Inflatie is een veel besproken onderwerp, de prijzen gaan door het dak en onze koopkracht gaat achteruit; dit zal voorlopig nog wel even aanhouden. Waar we eerst nog niet veel bezig waren met inflatie, is dit onderwerp nu voor veel mensen een onverwachte ontwikkeling. Vanuit de centrale banken werd ‘beloofd’ dat de inflatie zo voorbij zou zijn en tijdelijk zou aanhouden, maar wij weten allemaal dat dit niet het geval is. Inmiddels houdt de inflatie (te) lang aan en weten we niet hoelang dit nog zal voortduren. Als (nieuwe) belegger is deze onverwachte ontwikkeling een uitdaging, hoe zorg ik ervoor dat mijn vermogen op peil blijft in deze tijden? Hoe kan ik mijn emoties onder de controle houden? Wees gerust, in deze blog en video nemen wij je mee hoe jij je portfolio kan beschermen en nog belangrijker, wat je kan doen in tijden van inflatie.

Hard assets

Iedereen wil natuurlijk rendement maken en niet achteruit gaan op vermogen.  Een manier om dit te doen is door het zogeheten ‘hard assets’. Bij hard assets kan er gedacht worden aan grondstoffen (koper, staal en aluminium), mijnbouwbedrijven die de grondstoffen winnen of een klassieker als goud. Deze assets zijn een goede bescherming tegen inflatie, want zij profiteren het meest van economische groei die samenhangt met stijgende prijzen. Wanneer ons geld minder waard wordt, behoudt goud vaak zijn waarde, vooral als het aanbod zeer beperkt is in de markt.

Bovendien is vastgoed – investeren in de stenen – een goede inflatiehedge.  Wanneer de inflatie stijgt, stijgen de prijzen van vastgoed vaak mee en helaas hebben we hier allemaal mee te dealen, maar zo kan jij toch gebruikmaken van die torenhoge huizenprijzen!

Er zijn een aantal ETF’s van VanEck die inspelen op de inflatie-proof-assets, namelijk:

Nu is natuurlijk de belangrijkste vraag: zijn we hier nu niet te laat mee? Lopen we nu niet achter de feiten aan nu de bank toch restricties tegen inflatie aan het invoeren is? Hadden we niet een half jaar geleden moeten beginnen met investeren? Simpel gezegd is het antwoord dat altijd terug komt op vragen als deze: ‘spreiding’. Spreiding in een portefeuille is zeer belangrijk (ook een van de wijze lessen van Warren Buffett) en waasr altijd op wordt gehamerd. Op het moment dat jij wil inspelen op iets wat allang gebeurd is, ben je eigenlijk al te laat, als jouw portefeuille al gespreid en breed belegd was, had je op onverwachte ontwikkelingen als deze eerder kunnen inspelen. Voornamelijk met ETF’s zijn er altijd ‘mandjes’ die het beter of slechter zullen doen in bepaalde tijden. De gouden tip van Martijn Rozemuller is dan ook om niet in één component te zitten, maar in meerdere componenten, waarbij het ene stijgt en de ander kan dalen. Stijgt jouw ETF? Dan kan je overwegen om een klein deel te verkopen en iets wat gedaald is bij te kopen.

Commodities

Commodities zijn vrij ingewikkeld, vooral voor de beginnende investeerder. De meesten zullen commodities definiëren als ‘grondstoffen’ waarbij de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod (zoals olie, graan en gas). Op het moment dat je dit via ETF’s wil doen, bijvoorbeeld goud, beleg je in goudmijnbedrijven die afhankelijk zijn van de goudkoers. Dus op het moment dat goud meer waard wordt, stijgt het aandeel van een goudmijnbedrijf mee (zoals de Global Mining ETF). Deze ETF belegt in mijnbouwbedrijven die veel meer doen dan alleen goud, bijvoorbeeld grondstoffen die nodig zijn bij het produceren van auto’s.

Beschermen van een portfolio

Er zijn eigenlijk verschillende manieren om je portfolio te beschermen tegen inflatie, of andere onverwachte ontwikkelingen die er aan kunnen komen. Het beleggen in ETF’s is dus een goed middel om toe te passen in jouw beleggingsstrategie of -plan. Het is een breed begrip die zorgt voor spreiding en bescherming en is helemaal niet een ingewikkeld instrument (en dat is nou precies wat we willen).

