Het begon allemaal met Tennis for Two uit de jaren ’50 van de vorige eeuw van de Amerikaanse Grandfather of Video Games William Higinbotham, en eindigt nog lang niet in deze eeuw met Fifa 22 en Battlefield 2042 et cetera. Want waar het in de jaren 50 het enige spelletje was, word je nu bijna doodgegooid met spellen. De concurrentie is groot en iedereen roept dat hij de beste/mooiste/interessantste/bloedigste(!)/goedkoopste videogames heeft.
De grootste spelers in de wereld op het gebied van online games zijn:
- Sony Corporation
- Microsoft Corporation
- Nintendo
- TencentHolding Limited
- Electronic Arts Inc.
[bron: Mordor Intelligence].
Iedereen kent wel meer dan 1 bedrijf van deze 5 toch? 2 Amerikaanse, 2 Japanse bedrijven en 1 Chinees bedrijf rule the gaming industry.
Japanner Sony is o.a. bekend van Playstation; Amerikaan Microsoft met o.a. Minecraft; Japanner Nintendo met o.a. Mario; Chinees Tencent met o.a. League of Legends en Amerikaan Electronic Arts met o.a. Battlefield. Zo, nu ben je een beetje op de hoogte (als je dat al niet was).
Videogaming blijft maar groeien en groeien
De wereldwijde omzet in de videogamesector van afgelopen jaar wordt geschat op zo’n 170 miljard dollar (ongeveer 152 miljard euro). En de prognose voor 2024 is zo’n 220 miljard dollar (ca. 197 miljard euro). In 2021 is wel een kleine daling te zien, maar dat komt omdat er door o.a. corona fysieke evenementen niet door konden gaan en werden opdrachten uitgesteld of geannuleerd waardoor games niet uitgebracht konden worden.
Waarom houdt die groei zo aan?
Toch gaat het vanaf 2022 weer de goede kant op met de stijging. Dat komt bijvoorbeeld doordat de smartphones steeds krachtiger worden! Ze kunnen dus steeds meer dingen tegelijk, hebben een groter bereik en worden steeds gebruiksvriendelijker. Je kunt je dus voorstellen dat hierdoor steeds meer mensen gebruik kunnen maken van die spelletjes.
Maar, je hoeft ook geen dure apparatuur meer aan te schaffen: cloudgamingplatformen zorgen ervoor dat je gezellig met vrienden en familie in de huiskamer je spel kan spelen. Bovendien verdienen de zogenaamde Game-as-a-service (GaaS) telkens meer. Met GaaS verdient de gaming industrie geld doordat de games die uitgebracht worden spelers aanmoedigen te blijven betalen om het spel te kunnen continueren. Deze videogames worden dan ook wel Live games genoemd omdat ze telkens (en veel sneller) weer updates uitgeven.
Verslaafd? Nee joh, gewoon leuk om te doen!
Onderzoeksbureau Multiscope deed in 2020 onderzoek onder 3600 Nederlanders. Hieruit kwam naar voren dat zo’n 7,6 miljoen Nederlanders gemiddeld 61 minuten per dag gamen. De meesten doen dit op hun smartphone.
En het wordt alleen maar mooier. De interactieve mogelijkheden van de games zijn oneindig. Waar je vroeger het verhaal las of het je werd verteld, zorgen de games nu er zelfs voor dat je in de huid van de hoofdpersoon kan kruipen en zodoende alles zelf kan meemaken. Maar let wel, dit geeft natuurlijk bijvoorbeeld medici onnoemelijke mogelijkheden om het lichaam beter te leren kennen; filmmakers hoeven niet meer duizenden figuranten op te laten draven en jij hoeft niet meer naar het Rijks om de Nachtwacht te zien; dat doe je gewoon in je luie stoel.
Wat te doen? Beleggen in aandelen?
Nu je weet dat de videogame-industrie weer booming gaat worden is het interessant eens te kijken of je hierin wilt beleggen. Ga dan meteen weer even het rijtje af:
- Beleg alleen met geld dat je kunt missen
- Beleg niet alles in 1 bedrijf
- Laat je goed voorlichten.
Bekijk wat eSports ETF’s precies inhouden! Deze ETF belegt in bedrijven all over the world en wordt om de drie maanden herzien.
Dus even terug naar de kop van dit artikel: hoewel je met een videogame geen geld kunt verdienen wanneer je het speelt (voor de fun, niet als profspeler), is de kans aanwezig dat je met een goed overdachte belegging in zo’n eSports-ETF mogelijkheden daartoe kan creëren.
Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt, VanEck legt duidelijk uit wat de risico’s zijn van ETF’s