Het klinkt best raar, maar diversificatie is de basis van intelligent beleggen; de ‘enige gratis lunch’, aldus Harry Markowitz, (nobelprijswinnende econoom).

Met diversificatie verminder je het risico van beleggen, maar dat hoeft niet (per se) ten koste te gaan van rendement. De echte profs doen het door hun geld te spreiden over verschillende effecten en over verschillende beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen).

Met ETF’s portefeuille opbouwen

Het mooie is dat je met ETF’s met relatief weinig geld een gediversifieerde portefeuille kan opbouwen. Dus doe zoals de grote institutionele beleggers doen: ze willen hun rendement maximaliseren maar ook het risico zo klein mogelijk te houden. En YES: dat is het verschil tussen verstandig beleggen en speculeren. Speculeren betekent in de beleggerswereld: het kopen en verkopen met het doel om snelle winst te maken op grond van berekeningen van stijging of daling van de prijs (zoals: ‘speculeren op de termijnmarkt of in koffie of…).

Als particuliere belegger kun je alles wel wat pragmatischer aanpakken dan de grote jonges en wel hiermee:

  • Stel een kernportefeuille samen van aandelen en obligaties
  • Vul deze aan met overige beleggingscategorieën zoals vastgoed en grondstoffen (zoals goud)
  • Uw aandelenportefeuille moet een redelijk aantal verschillende aandelen bevatten, idealiter uit verschillende sectoren en regio’s. Veelal worden 30 verschillende aandelen als vuistregel gehanteerd.

Geld beleggen op deze manier wordt dan een stuk makkelijker én makkelijker te begrijpen.

Discipline is wat je nodig hebt

Markten fluctueren en wij mensen zijn vanuit natur egneiegd om snel ergens op te reageren. Veelal zijn wij onze emoties niet de baas. Zo willen wij zo min mogelijk risico lopen zoals ik al eens heb uitgelecht in de het Item Beleggen in Praktijk 02. De beste manier om niet in deze val te lopen is peridoiek beleggen. Dit betekent dat je om de zoeveel tijd standaard een x bedrag investeerd. Dit zorgt ervoor dat je aandelen koopt de ene keer voor wat meer dan de andere keer.

Verkeerde moment kan je veel kosten

Klik even op diversificatie alhier om te zien wat beleggen op het verkeerde moment kan kosten. In de afgelopen vijftig jaar was de langste tijd die het heeft gekost voordat een verkeerd getimede belegging weer op zijn oorspronkelijke koers was teruggekeerd, acht jaar.

Fondsen zijn een perfecte manier om te diversifiëren

En dat diversifiëren geldt zowel voor ETF’s als voor traditionele beleggingsfondsen. Over het algemeen spreiden zij beleggingen over een groot aantal effecten. Ze herzien hun portefeuille regelmatig om eenzijdige blootstelling aan één enkele belegging te voorkomen.

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s