Is in 2022 een koopkrachtdaling van 5,1% reëel?

De inkomens blijven echter ver achter bij de oplopende inflatie. Gemiddeld stegen de cao-lonen de afgelopen maanden met ongeveer 2,4% ten opzichte van een jaar eerder. Maar zulke stijgingen verbleken bij de huidige inflatie, die in maart 9,7% bedroeg.
Het Centraal Planbureau rekende begin maart zo’n scenario door: een gemiddelde inflatie van 7,9% in 2022, met een koopkrachtverlies van een ongekende 5,1%.

Moeten de lonen dus omhoog? Het nadeel is de kans op een loon-prijsspiraal, waar lonen en inflatie elkaar omhoog gaan jagen. Dat kan worden voorkomen met lastenverlichting (bijvoorbeeld op inkomensbelasting), maar het kabinet heeft daar, door recente miljardentegenvallers, juist minder ruimte voor.

Lees verder op NRC

Ahold Delhaize en Just Eat Takeaway in de min!

De nieuwe samenwerking tussen winkelconcern Ahold Delhaize en bezorgdienst Just Eat Takeaway kon beleggers niet bekoren. Ook het nieuws van Le Figaro dat Just Eat Takeaway een deel van de Franse bezorgers in vaste dienst wil ontslaan, viel niet goed. En dan kondigde aandeelhouder Lucerne aan tegen het beloningsbeleid te gaan stemmen.
Ze waren de dalers van de week
1. Just Eat Takeaway -15,1 %
2. Ahold Delhaize -7,0 %

Lees verder op NRC

AC Milan voor $1 mrd  in Arabische handen.
Volgens de Financial Times staat Investcorp, een in Bahrein opgerichte vermogensbeheerder, op het punt om de Italiaanse voetbalclub voor meer dan €1 mrd over te nemen van hedgefonds Elliott. Goed nieuws voor Elliott die de club in 2018 over nam toen de Chinese eigenaar Li Yonghong zijn schulden niet meer kon betalen. Financieel ging het toen erg slecht met de club. Met een investering van zo’n €400 mln werd geherstructureerd waardoor het nu beter gaat, ook op sportief gebied.

Lees verder op het FD

Fagron schiet uit de startblokken!

Fagron heeft in de eerste maanden van 2022 duidelijk beter dan verwacht gepresteerd. Dit concludeerde analist Frank Claassen van Degroof Petercam donderdag. De autonome groei kwam uit op 7,6%. Claassen had op slechts 4,5% gerekend. In het huidige klimaat is dat een indrukwekkende prestatie.

De planbare zorg liet een geleidelijk herstel zien, aldus de analist.
Degroof herhaalde het koopadvies op Fagron met een koersdoel van 23,00 euro. Het aandeel steeg donderdag 2,9% naar 18,03 euro.

Fagron is een  toonaangevende wereldwijde onderneming in farmaceutische bereidingen, het levert maatwerkmedicatie aan ziekenhuizen, apothekers en patiënten in 34 landen verdeeld over 5 continenten.

Lees verder op De Aandeelhouder