en gas en we zitten met z’n allen met die inflatie. Dus in die zin snap ik wel wat mensen zeggen. Ja, maar op la hele lange termijn heeft Shell geen business meer. Nou, dat, dat is wel risicovol maar dat is vandaag nog niet zo. Ja, dus hoef je echt niet elke dag naar te kijken, maar je moet wel gewoon een klein beetje het nieuws volgen. Dus om nou te zeggen: van je kunt het voor tien jaar wegleggen dat vind ik bij Shell een beetje te lang. Ja, want wij zitten natuurlijk. We willen natuurlijk heel graag naar die alternatieve energie toe. He, dat is nog niet helemaal duidelijk welke plek Shell daar precies ja gaat innemen. En dat is ook leuk om gewoon een beetje te volgen. Ja, om te kijken hoeveel marktaandeel dat ze daar weten te winnen. Als de situatie, de verhouding met Rusland en met het Midden-Oosten blijft zoals het nu is, ja, dan knallen we zo door al die weerstand niveau heen en dan zien we binnenkort de 30 euro in Shell.

Raad het aandeel.

Iedere maand maak jij weer kans op leuke prijzen bij Raad het aandeel. Dat doe je door het aandeel goed te raden en in te vullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel.

Doe mee en maak kans op één van de tien plekken op de golf Clinic van twee uur. Professionals geven je op golfbaan Waterland in Amsterdam-noord les en een blik op the word of golf.

Kuuske bedankt, haar vrienden VanEck, LiteBit adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Deze show bestaat uit drie items: Beursnieuws, Tech vs Fund, FIRE & Crypto bekijk luister of lees deze items via YouTube, Instagram, TikTok of op de website www.kuuske.com