Een exclusief interview met Jan-Joris Roessingh over TradeCoach een app waarmee je automatisch kan swing traden, daarnaast kan jij kans maken op een golf clinic bij Raad het aandeel.

Zita Chengadu: Allereerst voordat je de trade coach app had ontwikkeld, natuurlijk deed je wat anders kan je daar wat meer over vertellen?

Jan Joris: Tientallen jaren ben ik in de lucht en ruimtevaart als onderzoeker actief geweest op het gebied van trainingen simulatie, training van piloten, lucht, verkeersleiders en in die tijd heb ik dus mijn expertise op het gebied van simulatie en Artificial intelligence ontwikkeld, en die gebruik ik nu nog steeds in de aap zeg maar.

Zita Chengadu: Tijdens Corona ben je een beetje gaan kijken wat er nog meer valt te doen, toen kwam je op het idee van hé Trade Coach!

Jan Joris: Ja, ja, ik ben hier in 2020 mee begonnen, dus we zijn in ja, mei april 2020 van start gegaan. Dat was natuurlijk met corona, maar dat was dus een goede tijd om een app te ontwikkelen, want daarvoor moet je toch een beetje in isolatie gaan.

Hoe ben je met trade coach gekomen?

Jan Joris: Ik liep zelf altijd al met het idee om te gaan traden en dat te combineren met een baan. Maar ja, als je vloer weg van half negen tot zes avonds met je werk bezig bent, dan kun je natuurlijk niet overdag traden dus ik zocht naar een mogelijkheid om in de uren buiten werktijd te kunnen traden en ja, dan moet je dus op een handige manier de koersen kunnen volgen en je orders kunnen inleggen en dat is precies wat de trade coach app doet. Je kunt het geheel buiten werktijd doen en je moet ook niet denken dat je daar heel lang ’s avonds of ’s ochtends mee bezig bent. Als je eenmaal een strategie hebt, zeg maar en je blijft die consequent volgen, dan is dat een kwestie van minuten per dag.

Zita Chengadu: Ja, dus dat scheelt heel veel tijd. Als je toch wil gaan beginnen met traden, dan is dit natuurlijk wel een hele handige manier, ook om inzichten te krijgen, toch?

Jan Joris: Één van de belangrijkste aspecten van Trade is dat je natuurlijk je eigen geld goed managet en daar kijkt tot hoe ver je wil gaan en wat voor je acceptabel is om te verliezen. Want je kunt natuurlijk altijd tegen verliezen oplopen en dat zal je vroeg of later ook doen als je aan trader bent, want dat kan niet week in week uit gewoon allemaal de goeie kant opgaan ze zullen ongetwijfeld ‘drawdowns’ komen zo als dat heet. Ja, je kan zelf natuurlijk in grote mate bepalen in hoeverre je bereid bent een bepaalde drawdown to accepteren.

Wat kan je doen met Trade Coach?

Zita Chengadu: Heel even terug, inderdaad naar de basics van traden. De vorige keer had Jordi van de pas natuurlijk al een beetje uitgelegd wat swing traden is en wat erbij komt kijken. Kijk, je maakt al winst, he, maar in principe maak je dus eigenlijk ook altijd wel een verlies en het gaat erom: hoeveel verlies kan jij als persoon dus nemen. En dat kan je inderdaad met de app kan je dat heel goed zien, want je krijgt een heel schema. Leg anders nog even heel kort uit wat je kan doen.

Jan Joris: Wat je kan doen, dus en dat zit allemaal in de app ingebouwd is het backtesten van een strategie op basis van historische data en op basis daarvan krijg je dus de rendementen uit het verleden te zien. Geen garantie voor de toekomst natuurlijk, en je krijgt met name een aantal risicofactoren te zien. D’r is bijvoorbeeld een maat voor het neerwaarts risico. Dat noemen ze de ‘Sortino Ratio’ nou, die moet bijvoorbeeld op een acceptabel niveau liggen om te weten dat je neerwaarts risico, dus hoeveel je potentieel zou kunnen verliezen om dat te beperken. Dus dat zijn allemaal dingen die je kunt bekijken, dus ze zitten wel een stuk of 20, 30 van dat soort maten. Over rendement en risico kan je evalueren binnen de app, en daarop kan je je strategie afstemmen ja. Dat hele risicomanagement is ook een integraal deel van de app, want zodra jij in order plaatst zeg maar of dat nou verkoop of een aankoop order is, en dan wordt er meteen een stop los bijgeplaatst op een met een percentage, wat past bij je risicomanagement. En nee, je kan per trade nooit meer dan een paar procent verliezen, zeg maar.

Zita Chengadu: En nou ja, je trade zelf dus ook, actief of passief?

