In het item Beursnieuws van mei deelt Edin Mujagić hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer zijn visie op de beurs. Wat gaat de inflatie en de rente met de markt doen? En waarom tech toch interessant is. Daarnaast ga ik verder in op de inflatie en de tech aandelen die daalden met Lies Oudemans van VanEck Europe en @investeren.met.lies. Win een golf Clinic van 2 uur bij Golf Waterland bij Raad het aandeel!

In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Tech vs Fund, FIRE & Crypto. Te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.

Dat de techaandelen zo zijn gezakt dat is geen enkele belegger ontgaan. Inflatie is een veelbesproken item, waarbij onze koopkracht daalt. De lage spaarrentes maakt het aantrekkelijk om te (beginnen met) beleggen. Is het verstandig om nu in te stappen? En/of bij te kopen en ‘in te slaan’? Er gebeurt veel om ons heen, in het item beursnieuws van de Kuuske show bespreken we de highligts van de maand mei. Wat heeft invloed op de dalende markten en vooral de techaandelen? Welke kansen liggen er op de markt? En het belangrijkste: hoe kunnen wij als beleggers hier op inspelen? In deze blog nemen wij jou graag mee en vertellen we je meer over de huidige omstandigheden en de verwachtingen voor aankomende maanden.

Beursnieuws | Edin Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer

We zitten momenteel – vooral de nieuwe beleggers – in een geheel onbekende en uitzonderlijke situatie, wat het maakt dat veel van deze nieuwe beleggers niet weten hoe ze met situaties als deze moeten omgaan. Inflatie is een hot item en is in vergelijking met het verleden erg hoog. Centrale Banken, met name de FED, moeten ingrijpen en een ander beleid gaan voeren dan afgelopen vijftien jaar, volledig afgestemd op de torenhoge inflatie. Beurzen, markten en beleggers houden niet van wijzigingen, dit is dan ook terug te zien in de volatiele koersen van afgelopen maanden. Als belegger is het moeilijk om hier mee om te gaan, vooral emotioneel en psychologisch. Als (nieuwe) belegger moet je hier mee om leren gaan en accepteren dat het er allemaal bij hoort in het gehele proces van beleggen. Het is voor nu ook een uitzonderlijke situatie waarbij er veel dingen samenkomen, zoals het ‘hot topic’ ‘inflatie’, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland waarbij er vooral geopolitieke spanningen zijn en renteverhoging vanuit de FED. Alle dingen waar we als belegger niet op hopen (en niet wensen), komen nu tezamen. Dit zorgt voor onzekerheid, nervositeit en creëert behoorlijk wat spanning. Hier vanuit komt een bepaalde reactie vanuit beleggers, vervolgens de beurzen en met uiteindelijk het gevolg: een volatiele markt.

De stijgende rentes kunnen behoorlijk veel invloed hebben op de beurzen en verschillende markten, want als de rentes gaan stijgen kunnen investeringen ineens niet meer winstgevend gaan worden, dit is vooral kenmerkend bij groeibedrijven (en veel techbedrijven). Met als gevolg dat er minder geïnvesteerd gaat worden en dit uiteindelijk veel invloed kan hebben op de economie. Bij techbedrijven spreek je vaak over grote budgetten om te investeren in ontwikkelingen en groei (research en development). De stijgende rentes maakt het lastig om de verwachte groei te realiseren, omdat het duurder wordt om kapitaal te trekken of te wel; het verkrijgen van een lening om te kunnen investeren en te groeien.

Dit is natuurlijk geen of minder goed nieuws voor de ontwikkelingen en de koersen op de aandelenmarkt. We kunnen dus vaststellen dat rentes en aandelenmarkten veel invloed op elkaar hebben en er samenhang is. Kijkend naar het toekomstperspectief (want dat doen wij natuurlijk als beleggers) en meer positiviteit mee te brengen, is er steeds meer ruimte voor optimisme. Dit hangt samen met het terugkerende onderwerp; hoge inflatie. Een groot deel van de hoge inflatie komt door tijdelijke en eenmalige beïnvloedingen die nu wel heel erg lang duren, maar toch een keer weg moeten gaan vallen. We moeten er rekening mee gaan houden dat de inflatie na de zomer – of de tweede helft van het jaar – weer langzaam zal gaan dalen, waardoor de Centrale Banken zoals de FED meer ruimte zal gaan krijgen om langzamer de rente te verhogen of misschien wel te stoppen met verhogen. Wat betekent dit voor ons als belegger? Simpel gezegd werkt het als volgt: de economie zal weer gaan bijtrekken en groeien, hierbij is een groei van 1,2% al acceptabel. Vervolgens zullen Centrale Banken de rente niet meer gaan verhogen waardoor je in een omgeving en markt komt waarbij het weer interessant gaat worden om rendementen te behalen. Eindelijk wat meer stabiliteit en onzekerheden worden weggenomen en dat is precies waar we al zo lang naar uitkijken!

