Wat is pariteit? En wat betekent het voor de euro en de dollar?

Als er pariteit ontstaat tussen verschillende valuta (munten) dan betekent dit dat deze dezelfde waarden hebben. Op dit moment is er al een pariteit tussen de Zwitserse frank en de euro, maar het ziet ernaar uit dat de dollar zo ook dezelfde waarde als de euro krijgt.

Maar wat zijn de gevolgen voor beleggers?

De KVK geeft een duidelijke uitleg over de gevolgen van valutaschommelingen. Samenvattend:

We kampen nu met een economische crisis én het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dit zorgt ervoor dat er veel gebeurt met de valutakoersen, zoals bij de roebel en de euro. Dit heeft gevolgen voor de prijzen van producten en diensten op zakelijk internationaal gebied.

In de afbeelding van de KVK hebben ze dit simpel toegelicht.

Wanneer de koersen stijgen of dalen worden de kosten voor importeren of exporteren goedkoper of duurder. In het geval van de mogelijke pariteit tussen de euro en de dollar betekent dit het volgende: nu is de euro meer waard dan de dollar en importeren wij ook veel goederen vanuit Amerika. Dat is gunstig want de euro is meer waard dan de dollar en het is dus goedkoper om goederen te importeren. Wordt de dollar meer waard of de euro minder waard dan wordt het importeren duurder, export wordt echter goedkoper.

Wat betekent dit voor beleggers?

In BNR Beleggerspanel wordt er gesproken over de mogelijke pariteit tussen de euro en de dollar. Ralph Wessels van de ABN Amro legt duidelijk uit wat dat betekent: Europa exporteert veel, dit wordt dus goedkoper. Het nadeel, grondstoffen worden gewaardeerd aan de hand van de dollar, dit wordt dus duurder. Dit zorgt voor nog hogere inflatie en leidt (meestal) tot een recessie. Martijn Rozemuller van VanEck legt uit dat het voor beleggers belangrijk is binnen je portfolio verschillende valuta’s te hebben om zo het valutarisico te verminderen.

Heb jij een portfolio bestaande uit aandelen in euro’s dan kan je niet meeliften op de stijgende koers van de dollar en andersom. Je moet niet de valuta hedgen (afdekken van financiële risico’s) maar jouw portfolio moet de hedge zijn, zegt Wessels. Dus ook diversifiëren binnen je portfolio middels aandelen in verschillende valuta.