Op de markt zijn er talloze instrumenten te vinden waarin we in tijden als deze ons geld in kunnen investeren of beleggen, denk hierbij aan crypto, ETF’s of aandelen. De aandacht van (nieuwe) beleggers gaat vaak uit naar de aandelenmarkt of ETF’s, maar in volatiele tijden als deze wordt het nog belangrijker om als belegger je investeringen te spreiden. Het investeren in obligaties kan een goede keuze zijn, omdat ze een tegenhanger zijn van aandelen en vaak worden gezien als veilige beleggingen (maar betekent dit dat dit type instrument risicovrij is?).

Wij vertellen je in deze blog graag meer over obligaties en een vorm als zero-coupon obligaties. Wat is dit voor een instrument? Wat is het verschil met een gewone obligatie? Wat zijn de voor-en nadelen? En de belangrijkste vraag: waarom kan dit instrument interessant zijn voor jou als (beginnende) belegger?

Obligaties
Wat is een obligatie?
Een obligatie is een lening die via de beurs verhandelbaar is, waarbij deze wordt uitgegeven door overheden of grote bedrijven. Wanneer de overheid of een onderneming geld nodig heeft voor investeringen leen je geld aan hen uit. Nu zal jij je vast afvragen: waarom zou ik mijn geld uitlenen? Dat is heel simpel: als jij bereidt bent om geld uit te lenen aan bijvoorbeeld een onderneming, dan staat het bedrijf bij jou in de schuld. Dit wordt gezien als een verhandelbaar schuldbewijs. Deze schuld wordt later natuurlijk terugbetaald, aan de hand van rente over jouw geleende geldbedrag; ook wel rentecoupon genoemd. Je kan de rentecoupon zien als een periodieke (meestal jaarlijkse) vergoeding die jij als belegger ontvangt over het geleende geldbedrag. Aan de meeste obligaties zit een looptijd verbonden, dit kan je ook zien als een vervaldatum. Als deze datum is bereikt wordt de hoofdsom (jouw uitgeleende geld) weer terugbetaald (afgelost). De looptijd is in te delen in twee categorieën, namelijk kortlopende obligaties (binnen vijf jaar) en langlopende obligaties (vijf tot twaalf). 

Hoe kan ik rendement ontvangen over obligaties?
Allereerst met het voorheen besproken couponrendement. Dit is het rendement dat wordt behaald aan de hand van rente-uitkeringen. Ten tweede kan er rendement behaald worden aan de hand van koersrendement. Dit is het rendement dat wordt behaald als de marktwaarde van een obligatie is gestegen doordat bijvoorbeeld het risico van de uitgever (dus de onderneming) is verlaagd of door de dalende marktrentes, dit laatste heeft bijvoorbeeld te maken met een veel besproken onderwerp: de renteverhoging van de Fed (Federal Reserve Board). We kunnen namelijk stellen dat de rente de belangrijkste factor is in de koersbeweging van een obligatie. Er kunnen zich twee scenario’s voor doen:
–          Stijgende rentes – koersen dalen – rendementen stijgen
–          Dalende rentes – koersen stijgen –  rendementen dalen

Waarom zou ik kiezen voor een obligatie?
Veel beleggers stellen dat er bij het investeren in obligaties een hoge zekerheid van inkomsten gepaard gaat, dit door de terugbetaling van jouw inleg na een periode (lees jaren). Een obligatie kan gezien worden als een defensieve, veilige en ook wel een passieve manier van investeren. Het risico is gering, maar de verwachtingen van rendement zijn ook wat lager. Risico en het behalen van rendement liggen parallel aan elkaar en elk beleggingsinstrument brengt risico’s met zich mee (maar dat hoeven wij jou uiteraard niet meer te vertellen). De looptijd van een obligatie is ook van belang; hoe korter de looptijd, des te lager jouw risico. Voor jou als (nieuwe) belegger kan het dus een goed potentieel beleggingsinstrument zijn als je op zoek bent naar overzicht en veiligheid met een laag beleggersrisico in onzekere tijden.

Zero-coupon obligatie
Wat is een zero-coupon obligatie?
Een zero-coupon obligatie of wel een ‘nulcouponobligatie’ – of een zero-coupon bond genoemd – is een schuldbewijs waarbij de belegger geen periodieke rentevergoeding ontvangt over de lening/schuld in tegenstelling tot de meeste obligaties. De zero-coupon obligaties worden verhandeld met hoge korting, dus uitgegeven tegen een lagere prijs dan de nominale waarde (de waarde zoals vermeld of oorspronkelijk is uitgegeven). Hoe langer een looptijd wordt vastgesteld, des te lager de prijs.

