Is de beer in aantocht?

In Amerika vrezen beleggers dat de beer eraan komt. S&P-500 index sloot onder zijn piek van januari waarmee de grens van een ‘bear market’ (periode van pessimisme op de beurzen) in zicht komt. Afgelopen vrijdag bleek de reden voor pessimisme gegrond, de S&P 500 raakte op dat moment in een berenmarkt! Gemeten vanaf de piek van januari zijn de koersen met meer dan 20% gedaald en daalt de brede Amerikaanse index nu al zeven weken op rij.
Het duurt nog even voordat de beer in Nederland te zien is (AEX – 16%). Maar het is goed om je voor te bereiden op zijn komst. Daarom willen we je vertellen wat een beer markt (bearmarket) is en wat er dan gebeurt!

Wat betekent bulls en bears?

In de beleggingswereld worden de termen bulls en bears (op de beursvloer ‘bullish of bearish’) vaak genoemd.

Wat betekent bull

Denk je positief over de markt en ben je van mening dat een aandeel, beurs of economie zal versterken, dan ben je een bull en noemen we het een bull market (of stierenmarkt). Een stier sleurt zijn prooi met zijn hoorns omhoog, een mooie vergelijking met de stijgende koersen. Het wordt gekenmerkt door optimisme, de prijzen stijgen. Op Wall Street en ook op beursplein 5 vind je een standbeeld van een stier. Deze stier symboliseert het vertrouwen in de (aandelen)markt, en de hoop dat de koersen zullen stijgen. Wij denken graag in kansen en daarom heten we Kuuske (jonge stier).

Wat betekent bear?

Bears denken het tegenovergestelde en dan heb je het over een Bear market (of berenmarkt). Wanneer een beer zijn tegenstander aanvalt, slaat hij met zijn klauwen naar beneden.Het wordt gekenmerkt door pessimisme, de prijzen dalen. Als iemand zegt bearish te zijn, geeft hij eigenlijk aan dat hij erop vertrouwt dat de koersen op termijn gaan dalen.

Wanneer spreken wij over een bear-market

Als koersen vanaf het hoogtepunt met meer dan 10% dalen wordt dit vaak een ‘correctie’ genoemd. Bij dalingen met meer dan 20% wordt er gesproken over een ‘bear-market’. Als het aantal bears toeneemt, speculeren deze bears op een koersdaling en verkopen ze posities of openen ze short posities. Vaststellen wanneer bulls of bears de leiding nemen, kan als belegger relevant zijn om verlies te minimaliseren en winst te maximaliseren.

Wat is beurssentiment?

Het peilen hiervan word ook wel beurssentiment genoemd wat gepaard gaat met het vertrouwen in de markt.
Een analyse van eerdere correctie en bear-markets leren ons echter dat geduld en discipline om stug vol te houden aan het gewenste portefeuillerisico de verstandigste reactie van beleggers is. De historie heeft aangetoond dat beleggers door de tijd heen zijn beloond voor het nemen van risico door in aandelen te beleggen.