De vierde alweer!

Waar hebben we het dit keer over: over de vierde industriële revolutie! En dan in het bijzonder over halfgeleiders (ook wel chips of semiconductors genoemd). De meesten van ons kennen wel de stoommachines die de zeilboten overbodig maakten of de uitvinding van elektriciteit, telefoon. Fabrieken die in massaproductie gingen werken, denk aan de lopende band, weefgetouwen.

In 1750 begon de eerste industriële revolutie met de komst van die stoommachines. In 1870 kwam de ‘nieuwe’ industriële revolutie. En rond 1950 was daar de derde met de komst van de computer die het mogelijk maakte dat mensen over de hele wereld met elkaar konden communiceren.

Silicium

Wij zitten inmiddels in de vierde industriële revolutie. Denk eens aan onze Zoom-vergaderingen of gordijnen dichtdoen/huisverwarming en -verlichting die je op afstand met je mobiele telefoon instelt. Voor al deze handelingen zijn ‘halfgeleiders’ (ook wel microchips genoemd) nodig. Deze chips maken feilloos miljarden berekeningen per seconde en kunnen oneindige hoeveelheden gegevens opslaan. En let wel: binnen een ruimte die nog kleiner is dan je nagel. Er zijn maar een paar grote bedrijven die deze halfgeleiders maken. Je kunt je dus voorstellen dat deze jongens qua aandelen goed ‘gepositioneerd’ zijn om langdurig vrij aardige winsten te boeken! Veel gebruikte materialen zijn koolstof, silicium en germanium. En omdat silicium het meest zuiver is, wordt deze grondstof veel gebruikt. Een heel bekende halfgeleider is LED (Light Emitting Diode). Een leuk feitje: Silicon Valley is genoemd naar silicium, omdat er oorspronkelijk zo veel bedrijven bezig waren met de productie van siliciumchips. Maar de zon kent ook het halfgeleider-effect. Zonlicht wordt via zonnepanelen omgezet naar elektrische stroom.

Grote vraag, die alleen maar groter wordt

Onderzoek van Huawei/Oxford Economics laat zien dat tech (want zo heet deze tak) een steeds groter aandeel heeft in de wereldeconomie (gemeten naar het bruto binnenlands product). In 2006 was het 15% en in 2025 zal dat doorgroeien naar 24%. Kijk eens naar deze voorbeelden:

  • Kunstmatige intelligentie (medisch onderzoek, zelfrijdende auto’s, robotica)
  • Mobiele communicatie via 5G
  • 3D-printers
  • Internet of Things
  • Cryptovaluta (met name bitcoin)
  • 3D-videogaming.

Als je dus wilt beleggen in deze halfgeleiders, zet niet al je ‘chips’ op één aandeel, maar kijk eens naar een halfgeleider-etf.

Verstoring

Er is wel een verstoring opgetreden in deze halfgeleidersmarkt. En de grote boosdoener is corona. De Semiconductor Industry Association (SIA) zegt hierover: “De gebeurtenissen die leidden tot het huidige chiptekort in de autosector, begonnen zich in het tweede kwartaal van 2020 aan te dienen. Toen het virus zich over de wereld verspreidde zetten autofabrikanten begrijpelijkerwijs hun productie op een lager pitje en kochten daarom ook minder chips in. Ondertussen kregen chipfabrikanten te maken met een snel stijgende vraag naar halfgeleiders die tijdens de pandemie hard nodig waren om gezondheidszorg, werk en studie op afstand mogelijk te maken.” Lees deze blog/etf-insights van John Patrick Lee maar eens om wat meer te weten te komen over deze verstoring en hoe het er nu voor staat.

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.