Hoe kan ik rendement ontvangen over een zero-coupon obligatie?
Bij deze vorm van een obligatie ontvangt de belegger op de vervaldatum een vooraf afgesproken rente, deze wordt dus niet tussentijds uitbetaald, maar op de einddatum. Het verschil tussen de aankoopprijs van een nulcouponobligatie en de nominale waarde geeft jouw rendement weer.

Waarom beleggen in een nulcouponobligatie?
Het klinkt allemaal ingewikkelder dan het daadwerkelijk is, maar als (nieuwe) belegger die op zoek is naar zekerheid en een passieve vorm, kan een nulcouponobligatie erg interessant zijn. Dit omdat je te maken hebt met een vast rentepercentage en een looptijd van tussen de 15-30 jaar. Een zero-coupon obligatie kan een veilig gevoel creëren voor een belegger, omdat het gepaard gaat met lagere risico’s dan andere beleggingsinstrumenten. Bij deze beleggingsvorm spreken we namelijk niet over een ‘buy the dip’-strategie of het willen verkopen op een ‘piek’, maar is het aantrekkelijk om de obligatie lang aan te houden om gebruik te maken van de volledige nominale waarde. Een groot voordeel van een nulcouponobligaties is dat we het bekijken vanuit een langetermijnvisie. Wij hebben natuurlijk al een langetermijnvisie gecreëerd, maar heb je dit nog niet? Dan gaan we deze nu – onbewust – creëren! Met een nulcouponobligatie wordt dit voor jou gedaan, want je spreekt van te voren een einddatum af die ver in de toekomst ligt. Zo hoef jij niet meer om te kijken naar jouw investering en dat is nou precies wat jij als passieve belegger wil, dus kom maar op met die nominale waarde bij de einduitkering!

Zijn er nadelen verbonden aan een zero-coupon obligatie?
Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook bij het investeren in een zero-coupon obligatie. Het grootste nadeel is dat je geen tussentijdse betalingen ontvangt (maar denkend aan de nominale waarde bij uitkering vinden wij dit niet zo erg, toch?). Een ander nadeel is dat er toch wat risico’s gepaard gaan, namelijk:

–          Marktrisico: sterke daling in de markt, waardoor een belegging mee daalt in zijn waarde.

–          Renterisico: de waarde van de belegging daalt, wanneer de rente stijgt.

–          Koersrisico: risico die gepaard gaat met de volatiliteit van de koers

–          Inflatierisico: dit is alleen wanneer de inflatie het rendement naar beneden haalt.

–          Kredietrisico: wanneer de uitgever van de obligatie niet aan de betalingen kan voldoen. Hierbij is het risico dat je de hoofdsom niet terug ontvangt.

Zero-coupon obligatie de praktijk
Om het beter te begrijpen nemen wij jou graag mee in een voorbeeld van bedrijf-x, stel je voor:

Bedrijf-x wil gaan uitbreiden en weet zeker dat zij na een paar investeringen in bijvoorbeeld nieuwe laptops, telefoons, etc. in waarde zal gaan stijgen. Er zit alleen een ding tegen, er is niet genoeg geld beschikbaar en kunnen zij dit (nog) niet veroorloven. Bedrijf-x besluit om een zero-coupon obligatie beschikbaar te stellen, om geld te ontvangen wat zij nodig hebben. Hier hangt natuurlijk een tegenprestatie aan vast en stellen dat zij het geld zullen terugbetalen op 1 januari 2050. Door alle investeringen die bedrijf-x heeft gedaan, is het bedrijf flink gegroeid in de winst en kan het bedrag met gemak terugbetaald worden aan de obligatie bezitter. De bezitter ontvangt het bedrag terug dat gelijk is aan de nominale waarde die zij vooraf met korting heeft aangekocht en een couponbetaling. Een win-winsituatie dus voor beide partijen! 

Een Zero-coupon obligatie kan in verschillende vormen worden uitgegeven en wordt meestal verhandeld op grote beurzen. Als beginnende belegger met een langetermijnvisie kan het een  interessant instrument zijn om in te investeren (afhankelijk van de horizon). Onthoud wel dat het altijd verstandig is om zelf onderzoek te doen. Is het de juiste tijd? Past het bij jouw beleggingsdoel? Past het bij jou als belegger? Ben je bewust van de risico’s?

Wil jij meer te weten komen over welke instrumenten ook interessant kunnen zijn voor jou als beginnende belegger? Houd dan onze blogs en sociale media @kuuskenl in de gaten!