Wat betekent indexbeleggen eigenlijk? Index komt uit het Latijn en kan betekenen: wijsvinger, register, verhoudingscijfer. En wat is een index: een alfabetische lijst van woorden of onderwerpen; cijfer dat aangeeft hoeveel de prijzen in een bepaalde periode zijn gestegen. En dan heb je nog de Index Librorum Prohibitorum, de door de Paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen. Maar goed, dat is weer een heel ander onderwerp.

De schitterende eenvoud

Terug naar indexbeleggen, wat betekent dat nou? Indexbeleggen is eigenlijk passief beleggen; het volgt de ontwikkeling van een bepaalde index. Waar actieve beleggers juist de index willen verslaan, zijn indexbeleggers gewoon relaxt doordat ze tevreden zijn met het rendement van de index. Volgens Jacques Wintermans die het boek ‘De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen’ heeft geschreven, is het beleggen op deze manier goedkoop en eenvoudig uit te voeren. Je kunt het heel makkelijk zelf doen en het rendement is volgens hem ook nog eens hoger dan met actief beleggen. Met eenvoudig wordt vooral bedoeld dat er minder risico aan verbonden is dan bij actief beleggen (dat ook nog eens redelijk ingewikkeld is als je net begint). Het geeft een goede spreiding (diversificatie!) omdat je een belang krijgt in de hele index.

Verschil indexfonds en een ETF

Een indexfonds is (net als een ETF) ook weer een mandje met aandelen; je koopt dus meerdere producten tegelijk. Het grote verschil met ETF’s is dat deze door de dag heen telkens worden verhandeld op de beurs en een indexfonds maar één keer op de dag te kopen is. Daarnaast kan je bij een indexfonds een bedrag inleggen naar keuze (vaak wordt er wel een minimum geeist) terwijl een ETF  verhandeld wordt tegen de dan geldende koers. Als een ETF € 100 kost en je hebt maar 50 dan moet je dus nog € 50 inleggen wil je de ETF aanschaffen. Gelukkig zijn er nu ook brokers die ‘fractured ETFs’ (bekijk het interview met Martijn Rozemuller CEO van VanEck Europe voor meer informatie) aanbieden, hier kan je dan een deel van de ETF kopen, in dit geval dan een halve ETF a € 50 (Kijk ook eens naar: wat is een etf).

Warren Buffett, het orakel!

En dan het allermooiste waarom je toch echt Indexbeleggen serieus moet nemen: the Oracle of Omaha, Warren Buffett, heeft in 1996 in het jaarverslag van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway al geschreven (vertaald uit het Engels): ‘De meeste beleggers, zowel institutionele als individuele, zullen merken dat de beste manier om gewone aandelen te bezitten, is via een indexfonds dat minimale kosten in rekening brengt. Degenen die dit pad volgen, zullen zeker de nettoresultaten (na vergoedingen en kosten) van de overgrote meerderheid van de beleggingsprofessionals verslaan.’ Tja, als je nu niet geïnteresseerd bent in indexbeleggen?

Waarom rent niet iedereen die kant op?

Als zelfs The Oracle het perfect vindt, waarom zouden we niet allemaal massaal gaan indexbeleggen? Waarschijnlijk omdat het in Europa relatief nieuw is. In de Verenigde Staten is het marktaandeel van indexbeleggen twee keer groter dan in Europa. En wat een boer niet kent, eet ie niet! Maar er is een stijgende trend waarneembaar zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.