ETF’s hebben verschillende toegevoegde waarden en/of voordelen voor de beginnende belegger. Zo kan je al beginnen met kleine bedragen en toch spreiden, per gewenste periode beleggen, is het niet ingewikkeld (zodra je je goed hebt laten informeren natuurlijk) en kan je profiteren van rendementen met kostenvoordelen.

Fractured ETF

Waarschijnlijk maak je voor het eerst kennis met fractured ETF of wel een fractie van een ETF. Fractionele aandelen zijn kleine stukjes aandelen/ETF, denk aan aandelensplitsingen. Het grootste voordeel van fractionele aandelen is dat je ook hierbij slechts met een klein bedrag in een ETF kan beleggen die normaal gesproken te duur is. Dus op het moment dat jij als belegger met 50 euro per maand wil beleggen in een ETF die 100 euro waard is, dan kan dit systeem ervoor zorgen dat je dus een halve ETF koopt met 50 euro. Een groot voordeel is dat je ongeacht met welk bedrag je per maand wil beleggen, je altijd kan inleggen en kan profiteren van een vermogen opbouwen. Superhandig! Helaas moeten we hier wel bij vermelden dat dit (nog) niet mogelijk is bij elke broker. Fractionele ETF’s maken het mogelijk voor de beginnende belegger om meer te kunnen spreiden en te kunnen beleggen met gewenste bedragen, nu de drempel nog lager is om te beginnen met beleggen, kan je eindelijk jouw kans pakken!

Beursnieuws update

Afgelopen weken hebben we veel rode cijfers gezien en is de beurs erg volatiel. Door de onduidelijke situatie tussen Rusland en Oekraïne zijn beleggers nog wat gespannen, dit maakt het dat de beurs nog veel rood blijft kleuren en er veel beweging op de markt is. De gevolgen van de nare situatie zijn allemaal erg onduidelijk, maar de energieprijzen blijven stijgen, er heerst politieke onrust en inflatie heeft een grotere impact dan we allemaal dachten (gelukkig weet jij na het lezen van deze blog hoe je hier op kan inspelen). De renteverhogingen vanuit de FED is natuurlijk ook een veelbesproken onderwerp en helaas komen we hier niet onderuit, dit blijkt ook uit de wanhopige en slechte reacties van de beleggers. Het is op dit moment een interessante beurs, want er spelen veel thema’s door elkaar. Niet alleen jij als consument aan de pomp kan er last van hebben, maar een hoop bedrijven hebben last van de inflatie, wat invloed heeft op onze economie en de bijbehorende groei die we moeten nastreven. De verwachtingen van de economische groei wordt twee of drie procent bijgesteld.

En dan Elon Musk op Twitter: hij heeft een serieus belang genomen in Twitter. Onlangs werd al bekend dat Musk voor 9 procent aandelen had ingekocht, waardoor hij de grootste aandeelhouder is geworden, met dat aandeel werd hem een aanbod gedaan om in de raad van bestuur te komen, maar dat heeft hij uiteindelijk afgewezen. Dit nieuws heeft veel invloed gehad op het aandeel Twitter. Ondertussen heeft hij een bod van 41 miljard dollar gedaan op Twitter, hij vindt dat het platform veel potentie biedt op het gebied van vrijheid van meningsuiting.

Raad het aandeel

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Je antwoord kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekendgemaakt en zijn terug te zien op de website.

Het raadsel

Het is een waarde-/dividendaandeel met hoge potentie in 2022 en van oorsprong een Nederlands/Brits bedrijf dat wereldwijd actief is met consumentenproducten.

De omzet en winst zijn stabiel doordat het bedrijf producten verkoopt die de consument altijd blijft kopen. Het heeft een dividendpercentage van bijna 4% en ziet er voor de rest ook financieel en qua producten gezond en schoon uit.

Vul je oplossing in en maak kans op een van de 10 boeken van Charlotte van Brabander van @slimsparen!

Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.kuuske.com.

NEXT: Tech vs Fund

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarden bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.