Wat is een NFT en hoe handel je hierin?

Raoul Esseboom van Crypotakkies legde mij laatst uit wat een NFT is:

“NFT staat voor Non-Fungible Token. Digitale objecten die uniek zijn en Non-Fungible, dus niet inwisselbaar voor een ander object. Dat kun je het beste beschrijven door te zeggen: een euro kun je altijd voor een andere euro inwisselen. Maar een NFT, dat zou bijvoorbeeld een digitaal object kunnen zijn in de vorm van kunst/een foto/muziekstuk, tja, die kun je niet ruilen tegen een ander kunstwerk, want het ene is misschien wel meer waard dan een andere. Bij NFT’s hoeft het trouwens niet altijd om kunst te gaan; het gaat om digitale, unieke objecten. Dus het kan ook om een diploma of een certificaat van jouzelf gaan.  Non-Fungible Tokens zijn dus unieke digitale objecten die je niet kunt inwisselen.”

Hoe handel je in NFT’s?

NFT’s zijn ook gewoon crypto’s en staan op blockchain, de meeste NFT’s staan op de blockchain van ethereum, een bekende cryptomunt. NFT’s zijn echter uniek, je kan ze niet opbreken in kleinere stukken (zoals met een bitcoin) en hebben niet dezelfde waarde (dat met de coins wel zo is).

NFT’s worden verhandeld op een NFT Marketplace of bekende blockchains. Bekende marketplaces zijn FTX en OKX. Het kopen van een NFT wordt ‘minten’ genoemd. Je kan natuurlijk ook je eigen NFT maken en deze daarop verkopen, tegenwoordig heb je al verschillende apps die jou daarbij kunnen helpen. Sommige NFT-projecten organiseren wedstrijden en je maak hier kans om een NFT te winnen. Bekende NFT-projecten zijn o.a. Enjin, Pudgy Penguins en CryptoKitties. Je kan ook een deel van een NFT kopen zoals is gebeurd bij de Dodgecoin waar de eigenaar het object in stukken verkocht. HUH? Dat kan toch helemaal niet zeg je net? Naja je kan het object zelf wel in stukken opbreken waardoor je eigenlijk weer nieuwe NFTs maakt, de NFT, het eigendomsrecht, kan je echter niet opbreken.

Maar alvorens je random Apes en tweets gaat aanschaffen, doe eerst goed onderzoek! Het artikel van cashcow geeft een aantal tips voor wanneer je wilt handelen in NFTs en deze heb ik voor je op een rijtje gezet.

  1. Doe onderzoek!

Niet alle NFT’s zullen zorgen voor winst. Doe dus goed onderzoek naar de artiest en het NFT-project. Check welke personen hier achter zitten, wat hun visie is en in hoeverre ze betrouwbaar zijn, denk aan het aantal volgers en hun bekendheid.

  1. Sluit je aan bij een NFT-community.

Hier worden handige tips and tricks onderling gedeeld. Zoek naar NFT-communities met bekende NFT-experts. Veel communities kan je terugvinden in de Discord app!

  1. Niet elke NFT is winstgevend.

Onthoud dat je niet stinkend rijk wordt van een enkele NFT zoals de 12 jarige Benyajim Ahmed en zijn ‘Weird Whales’. Dit soort gevallen zijn wel voorgekomen maar amper. De meeste NFT-handelaren verdienen door kleine winsten. Ga dus uit van kleine winsten en hou rekening met de transactiekosten.

  1. Lees je goed in over de risico’s. Het is niet gegarandeerd dat je winst kan maken en daarnaast wordt er geen toezicht gehouden op deze zeer volatiele markt. Er ligt geen onderliggende kasstroom die jouw eigendom aan waarde voorziet, het ligt puur aan de waarde die individuen daaraan geven. Of deze waarde over een maand, 10 jaar of later nog steeds geldt is dus niet zeker. Het zou zomaar een tulpenmanie (1) kunnen zijn.

Wat denk jij van de NFT-koorts? Echte handel of een tulpenmanie?

1 De tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.