Mensen willen altijd meer! Meer geld, meer winst, meer rendement. Dat is een van de grootste redenen om te investeren in alternatieve beleggingen. Een andere belangrijke reden heeft te maken met emotie, je investeert ook in iets omdat je ergens in gelooft of er gewoon gek op bent. Daarnaast zijn mensen altijd op zoek naar iets anders; vooral jongeren willen geen saaie aandelen maar iets nieuws! Nog iets anders kan ook meespelen: je wilt je afzetten tegen het beleid of het monetaire systeem.

Maar in tijden van recessies zijn sommige alternatieve beleggingen ook een goede manier om het risico van dalingen binnen je portfolio te beperken. Daarnaast zorgen alternatieve beleggingen voor spreiding en diversificatie.

Wat zijn alternatieve beleggingen?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) noemt het ’beleggingsproducten waarvan het rendement niet een-op-een samenhangt met de koersontwikkelingen op traditionele obligatie- en aandelenmarkten. Dat zijn bijvoorbeeld hedgefondsen, vastgoed en grondstoffen. Met alternatieve beleggingen wordt meestal een bovengemiddeld rendement nagestreefd, vaak met een bovengemiddeld of hoog risico.’

Blackrock geeft aan twee soorten alternatieve beleggingen te hebben: liquide en illiquide. Liquide alternatieve beleggingen zijn een manier op marktdalingen tegen te gaan middels bijvoorbeeld hedgefondsen. De illiquide (omdat het niet direct om te zetten is in geld of lastiger is het rendement in kaart te brengen) beleggingen zijn de bekende alternatieve beleggingen zoals vastgoed en commodities. Blackrock categoriseert ze in verschillende soorten en voorbeelden.

Voorbeelden van alternatieve beleggingen

 

  • Real Assets
  • Vastgoed, infrastructuur, commodity’s (grondstoffen; edelmetalen, hout, koffie etc.) het zijn allemaal tastbare beleggingsobjecten.
  • Private Equity
  • Zoals investeringen in startende ondernemingen ook wel durfkapitaal genoemd), leveraged buyout (investeert met een bedrijfsovername) en distressed debt (investeert in een bijna failliet bedrijf).
  • Private Credit
  • Dit zijn een soort obligaties, je leent geld aan een bedrijf maar omdat het bedrijf niet beursgenoteerd is, is het geen echte obligatie.

Er zijn echter ook nog wat andere alternatieve beleggingen zoals:

  • Crypto’s: investeren in digitale munten en tokens zoals Bitcoin en NFTs
  • P2P: Peer-to-Peer-lenen, je investeert in leningen van particulieren.
  • Crowdfunding: crowdfunding komt veelal overeen met private equity maar focust zich op kleinschaligere projecten, bijvoorbeeld het mbk.

Er bestaat ook nog zoiets als exotische beleggingen en dat zijn bijvoorbeeld:

Horloges: Door de grote vraag naar het merk, maar de relatief lage productie, is er een giga tweedehands markt ontstaan voor Rolex horloges. Een horloge kan je (als je aan de beurt bent want er is een megawachtlijst) kopen voor 5.000 euro en je kan ‘m direct weer verkopen voor het dubbele.

Sneakers: Je koopt speciale limited sneakers in, door het beperkte aanbod schieten de prijzen omhoog en kan je een beste winst pakken.

Wijn & Whisky’s: Deze vallen eigenlijk onder commodities maar worden wel gezien als exotische beleggingen. Je ziet echter telkens meer mogelijkheden om hierin te investeren. Je koopt een partij wijn op die of nog geproduceerd moet worden of ligt te rijpen waarvan men weet dat het om een goed jaar gaat. Deze laat je nog langer liggen want hierdoor wordt het product nog meer waard. Er worden rendementen tussen de 5% en 10% beloofd en bij exclusieve wijnen kan de prijs weleens drie keer achterover getikt worden.

Muziek royalty’s: Je kan tegenwoordig ook investeren in je favo-muziek. Je koopt de rechten op van een deel van het nummer. Hoe vaker het nummer wordt afgespeeld (waar dan ook), hoe meer rendement je pakt.

Kunst: Je kan ook investeren in kunst, en niet alleen door het object ook echt aan te schaffen maar middels een fonds.

In vele van deze activa moet je echter op een andere manier investeren dan hoe je normaal belegt. Wel zijn er fondsen en ETF’s, maar dat geldt niet voor alles. De opkomst van de tokinisatie maakt dit echter wel mogelijk zo. Dat betekent dat bepaalde activa makkelijker verhandeld kunnen worden doordat het middels eigendomsrechten gaat, zo worden het meer liquide activa. Of dit nou de heilige graal is valt nog over te discussiëren, maar het is een mooie oplossing!

Allemaal leuk die hoge rendementen, maar pas op! Want er gaat ook een hoog risico mee gepaard. Sommige activa kunnen gezien worden als tulpenmanie of gekoppeld worden aan de ‘Greater fool theorie’. De wat?! Zeg je…?

De tulpenmanie is een metafoor voor een economische bubbel of speculatiebubbel. Dit is afgeleid van de tulpenhandel in 1634; toen werden tulpenbollen voor extreem hoge prijzen verhandeld en werd er zelfs gespeculeerd met opties. Al gauw keerde het tij doordat men het niet zo chill vond dat er met het ‘gokken’ op tulpenbollen zo super veel meer werd verdiend. Bloemisten werden slecht afgebeeld en de vraag nam ook mede dankzij de pest en de 80-jarige oorlog abrupt af.

De Greater fool theory

Je kan soms geld verdienen aan overgewaardeerde activa. Dat is terug te zien in de voorbeelden die ik zojuist heb opgenoemd. De ene ‘fool’ betaalt veel te veel voor een product, hopende dat een nog grotere ‘fool’ nog meer voor het product gaat betalen. Uiteindelijk komt er een punt dat het voor investeerders echt TE gek wordt. Dan keldert de prijs aanzienlijk en dan kan wel eens de absolute bodem van 0,00 euro worden bereikt.

Voorbeelden uit het verleden zijn de tulpenbollen, maar ook teakhout (eenzelfde geval als de tulpen, speciaal soort hout wat uiteindelijk veel te hoog gewaardeerd werd en al verkocht werd voordat het zaadje in de grond lag). Nu worden crypto munten en NFTs gezien als tulpenmanie.

De tip die ik kreeg van een professional wil ik graag aan jullie meegeven: als er geen kasstroom achter zit, is het niet interessant. Dat betekent dat er een in- en uitstroom van liquide middelen is, deze kasstroom is belangrijk om de waarde te bepalen. Echter zijn de exotische beleggingen waar ik het over heb veelal wel passion investments, je investeert er in vanwege een bepaalde emotie die je daarbij hebt.