Bij het analyseren en kopen van aandelen komen er verschillende kenmerken en indicatoren kijken, zo ook de indicator ‘marktkapitalisatie’, ofwel de beurswaarde of market cap. De term marktkapitalisatie wordt in verschillende activa toegepast, denk aan bijvoorbeeld cryptocurrencies, aandelen en grondstoffen. Het begrip marktkapitalisatie is je vast niet is ontgaan, maar wat is marktkapitalisatie? Waar is het belangrijk voor? en in hoeverre speelt het voor jou als investeerder/ belegger een belangrijke rol? In deze blog leggen wij je graag uit wat marktkapitalisatie betekent en nog belangrijker, wat het voor jou kan betekenen! 

Wat is marktkapitalisatie?

Marktkapitalisatie (market cap) geeft de grootte weer van een (beursgenoteerd) bedrijf. Deze grootte is gebaseerd op de totale waarde in combinatie met de uitstaande aandelen. Wanneer er bijvoorbeeld in het nieuws gesproken wordt over ‘het grootste (of kleinste) bedrijf in Nederland’ wordt dit onderbouwd aan de hand van marktkapitalisatie, want het is een belangrijke graadmeter die wordt toegepast om de grootte van een bedrijf te meten. 

Om de market cap van bedrijven te berekenen is het natuurlijk noodzakelijk om een aantal gegevens te verzamelen, zoals de huidige beurswaarde (ook wel de huidige prijs per aandeel of huidige koers) en het aantal uitstaande aandelen. Door deze gegevens te vermenigvuldigen kan de volgende formule toegepast worden: 

Marktkapitalisatie= huidige beurswaarde x totaal aantal uitstaande aandelen.  

Hoe pas je deze toe in de praktijk? We geven een voorbeeld:

Bedrijf-x is een Nederlands beursgenoteerd bedrijf. Op dit moment zijn de aandelen van bedrijf-x €25,- waard en heeft het bedrijf 35 miljoen euro aandelen uitstaan. Er kan geconcludeerd worden dat de market cap van bedrijf-x 875 miljoen euro bedraagt. Onder welke Nederlandse index valt bedrijf-x? 

(Beursgenoteerde) bedrijven kunnen aan de hand van marktkapitalisatie ingedeeld worden in drie categorieën of ‘caps’, namelijk:

  • Bedrijven met de hoogste market cap (de large caps genoemd), met een market-cap meer dan €10 miljard. In Nederland zijn deze aandelen te verhandelen op de AEX.
  • Bedrijven met een ‘midden’ market cap (de mid caps genoemd), met een market-cap van tussen €2 miljard en €10 miljard. In Nederland zijn deze aandelen te verhandelen op de AMX.
  • Bedrijven met de laagste market cap (de small caps genoemd), met een market-cap van tussen de €300 miljoen en €2 miljard. In Nederland zijn deze aandelen te verhandelen op AScX.

Marktkapitalisatie toepassen

Het is voor jou als belegger natuurlijk interessant hoe je marktkapitalisatie kan toepassen in de praktijk (met bijbehorende investeringsbeslissingen), hoe kun je gebruik maken van marktkapitalisatie voor het selecteren van aandelen? Past dit bedrijf in jouw beleggingsstrategie? Aan de hand van het berekenen van de marktkapitalisatie kun je kijken welk soort aandelen je wilt aankopen. Wil je profiteren van kleine groei bedrijven (waar natuurlijk wat meer risico bij komt kijken) of ben je meer geïnteresseerd in grote stabiele aandelen? 

Beleggen in bedrijven met een hoge marktkapitalisatie (large caps)

In de categorie ‘large-cap aandelen’ zitten voornamelijk bedrijven die de financiële middelen hebben om negatieve – economische – invloeden te doorstaan (wat natuurlijk vooral in deze tijd heel belangrijk is). Deze bedrijven zijn stabieler dan de andere categorieën, zijn leidende spelers en zijn daardoor minder volatiel in de markt. Om deze reden worden large cap aandelen gezien als ‘minder risicovol’ en passen deze perfect bij een belegger met een laag risicoprofiel. Een kleine side note: aan elk voordeel zit een nadeel, bedrijven in deze categorie kunnen in hun volwassenheidsfase zitten wat betekent dat grotere bedrijven al aan hun maximale bereikte groei zitten.

Voorbeeld van een large cap aandeel: Heineken 49,65 mld.

Beleggen in bedrijven met een middel marktkapitalisatie (midcaps)

Zoals de naam al zegt zijn midcaps bedrijven die net niet vallen onder de grote spelers en net te klein zijn om te categoriseren onder de small caps. Bedrijven in de midcap-categorie zijn al goed gevestigd, maar hebben wel een hoog groeipotentieel. Deze bedrijven hebben namelijk meer kans op groei dan de large caps en bevatten net even wat minder risico dan de small caps. Midcaps hebben zich vaak al bewezen aan beleggers en/of de markt, omdat ze al wat langer bestaan en er dus meer informatie beschikbaar is om te analyseren. Hierdoor kan er er minder onzekerheid ontstaan onder beleggers.

Voorbeeld van een midcap aandeel: ABN-amro 5,33 mld.

Beleggen in bedrijven met een lage marktkapitalisatie (small caps)

Bedrijven in de small cap-categorie zijn relatief kleine bedrijven met een zeer hoog groeipotentieel. Het groeipotentiele aandeel binnen deze categorie maakt het voor de belegger zeer interessant en aantrekkelijk om in te beleggen door de potentiële stijging in beurswaarde (en dus meer rendement). Anderzijds weten wij als beleggers ook dat een hoog groeipotentieel gepaard gaat met meer risico (en dus volatiliteit). Small cap aandelen kunnen nog veel in waarde stijgen, maar ondanks deze potentie hebben de small caps nog wel heel wat te bewijzen.

Voorbeeld van een small cap aandeel: Koninklijke BAM Groep 730,91 mln.

Nu jij weet hoe jij marktkapitalisatie kan toepassen in de praktijk kan je dit meenemen in jouw beleggingsplan, strategie en doel. Ga jij voor stabiele aandelen? of ben je toch meer geïnteresseerd in groeiaandelen? Neem je meer risico of vermijd je liever risico en speel je op safe? Het bepalen van de market cap kan ook helpen om meer diversiteit in jouw portefeuille toe te passen en te spreiden. Let er wel op dat de graadmeter marktkapitalisatie een algemeen idee geeft van de grootte, er komen natuurlijk veel meer indicatoren of kenmerken kijken bij het opbouwen van een portefeuille of het waarderen van een aandeel. Wij raden dan ook aan om altijd op zoek te gaan naar meer informatie. Benieuwd naar welke indicatoren wij nog meer doelen? Houd dan onze sociale media en aankomende blogs in de gaten.