Wat is die index AEX eigenlijk?

Raar maar waar, tot 1983 was het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de enige instelling (in Nederland) die een beursgraadmeter publiceerde met alle fondsen erin. Maar in 1983 was daar de AEX, de Amsterdam Exchange index (en uiteindelijk de belangrijkste beursindex van Nederland), met eerst 13 Nederlandse fondsen, geselecteerd door de eerste directeur van de optiebeurs: Tjerk Westerterp. Uiteindelijk kwamen er nog 12 fondsen bij tot de 25 die het er nu zijn. Een klein side stepje: de Dow Jones index dateert eind 19e eeuw, opgericht door journalisten Dow en Jones van de Wall Street Journal. Het aandeel dat het langst (en onafgebroken) aan deze index genoteerd staat is Procter & Gamble. Het werd in 1932 toegevoegd.

Wat betekent beleggen in de aex nou eigenlijk? De AEX is de index van de Nederlandse beurs. De 25 bedrijven die in de AEX zijn opgenomen, zijn allemaal genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De samenstelling van de AEX is gebaseerd op de handelsomzet (het aantal verhandelde aandelen maal de beurskoers) van de aandelen en de marktkapitalisatie (hoeveel het bedrijf op de beurs waard is). Hoe groter het bedrijf, hoe zwaarder de weging in de AEX. ASML, Unilever en Royal Dutch Shell zijn bijvoorbeeld zo groot ten opzichte van andere AEX-aandelen, dat zij op 29 juli 2021 voor respectievelijk 19%, 14% en 10% meetelden in de AEX. De index volgt door middel van een ‘mandje’ aandelen de waarde van deze aandelen.

Waarom zou je beleggen in de AEX?

Natuurlijk heb je daar weer de ‘spreiding’. Als je niet al te veel risico wilt lopen met beleggen: juist! Spreiden. Het voordeel van beleggen in de AEX ten opzichte van het kopen van een enkel aandeel is dat je een veel betere spreiding hebt. Je belegt in 25 aandelen!

Voorbeeldje: stel dat je op 3 januari 2000 voor 10.000 euro een AEX-aandeel ING Group had gekocht, dan had op 30 juni 2021 nog 9.330 euro over. OEPS! Maar, had je bijvoorbeeld in Imtech belegd, dan was je alles kwijtgeraakt. MAAR, had je gekozen voor beleggen in de AEX  als geheel dan had je op 30 juni 2021 een kapitaal van 21.699 euro op je rekening. (Maar let op hé: in het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor de toekomst).

Hoe ga je beleggen in de AEX?

Heb makkelijkste is een ETF kopen die de AEX volgt. Wat is een ETF? Een ETF is een op de beurs verhandelbaar fonds (Exchange Traded Fund) dat een bepaalde index volgt. Aangezien er geen dure fondsmanagers aan te pas komen betaal je weinig kosten om in de AEX te beleggen, maar heb je wel de zekerheid dat je zo’n beetje hetzelfde rendement maakt als de AEX, inclusief dividend!

Wellicht ten overvloede, maar verdiep je nog even in het risico dat beleggen ook met zich meebrengt. VanEck legt duidelijk uit: wat zijn de risico’s van ETF’s

Om onafhankelijke content te blijven produceren heeft Kuuske goede vrienden nodig die dit initiatief ondersteunen. Deze goede vrienden bestaan uit sponsoren die op basis van hun expertise en kennis toegevoegde waarde bieden met betrekking tot het informeren en de educatie van de kijker/luisteraar/lezer.