De geopolitieke onrust tussen Oekraïne en Rusland, hoge inflaties, rente verhogingen en externe invloeden hebben de laatste tijd veel invloed op de beurs en beleggers. In onzekere en instabiele situaties als deze is het lastig om te investeren en jouw portfolio te zien dalen, maar wees gerust er is altijd licht aan het einde van de onrust-tunnel.  Er kan volgens Edin vastgesteld worden dat er veel kansen liggen in de technologiesector voor beleggers met een lange termijn visie (en die hebben we, toch?). Bovendien is het geen slecht plan om meer te verdiepen in bedrijven binnen deze sector, waarbij er belegt kan worden zowel aandelen als ETF’s.

Fondsen & ETFs | Lies Oudemans, Senior Project Manager bij VanEck Europe @investeren.met.lies

Iedereen die zijn of haar portfolio heeft geopend, zal veel ups en downs gezien hebben met dalende koersen. Vooral onder beleggers die veel techbedrijven hebben opgenomen in hun portefeuill. Er zijn  spanningen en onzekerheden aan te voelen door de verschillende voorheen besproken externe invloeden. Maar hoe ga je hiermee om? Is dit dan het moment om in tech aandelen te stappen? Een beurswijsheid luidt: “do not time the market”. De markt timen is lastig, maar het is wel zo dat op het moment dat aandelen lager geprijsd zijn (met de verwachting dat ze omhoog gaan), dat het een goed moment kan zijn om in te stappen. Er zit natuurlijk wel een bepaald risico aan vast, namelijk dat de koersen kunnen dalen en verder omlaag kunnen gaan. Het gaat er uiteindelijk om dat je de koers op een gegeven moment weer mee omhoog pakt en misschien de verdere dalingen kunt zien als een extra koopmoment als het fundamenteel of technisch een goed aandeel is.

De technologische sector is een brede en grote sector om in te beleggen, waarbij veel onderzoek van pas komt. Spreiding staat centraal in een gebalanceerde portfolio, dit kan gecreëerd worden aan de hand van ETF’s (mandjes met aandelen). Dit kan je ook toepassen voor technologiebedrijven en kan je meerdere bedrijven meepikken in een deze sector. Hierbij kan gedacht worden aan technology ETF van VanEck of een semiconductor ETF waarin je belegt in een chip ETF (die dus raakvlakken heeft met de technologiesector). Voor beleggers met een lange termijn visie is het niet verkeerd om de lage koersen mee te pakken met geld dat je kan missen. ‘Het is net een sale bij de Zara’ ook wat betreft de grondstoffen sector en crypto! Ook kan je iedere maand ETF’s of aandelen bijkopen, waarbij je in deze periode goedkopere koersen meepakt (lucky you) en jouw gemiddelde aankoopkoers daalt.

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Vul het aandeel online in via: www.kuuske.com/raadhetaandeel

Win een van de 10 plekken in de golf clinic van 2 uur bij Golfbaan Waterland! Like @kuuskenl op Instagram en @golfwaterland en vul het juiste aandeel in het formulier.

Raadsel:
Het is een defensief aandeel dat in tijden van economische neergang overleeft of bloeit. De kwartaalcijfers van het bedrijf waren iets beter dan voorzien en ook was het bedrijf positiever over de verwachtingen van heel 2022. Het krijgt een koopadvies en grote banken, Citigroup en JP Morgan Chase hebben zelf al aandelen van dit bedrijf aangekocht. Nu jij nog, maar waarschijnlijk investeer je er al dagelijks in!

Kuuske bedankt haar vrienden: VanEck die de talkshow mede mogelijk heeft gemaakt. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen.

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.