Wat is een beleggingsfonds?

Eigenlijk is een beleggingsfonds of aandelenfonds een groepje investeerders die geld gezamenlijk investeren in de door hun gekozen aandelen. In deze blog leer je meer over de geschiedenis van een fonds.

VOC grootste beursfonds ooit!

Zo! ‘Onze VOC’ (Vereenigde Oostindische Compagnie) was gewoon het grootste beursgenoteerde bedrijf ooit! Volgens een onderzoek van Visual Capitalist was de VOC in 1637 78 miljoen gulden waard. Das niet zo veel zul je denken, maar als je het omrekent naar nu kom je uit op 6,7 biljoen euro; dat zijn 6 nulletjes meer dan de 6 nulletjes van een miljoen: 6.700.000.000.000.

Vergelijk het eens met een bedrijf dat het nu belachelijk goed doet: Apple. Sinds het begin van de coronacrisis is de appel 200% meer waard geworden op de beurs. Het is zo’n 3 biljoen dollar waard. Ook niet verkeerd natuurlijk. En volgens een bekende beursanalist gaat Apple op weg naar de 4 biljoen.

Die gekke Nederlanders

Beleggingsfondsen blijken in de 18e eeuw in Nederland te zijn ontstaan en de bakermat is dus weer die VOC. Zo gingen ze in 1602 als eerste bedrijf naar de beurs en zijn dus de grondlegger van de eerste aandelenbeurs: de beurs van Amsterdam.

Hoe komt het nou dat die gekke Nederlanders de bakermat van de beurs zijn. Wat hebben wij dat andere grote landen in die tijd niet hadden. Komt het doordat we zunig en spaarzaam zijn? Dat zal zeker meegespeeld hebben, maar volgens beursgeschiedenis.nl ligt het meer aan onze eeuwenlange strijd tegen het water. We zijn gewend samen te werken tegen het water. Met het gezamenlijke spaargeld gingen we overstromingen tegen; we bereikten met z’n allen meer door samen te werken en risico’s te spreiden (hee, daar is die diversificatie weer, toen ook al).

Eerste beleggingsfonds

In 1774 heeft Nederland weer een nieuwe wereldprimeur: het eerste beleggingsfonds. Risico spreiden was en is waar het om draait bij fondsen. Helaas had dat betreffende fonds geen lang leven. Maar dat maakte niet meer uit, de geest was uit de fles. In de 20e eeuw kwamen de beleggingsfondsen tot volle ontwikkeling in Amerika en de rest is history.

Wat voor soort beleggingsfondsen zijn er?

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.