Door de bestrijding van de inflatie, die ons geld elke dag iets minder waard maakt, wordt de rente verhoogd. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, zei dat de rente in juli misschien al met 0,5 procentpunt verhoogd mag worden en in december wellicht nog een keer.

We zien het effect al terug in de hypotheekrente die is stelselmatig het laatste jaar fors verhoogd. Dus denk je de rente op spaarrekeningen zal ook wel moeten stijgen. Dat zou goed uitkomen want door de forse druk op de financiële markten ((door stijgende rente, hoge inflatiecijfers, afnemende economische groei, de oorlog in Oekraïne en aanhoudende corona-uitbraken in China) neem je liever een afwachtende houding aan op de beurs.

Vergeet het maar de hypotheekrente stijgt en is voor de hypotheekaanbieders een serieus verdienmodel. Maar de spaarrente niet, dat duurt nog een tijdje voordat de Nederlandse banken hun spaarklanten eindelijk weer eens gaan belonen met een positieve rente.

Teunis Brosens, econoom bij ING (in zijn reactie in het FD) denkt niet dat de bankrentes op korte termijn gaan stijgen. ‘Dat komt door del langdurige lopende hypotheken tegen lage rentes. Die slepen als het ware die lage rente uit het verleden mee de toekomst in.’ Als de banken hun spaarrente verhogen dus meer uitbetalen tegenover de lage rente die ze hebben uitgeleend aan hypotheken dan verdienen ze te weinig.

Dus als Klaas Knot, de rente in juli verhoogd met 0,50% en eind van het jaar nog eens met 0,25% dan vinden banken dat te marginaal om door te berekenen, dat zal pas gebeuren bij 1% beleidsrente.

Conclusie: met je spaarrekening verdien je niets maar verlies je behoorlijk (de inflatie in maart was 9,7%), dus blijf zoeken naar beleggingen die ook in instabiele tijden rendement verdienen. In het scenario van het CBS als de energieprijzen hoog blijven, is de inflatie in 2022 6% en in 2023 3% dus als je de komende 18 maanden 6% rendement behaald verdien je 15%.