In De Kuuske-talkshow voor The New Investor behandelen wij Beursnieuws, Beleggen in praktijk, Tech versus Fund, FIRE & natuurlijk Crypto met te gast financiële influencers en professionele beleggers. Daarnaast houden wij een Kuuske-portfolio bij en maak jij kans op leuke prijzen met Raad het aandeel.

Deze week in Beursnieuws: Jordy Beuving van De Aandeelhouder geeft jou een update van de beurs en Jordi van de Pas geeft zijn psychologische kijk op beleggen. Maak kans op het boek ‘Common Stocks and Uncommon Profits’ van Philip Fischer bij Raad het Aandeel.

Beursnieuws: Jordy Beuving Aandeelhouder:

2021 was een ontzettend goed beursjaar. We zien dat een heleboel aandelen ontzettend veel rendement hebben opgeleverd. S&P 500, de belangrijke Amerikaanse beursindex heeft 27 procent rendement opgeleverd; NASDAQ 100 de technologie-index van de VS heeft ook 27 procent rendement opgeleverd. We zien dat onze eigen AEX, de Nederlandse index, bijna 30 procent opgeleverd heeft. in één jaar is dat ongekend!

De best scorende aandelen afgelopen jaar: de big tech-aandelen zoals Apple, Microsoft en Alfabet (moederbedrijf van Google) en we zien ook dat met name chip-aandelen een hele goede performance hebben. Bedrijven zoals ASML, AMD, NVIDIA hebben heel veel rendement opgeleverd, soms 70, 80 procent.

Dit kwam met name omdat er het afgelopen jaar sprake was van een enorm chiptekort. Een chip maken is nogal lastig, erg duur en er zijn niet veel bedrijven die ze kunnen maken. Dit soort bedrijven maken dus ontzettend veel winst. Ook zijn de vooruitzichten heel positief.

In 2022 blijven ook een aantal thema’s van 2021 heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het chiptekort. Het een tekort aan grondstoffen, arbeid en vervoer blijft een probleem. Dat zal niet veranderen in 2022. Maar denk ook aan de renteverhoging. De Federal Reserve (FED) heeft al gezegd de rente te verhogen. In 2020 zijn centrale banken begonnen met het stimuleren van de economie. Hoe doen ze dat? Ze verlagen de rente, zodat het goedkoper wordt om geld te lenen en op die manier consumenten verleiden meer uit te gaan geven. Maar, in 2022 gaat die renteverhoging eraan komen. Dus voor bedrijven wordt het duurder om geld te lenen. Hun kosten voor kapitaal gaan omhoog. Consumenten zullen eerder gaan sparen, minder uitgeven en dat zie je terug in de omzet van bedrijven en dus in de hoogte van hun aandelen.

De aandelenmarkten zijn ontzettend hard opgelopen afgelopen jaar en vooral de tech-aandelen hebben enorme waarderingen gekregen met een pittig prijskaartje zoals bijvoorbeeld NVIDIA en Tesla. Maar ik zou die kant niet opgaan; ik zou wat meer voor kwaliteitsaandelen gaan die een lagere waardering hebben, maar waar je op de langere termijn wel goed zit.

UPDATE: het item is op 4 januari opgenomen, er is ondertussen aardig wat gebeurt op de markt. Jordy heeft daarom nog een kleine update met je gedeelt:

In de video van 4 januari blikten we terug op het beleggingsjaar 2021. Fantastische rendementen voor veel beleggers, met name voor Big Tech aandelen zoals Microsoft en Apple. Ook chipaandelen zoals ASML, Nvidia en AMD hebben geweldige rendementen opgeleverd. Daarnaast zagen we een herstel voor olie- en gasaandelen, aandelen in de financiele sector en ook vastgoed heeft in 2021 een hoog rendement opgeleverd.

Voor beleggingsjaar 2022 werden als belangrijke thema’s onder meer inflatie en de supply chain problemen benoemd. Daarnaast werden een renteverhoging en de afbouw van monetaire steun benoemd als belangrijk onderwerpen die de gemoederen op de beurs bezig zullen houden in het nieuwe jaar.

Nieuwe beleggers kunnen volgens het advies beter wegblijven bij de hooggewaarde groeiaandelen zoals bijvoorbeeld Tesla en Nvidia. Nu de draai van groeiaandelen naar waarde aandelen vol aan de gang is doen beleggers er verstandig aan om meer te kiezen voor value aandelen zonder al te extreme waarderingen.

Inmiddels zien we dat de markt veel groeiaandelen hard heeft afgestraft. Sinds begin 2022 staan koersen van dergelijke aandelen stevig in het rood. We zien dat Tesla, AMD en Nvidia inmiddels tussen de 20 en 25 procent hebben moeten inleveren. Het aandeel Netflix noteert zelfs meer dan 35% in het rood sinds 1 januari.

De afgelopen week zagen we een enorm volatiele beurs waarbij veel aandelen een aanzienlijk deel van de koerswinst in 2021 hebben zien verdampen. De markt oogt op dit moment vrij instabiel en de komende weken wordt het afwachten of deze trend zich gaat doorzetten of niet.