Jan Joris:  Nou vrij actief, want ik volg mijn eigen strategieën. Ja, de standaard strategieën van Trade Coach volg ik. Je moet niet met een te klein bedrag beginnen, want je wil toch minimaal, zeg maar één Trade per week kunnen doen. Dus ik raad mensen aan om ja, tenminste met 1000 euro te gaan traden en dan één Trade per week te doen met dat bedrag. En dan kan je de standaard strategie volgen, maar je kan natuurlijk ook je eigen strategie instellen als je, als je zegt: ja, ik, ik zoek toch naar een iets ander risicoprofiel ik wil juist iets risicovoller gaan traden of juist wat minder risico nemen. Als je minder risico hebben, dan maak je strategie selectiever en als je zeg maar één Trade per week instelt, komt die ook niet iedere week met een trade. Moet maar net passen natuurlijk. Het kan zijn dat er geen trade in de markt zit, omdat de Trends niet de goeie kant uitgaan dat de markt niet in beweging komt, ook al stel je in zeg maar in je strategie dat je drie dagen per week wil traden dan betekent niet dat je iedere dag Trades hebt. Eigenlijk zijn deze strategieën een short en een long strategie gecombineerd geoptimaliseerd op de verhouding rendementen en risico. En wat Trade Coach doet, is dat die ook automatisch een stop los bij zijn Short trade zet, bij iedere Trade, dus je kan nooit meer dan een paar procent verliezen.

Zita Chengadu: Ja, wat is jou doel met Trade Coach?

Jan Joris: nou ja, ik wil eigenlijk het algoritmes trade bij de Nederlandse consument brengen en dan voor iedereen bereikbaar maken.

Wat is trade coach anders dan het automatisch beleggen, en trade bots?

Jan Joris: Ja, nou bij Trade Coach maak je dus je eigen strategie, je kunt hem helemaal instellen op basis van je eigen inzichten. Dat doe je dan met behulp van technische indicatoren het is wel zo ja, hij werkt op basis van technische indicatoren dus er worden geen fundamentele aspecten meegenomen, houden geen rekening met winst of verlies van bedrijven.

Zita Chengadu: Dus voor de korte termijn hoef je eigenlijk niet echt fundamenteel te kijken, maar technisch.

Jan Joris: Nou ja, je zou ook technisch voor de lange termijn kunnen kijken, maar wij kijken inderdaad voor de korte termijn met een tijdshorizon van vijf dagen, dus in het weekend, geen posities open. Dat betekent dus ook weer minder risico. Dus dat zijn allemaal manieren om het om, om het risico te beperken.

Maar Trade Coach is dus anders omdat je dus zelf je strategie kan vormgeven dat je dus buiten de reguliere markt openingstijden je Trading strategie kan uitoefenen dat we werken met Nederlandse en Duitse aandelen en ja, ik noemde het al ja, algoritmisch traden wordt op deze manier laagdrempelig beschikbaar. De strategieën zijn geoptimaliseerd met machine learning.

Hoe schaf ik Trade Coach aan?

Je gaat naar de website van Trade Coach tradecoach.website Dan kun je zelf registreren en je hebt eigenlijk de mogelijkheid tussen het basisabonnement van 25 euro per maand. Maar als je 40 euro per maand betaalt, dus vijftien euro meer, dan kun je vanuit de app inloggen bij je eigen broker. Als je dus er voor kiest om het basisabonnement te nemen, kun je nog steeds natuurlijk handelen op je eigen beleggingsrekening, alleen dan moet je de orders handmatig inleggen dus dan ben je zelf verantwoordelijk om zeg maar binnen de juiste range een entry te doen, een aankoop te doen of een verkoop om te starten, en moet je ook je eigen stop loss zetten ja maar, als jij een account bij DeGiro hebt, die geen trading interface heeft, dan zou je toch handmatig moeten inleggen dus ja, dan zou je weer naar een andere broker kunnen. Kun je alsnog automatisch handelen.

Raad het aandeel.

Iedere maand maak jij weer kans op leuke prijzen bij Raad het aandeel. Dat doe je door het aandeel goed te raden en in te vullen op www.kuuske.com/raadhetaandeel.

Doe mee en maak kans op één van de tien plekken op de golf Clinic van twee uur. Professionals geven je op golfbaan Waterland in Amsterdam-Noord les en een blik op ‘the word of golf‘.

Kuuske bedankt, haar vrienden VanEck, adviezen zijn gegeven op persoonlijke titel en onafhankelijk van Kuuske tot stand gekomen. Deze show bestaat uit drie items: Beursnieuws, Tech vs Fund, FIRE & Crypto bekijk luister of lees deze items via YouTube, Instagram, TikTok of op de website www.kuuske.com