Finimize schreef een artikel over hoe je de bearmarkt ten goede kan gebruiken met de titel: ‘How To Play The Market Bottom Without Landing On Yours’

Het is lastig om te achterhalen wanneer de bodem is bereikt en hoe je het meeste geld hier uit kan halen. Ze hebben 3 strategieën uitgeschreven die jou daarbij kunnen helpen.

1: Betreed de markt geleidelijk

Als je dus 1000 euro hebt om te investeren, en je denkt dat de prijs het dal bereikt, koop je 200 euro in op de huidige prijs. Dan bepaal je een lagere prijs waarop je de volgende order doet van iets meer of hetzelfde bedrag en zo ga je geleidelijk aan door totdat de prijzen weer omhoog gaan en je budget op is. Deze strategie helpt je met het in bedwang houden van je emoties. Het ligt puur aan de hoeveelheid die je investeert tegen welke prijs, let dus op, het kan zo zijn dat je te veel voor een hogere prijs hebt gekocht of dat de prijzen sneller herstellen dan je dacht.

2: Volg het prijsmomentum

Prijsmomentum is een goede manier om te checken wanneer je (in dit geval) moet inkopen (kan ook gebruikt worden om te verkopen). Je vergelijkt de prijs van het aandeel met de prijs van 4, 8 en 12 maanden geleden. Is deze op alle periodes hoger, dan is er een positief momentum en kan je instappen. Het nadeel met deze strategie is dat je nooit op de bodem zal inkopen

3: Koop opties

Dit is bedoeld voor de meer ervaren belegger aangezien het lastiger te implementeren is.

Een callopties geeft de mogelijkheid om groots te profiteren van een mogelijke opleving en als de prijzen dalen verlies je alleen de premie die je betaalt voor de optie. De premie is echter gelinkt aan de volatiliteit van de markt, maak je winst dan betaal je dat met de premie ook. Die volatiliteit kan je tegengaan door een zogenaamde bull call spread, hierbij koop je een calloptie en verkoop je de ander. Een andere manier is de 1×2 call-ratio, maar dit is alleen bedoeld wanneer je er bijna zeker van bent dat de prijzen nog verder zullen dalen of zullen herstellen.

Crypto-bearmarkt

Op cryptogebied is het volgens Tom Yeung, CFA Momentum Master bij InvesorPlace zijn nummer-1-strategie voor de crypto-bearmarket: Momentum trading. Volgens hem, en zijn berekeningen, zou deze strategie de buy-and-hold-strategie dik verslaan.

De Momentum Master Strategy is een strategie waarbij je laag inkoopt, dus voor een uitbreek en verkopen op een mogelijke piek. De momentum trading  kan je volgens Yeung het beste ontdekken door de technische-analyse-strategie, de SMA-50. De Simple Moving Average strategie houdt in dat je de gemiddelde prijs van een aandeel berekent over 50 tijdperiodes. De gemiddelde prijs vergelijk je vervolgens met de gemiddelde prijs van 200 tijdsperiodes. Als het gemiddelde van de 200 onder het gemiddelde van de 50 komt dan komt er in alle waarschijnlijkheid een bearmarkt aan; dit heet de death cross. Andersom komt het neer op een opwaartste trend genaamd de golden cross.

Maar let op, het gaat hierbij om de lange termijn. De SMA-50 kan rode vlaggen triggeren, hou daarom de aandelen langer vast en ga voor de grote breakouts; Young adviseert stop-loss-protections.

Disclaimer: Dit zijn tips van marktanalisten van Finimize en InvestorPlace. Kuuske geeft dus geen advies.