 

Psychologie: Jordi van de Pas Swing Trading Masterclass:

Ik licht graag The Holy Grail toe met betrekking tot beleggen vanuit mijn achtergrond, de psychologie. Wat ik zie (en ook ik maakte me hier in eerste instantie behoorlijk schuldig aan) is dat mensen geneigd zijn een Holy Grail te zoeken, oftewel een geheim systeem. Het vreemde is dat mensen dit vooral zoeken in bepaalde gekke ratio’s om een fundamentele analyse te doen over de beste set up aan de hand van een technische analyse of een bepaalde super-indicator. Echter ben ik ervan overtuigd dat the Holy Grail letterlijk en figuurlijk tussen je oren zit. Met mijn achtergrond heb ik ook goed naar mezelf gekeken tijdens mijn eerste schreden op beleggingsgebied. Beleggen en vooral traden is één van de weinige beroepen waarbij je alles volgens het boekje kunt doen, maar alsnog geld kunt verliezen. En dit heeft al snel een negatieve impact op ons beslissingsproces. Het verliezen van zo’n aanzienlijk bedrag kan je zelfs in de rouw laten gaan. Dus er komen bewust of onbewust nogal wat emoties bij kijken. Uit studies blijkt dan ook dat emotioneel gezien 100 euro verliezen meer met ons brein doet dan 200 euro winnen. En dit zorgt ervoor dat we dus een sterke neiging hebben om verlies te vermijden, dus a ‘loss aversion’ hebben. Het gekke is dat we juist mede door dit gegeven we ons schuldig gaan maken aan gedrag dat de kans op verliezen eigenlijk alleen maar groter maakt. Bijvoorbeeld: als je aan het begin van de avond het casino binnen gaat, heb je de neiging om je fiches heel voorzichtig bij de roulettetafel uit te geven; je probeert zo min mogelijk geld uit te geven. Maar naarmate de avond vordert, heb je de neiging om echt risicovolle gokken te wagen. Dus mensen verschuiven van risicomijdend gedrag aan het begin van de avond naar, als ze dat geld hebben verloren, naar risico zoekend gedrag aan het eind van de avond om het verloren geld terug te krijgen. We zien dit terug bij beleggen; dit laatste heet de ‘revenge trading’. Het is overigens ook aangetoond, en dan spreek ik uit eigen ervaring, dat beleggers eerder geneigd zijn winnende aandelen te verkopen in een poging wat winst te nemen, terwijl ze tegelijkertijd geen nederlaag willen accepteren in het geval van grote verliezen, waardoor je winnende trades klein blijven en je verliezende trades veel te groot laat worden. Met de gedachte ‘Aah, het komt wel goed!’.

Nog een reden waarom we vaak verkeerde beslissingen maken: Philip Fischer, een Amerikaanse aandelenbelegger en auteur van het interessant boek Common Stocks & Uncommon Profits, schreef: ‘Er is waarschijnlijk meer geld verloren gegaan door beleggers die aandelen hadden die ze eigenlijk niet wilden hebben, maar toch vasthielden om te proberen tenminste nog quitte te spelen dan om welke reden dan ook.’ Conclusie van mijn boodschap: steun niet al te veel op je emoties maar denk goed na over wat je doet.

In elke talkshow kun je een prijs winnen door een aandeel te raden aan de hand van een raadsel. Deze kan je invullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel. De winnaars worden in de volgende talkshow bekend gemaakt en zijn terug te zien op de website.

Het raadsel:

Welk aandeel/bedrijf uit de Nasdaq binged lekker weg, maar werd keihard afgestraft, alleen maar omdat ze de te hoge verwachtingen niet waargemaakt hebben en hierdoor de verwachtingsbubbel uiteenspatte, wat resulteerde dat de koers in een week met 30% kelderde?

Vul het aandeel in (formulier onder in pagina) en maak kans op een van de 5 boeken ‘Common Stocks and Uncommon Profits’ van Philip Fischer, de aanrader van de succesvolle Swing Trader Jordy van de Pas en Warren Buffett.

Kuuske bedankt haar vrienden VanEck en BeursPro. Adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Bekijk, luister of lees deze blokken via YouTube, Instagram of op de website www.Kuuske.com.

Iedere week een ander Item! Volgende week: Beleggen in Praktijk: Een exclusief interview met Martijn Rozemuller CEO van VanEck Europe & Beleggers Academy legt je uit wat een ETF is.

De week daarop: Tech vs Fund: Edgar de Haas van Trading Strategie analyseert Just Eat Take Away en ik, Zita Chengadu, legt uit hoe je jouw portfolio samenstelt.

In het laatste blok FIRE & Crypto: Raoul Esseboom van Cryptotakkies deelt zijn heldere kijk op de cryptowereld en Roy, Kuuske-volger, deelt zijn ervaring! Daarnaast deel ik wat persoonlijke financiën zijn!